Hogyan táplálja a zsír a ráksejteket a vastagbélben?

A zsírban gazdag táplálkozás a tumoros őssejtek növekedésének serkentésén keresztül fokozza a vastagbélrák kialakulásának kockázatátA zsírban gazdag táplálkozás a tumoros őssejtek növekedésének serkentésén keresztül fokozza a vastagbélrák kialakulásának kockázatát
Daganatok.hu 2017. szeptember 28.
Megosztás:

Eddig is ismert volt, hogy az elhízás növeli a rák kockázatát. Egy új tanulmányban most arra próbáltak választ találni, hogy milyen hatásmechanizmus révén történik mindez vastagbélrákban - adott hírt az új kutatásról a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) honlapja..

Az ohiói Cleveland Clinic kutatói azonosították a JAK2-STAT3-nak nevezett sejten belüli jelutat, mely nagy zsírtartalmú étkezés jelenlétében szabályozza a rákos őssejtek növekedését a vastagbélben.

Ezen túlmenően azt is igazolták, hogy zsírdús étrenden tartott kísérleti egereknél a JAK2-STAT3 út blokkolása gátolja ezen őssejtek növekedését. A most közzétett megfigyelések felgyorsíthatják a vastagbélrák kezelésére alkalmas új gyógyszerek fejlesztését - írja az MKOT beszámolója.

A közlemény egyik szerzője, dr. Matthew Kalady, a Cleveland Clinic Comprehensive Colorectal Cancer Programjának igazgatója és munkatársai nemrégiben hozták nyilvánosságra eredményeiket a Stem Cell Reports című lapban. Amint írják, az elmúlt évben számos vizsgálat felvetette, hogy a nagy zsírtartalmú étrend a vastagbélrák kockázati tényezője lehet, ennek pontos mechanizmusa azonban mind ez idáig tisztázásra várt.

Ennek érdekében dr. Kalady és munkatársai azt elemezték, hogy a zsírdús étkezés miként befolyásolja a JAK2-STAT3 celluláris szignálutat, melyről ismert, hogy elősegíti a daganatsejtek növekedését.

A szerzők a microarray analízis módszerét használták elsődleges és áttétes vastagbélrák egérmodelljében. A zsírdús étrenden tartott egereknél a tumoros őssejtek növekedése fokozódott a vastagbélben. Az eredmények azt jelzik, hogy a rákos őssejtek kulcsszerepet játszanak a daganatok növekedésében és áttétképzésében.

A további vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy rágcsálóknál a JAK2-STAT3 celluláris jelutak blokkolása lassítja a tumoros őssejteknek a zsírban gazdag táplálkozás által indukált növekedését. Az elhízással szemben rezisztens egerekkel megismételve a kísérletet, képesek voltak reprodukálni korábbi eredményeiket.

Dr. Kalady hangsúlyozza, vizsgálatuk az első, mely rávilágít arra, hogy specifikus molekuláris utak miként mediálják a zsírdús étrend hatását a vastagbélrák előfordulására.

"A most szerzett tapasztalatokat felhasználhatjuk olyan új terápiák kifejlesztéséhez, melyek célzottan ezt a jelutat blokkolják, ezáltal részben semlegesítik a zsírban gazdag étkezés negatív hatását a vastagbélrák kialakulására" - mondja a vizsgálat vezetője.

"Ezek a megfigyelések új mechanizmus lehetőségét vetik fel a rákos őssejtek növekedésének hátterében, illetve újabb információkkal szolgálnak azzal kapcsolatban, hogy a környezeti faktorok - köztük az étrend - miként változtatják meg a tumoros őssejtpopulációt előrehaladott rosszindulatú tumorokban" - egészíti ki a fentieket a közlemény egyik társszerzője, dr. Justin D. Lathia, a Cleveland Clinic Lerner kutatóintézetének munkatársa.

(MKOT)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló