Új fejezet a tüdődaganatok stádiummeghatározásában

Daganatok.hu 2017. szeptember 3.
Megosztás:

Az endobronchiális ultrahang segítségével új fejezetet nyitott a tüdődaganatok stádiummeghatározásában: a 2, 4, 7, 10, 11 nyirokcsomó-régiókat ezzel biztonsággal találhatjuk meg, és szem ellenőrzése mellett célzott mintavétel során igazolhatjuk a nyirokcsomók érintettségét vagy annak hiányát. Örömteli, hogy ez a diagnosztikus módszer ma már Magyarországon is több centrumban rendelkezésre áll - írja a Medical Online-ban dr. Pápai-Székely Zsolt, a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház orvosa.

Az intervenciós pulmonológia a tüdőgyógyászat új területe, amely fejlett diagnosztikus és terápiás módszerek segítségével kiemelten foglalkozik többek között a tüdődaganatokkal is. Az új szakág az elmúlt két-három évtizedben jelentős fejlődésen ment keresztül.

Endobronchiális ultrahang (EBUS)

Az alacsony dózisú CT-szűrésekkel sok apró perifériás árnyékot fedeznek fel, ezt követően pedig az eset sokszor kerül a bronchológus elé. Ennek a kihívásnak az újabb navigációs módszerek fejlesztésével lehet megfelelni.

A radiális endobronchiális ultrahang segítségével, valamint az elektromágneses navigáció (EMN) használatával szép eredményekről számolnak be a kisméretű perifériás árnyékok diagnosztikus mintavételei során.

Az endobronchiális ultrahang segítségével új fejezet kezdődött a tüdődaganatok stádiummeghatározásában: a 2, 4, 7, 10, 11 nyirokcsomó-régiókat ezzel biztonsággal találhatjuk meg, és szem ellenőrzése mellett célzott mintavétel során igazolhatjuk a nyirokcsomók érintettségét vagy annak hiányát.

Örömteli, hogy ez a diagnosztikus módszer ma már Magyarországon is több centrumban rendelkezésre áll: az újabb centrumok felszerelésével ma már hat helyen végzünk valós idejű ultrahanggal vezérelt biopsziákat - írja dr. Pápai-Székely Zsolt.

Elasztográfia a kisméretű daganatok meghatározására

Az EBUS egy másik diagnosztikai lehetősége az elasztográfia. Az elasztográfia az egészséges és a daganatos szövetek különböző rugalmasságán alapuló képalkotási technika. A vizsgálat során a különböző keménységű szövetek más-más színnel ábrázolódnak a monitoron.

Az elasztográfia a hagyományos ultrahangeljárásoknál - amelyek csupán a szövetek echogenitását ábrázolták - egyértelműen információgazdagabb képeket bocsát rendelkezésünkre.

Így pontosan meghatározható a legkisebb daganat helye is, amelyeket más eljárással többnyire nem ismernek fel - írja a szakember.

A terápiás bronchoszkópos módszerek is fejlődnek

A technikai fejlődés a terápiás bronchoszkópos módszerek fejlődését is elősegítette.

Megjelentek az első közlemények az ultrahang segítségével, célzottan befecskendezett mediastinalis tumormasszába adott citotoxikus szerekről, valamint a perifériás recidiváló tumorba EBUS segítségével, ellenőrzötten beadott gyógyszerekről.

Az EBUS alkalmas terápiás célú, radioaktív partikulák célzott tumorba helyezésére, valamint a sugárkezelés tervezéséhez és kivitelezéséhez a perifériás tumorba adott markerek behelyezésére is.

A tüdőgyógyászat további újdonságait részletesen bemutató cikk itt olvasható teljes terjedelmében: A tüdőgyógyászat még soha nem volt ilyen izgalmas

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló