Oktató dokumentumfilm készült a vastagbélrákról

Daganatok.hu 2015. június 12.
Megosztás:

Filmünk célja, hogy tudatosítsa bennünk az egészég értékét életünk minden területén - írja Földi Katalin, az alkotás rendező-producere. A társadalom, a betegszervezetek és a kormányzat, ha meg is ad minden segítséget egészségünk megőrzéséhez és a gyógyuláshoz, kevésnek bizonyulhat, ha nem vagyunk mi magunk is tudatában lehetőségeinknek az egészségünk megóvása vagy éppen visszaszerzése érdekében.

Az egyéni egészségtudat és felelősség vállalása nélkül nem érvényesülhet kellőképpen a legmodernebb gyógyszer vagy módszer sem. Éljünk felelősségteljesen az egészségünket támogató lehetőségekkel. Menjünk el szűrővizsgálatokra, figyeljünk és hallgassunk testünk jelzéseire.

Üzenet a vastagbélrákos betegektől

Minden évben eltemetjük ötezer betegtársunkat, holott a többségüknek nem kellene meghalnia - jelenti ki Lakos István, a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület vastagbélrákon korábban ugyancsak átesett elnöke.

A civil szervezet arra biztat mindenkit:

 • Ne halogassuk a szűrést, beszéljük meg háziorvosunkkal, hogy lakóhelyünkön milyen vizsgálat elvégzésére van lehetőség!
 • 50 éves kor felett minden férfinél és nőnél indokolt a vastagbélszűrés akkor is, ha semmilyen panaszunk nincs.
 • Akiknek a családjában volt már hasonló betegség, azoknak már 40 év felett szűrésen kellene részt vennie.

Különféle székletvizsgálatok is elérhetőek, a legbiztosabb diagnózist viszont a vastagbéltükrözés adja. Ennek során ugyanis rögtön eltávolíthatóak a gyanús elváltozások (polipok), így ezekből már nem is tud kifejlődni vastagbél- vagy végbélrák.

Lakos István kijelenti: indokolatlanul félnek sokan a vastagbéltükrözéstől. Az egyes szakrendelők felszereltségén, a vizsgáló szakorvosok gyakorlatán, az asszisztensek empátiáján, a fájdalomcsillapítás módján persze nagyon sok múlik. Minden régióban találni korrekt, a betegek érdekeit és igényeit előtérbe helyező ellátóhelyet. Sokan például nem tudják, hogy kérhetnek bódítást, sőt a vastagbéltükrözés akár altatásban is elvégezhető, amikor a páciens semmit sem érzékel a vizsgálatból.

Lakos István, aki maga is átesett a betegségen, ma a Gyógyulj Velünk Egyesületet vezeti

Az országos szintű vastagbélrák-szűrőprogram kormányzati elindítása bizakodásra ad okot, de a rák nem vár, ezért mindenkit arra biztat a civil szervezet: ne várjon tovább, keresse meg háziorvosát és kérjen beutalót vastagbéltükrözésre, szabaduljon meg a polipjaitól még azelőtt, hogy azokból vastagbélrák alakulna ki.

A film alkotói:

 • A film szakértője és tanácsadója prof. dr. Bodoky György, a Magyar Klinikai Onkológusok Társaságának (MKOT) tiszteletbeli elnöke, a fővárosi Szent István és Szent László Kórház Onkológia Centrumának a vezetője.
 • Dr. Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke, aki saját betegsége történetét mondja el
 • Miksa Katalin, a Gyógyulj Velünk Egyesület önkéntese
 • Dr. Madácsy László gasztroenterológus és belgyógyász, az Endo-Kapszula Magánorvosi centrum vezetője
 • Dr. Rohánszky Magda onkopszichológus, a Tűzmadár ház vezetője
 • Dr. Cornides Ágnes szűrési főkordinátor (Budapest Főváros Kormányhivatala, Népegészségügyért Felelős Főosztály)
 • Dr. Budai András osztályvezető (ANTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatal, Országos Szűrési Koordinációs Osztály)
 • Szabó László szűrővizsgálatra jelentkező páciens
Melyek voltak az eddigi lépések a szervezett vastagbélrák-szűrés hazai megteremtése érdekében?

Az egészségügyi kormányzat tervei szerint jelenleg két projekt megvalósítása van folyamatban:

- Az E-alap terhére beszerzett szűrőtesztek felhasználásával az ország három megyéjében (Győr-Moson-Sopron, Heves és Nógrád megyék), önként vállalkozó 104 háziorvos közreműködésével, a háziorvosi körzetekben élő mintegy 20.000 veszélyeztetett korú (50-70 éves férfi és nő).

- A TÁMOP 6.1.3/A programból finanszírozottan, 117 háziorvosi praxis bevonásával, Csongrád megyében is elindult a szűrőprogram. A háziorvosok felkészítő képzését követően már elindult a megyében élő, veszélyeztetett korúak közül mintegy 13 000 fő szűrése.

Mindezek tapasztalatai - és a ráfordítható források - függvényében a szervezett vastagbélszűrés fokozatosan kerülhet országos bevezetésre. 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.