Kik szedjenek megelőzési céllal aszpirint?

Daganatok.hu 2016. április 27.
Megosztás:

Egy új amerikai irányelv szerint a kis dózisú aszpirin prevenciós céllal történő szedése az 50-69 éves korosztálynak javasolt, amennyiben valakinél 10 százalékkal nagyobb eséllyel alakulhat ki szív- és érrendszeri betegség a következő tíz évben. A kis dózisú aszpirin szedése segít megelőzni a szív- érrendszeri betegségek, illetve a vastag- és végbélrák kialakulását.

A US Preventive Services Task Force nevű szervezet legújabb ajánlása szerint azokban az 50-69 éves emberekben, akiknek 10%-nál nagyobb esélye van arra, hogy életük elkövetkezendő 10 évében szív- érrendszeri betegség éri őket - és vérzési kockázatuk nem magas - a kis dózisú (≤100 mg/nap) aszpirin szedése segít megelőzni a szív- érrendszeri betegségek, illetve a vastag- és végbélrák kialakulását. A szervezet számukra javasolja a szer élethosszig tartó szedését - írja a PharmaOnline cikke.

A szervezet már 2007-ben ajánlotta az aszprin szedését vastag- és végbélrák, 2009-ben pedig a szív- érrendszeri betegségek megelőzésére, a mostani pontosított ajánlás az azóta összegyűlt adatok fényében született. A döntés azonban minden esetben egyedi kell legyen és a kezelőorvossal egyetértésben kell meghozni, hisz az aszpirin segít megelőzni a szívinfarktust, az iszkémiás stroke-ot és a rákot, de mint minden gyógyszernek, az aszpirinnak is vannak veszélyei: gyomor- és bélvérzést, valamint hemorrhágiás stroke-ot okozhat.

Az aszpirin szedése nagy valószínűséggel a legtöbb olyan férfinak és nőnek is javítja az életkilátásait, akik a gyógyszer szedését 40-59 éves korukban kezdik. A fokozott kardiovaszkuláris kockázattal élő, a gyógyszer tartós szedésének 60-69 éves korban elkezdőkre ugyanez lehet igaz - írja a cikk.

(PharmaOnline)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.