Csökkentik a vastagbélrák visszatérésének esélyét a csonthéjas magvak

A daganat kiújulásának esélye csak az Európában őshonos csonthéjas mogyoró fogyasztásakor csökkent, a Paraguayban őshonos földimogyorónál nem igazolódott ez a hatásA daganat kiújulásának esélye csak az Európában őshonos csonthéjas mogyoró fogyasztásakor csökkent, a Paraguayban őshonos földimogyorónál nem igazolódott ez a hatás
MTI | Daganatok.hu 2017. május 22.
Megosztás:

Amerikai kutatók 826 olyan páciens bevonásával végezték felmérésüket, akik harmadik stádiumú vastagbélrák elleni kezelésen estek át, megműtötték őket, majd kemoterápiát végeztek náluk. A páciensek 19 százaléka hetente legalább 56 gramm csonthéjas magtermést fogyasztott: náluk 42 százalékkal kisebb eséllyel tért vissza a rák és 57 százalékkal kisebb volt a halál kockázata, mint azoknál, akik nem fogyasztottak ilyen magvakat.

A jelentést a Klinikai Onkológusok Amerikai Társasága (ASCO) következő hónapban esedékes éves találkozóját megelőzve mutatták be.

Az Egyesült Államokban legtöbbet fogyasztott magfélének, a földimogyorónak és az abból készült mogyoróvajnak a kutatások szerint nincs jelentős hatása, csak a csonthéjas magvaknak, mint a mogyoró, mandula, pekán- és kesudió.

"A szívbetegségek és a diabétesz területén számos kutatás mutatta már meg a magvak fogyasztásának előnyeit. Fontosnak éreztük meghatározni azt, hogy ezeket az előnyöket a vastagbélrákban szenvedők is hasznosíthatják-e" - mondta a kutatást vezető Temidayo Fadelu, a bostoni Dana Farber Cancer Institute munkatársa.

"Előrehaladott betegségben szenvedők, akiken segített a kemoterápia, gyakran kérdezik, mit tehetnének még, hogy csökkentsék a kór visszatérésének vagy a halálnak a lehetőségét. Tanulmányunk hozzájárul ahhoz az elmélethez, hogy az étrend módosítása és a fizikai aktivitás előnyökkel járhat" - tette hozzá a szakértő.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló