Székletvér-kimutatás: férfiakban hatásosabb

Daganatok.hu 2018. december 10.
Megosztás:

Finn kutatók szerint a kolorektális rák szűrése az okkult székletvér kimutatásával hatásosabb férfiakban, mint nőkben, és különösen a férfiak bal oldali tumorai esetén eredményes, írja az OTSZ Online.

A kolorektális rák (CRC) a harmadik leggyakoribb rosszindulatú daganat, évente legalább 1,4 millió új esetet és 0,7 millió halálozást regisztrálnak világszerte. A székletben megjelenő okkult vérzés vizsgálata (FOBT, faecal occult blood test) a CRC-szűrés egyik könnyen kivitelezhető módszere, de hatékonysága erősen korlátozott. Például a finn FOBT szűrési program keretében 2004-2011 között végzett vizsgálatok 2015-ös elemzése - számos randomizált vizsgálat eredményeivel ellentétben - nem mutatott különbséget a szűrt és nem szűrt csoport mortalitása között.

Most dr. Laura Koskenvuo hasi sebész (Helsinki University Hospital) vezetésével újra átvizsgálták az adatokat, és úgy találták, hogy a 2 évenkénti FOBT vizsgálat férfiakban több tekintetben is eredményes, nőkben viszont nem. Bár Koskenvuo szerint "gyakorlatilag nincs olyan rákszűrési program, mely befolyásolná a halálozást", vizsgálatukkal, melynek eredményei a British Journal of Surgery-ben jelentek meg online, azt szerették volna megtudni, hogy a szűrésben résztvevők elkerülhetik-e az intenzívebb kezeléseket.

A Finnish Cancer Registry igazgatónője, a tanulmány társszerzője, dr. Nea Malila szerint a vizsgálat legfőbb ereje a vizsgált minta igen nagy mérete. "Óriási népességet randomizáltunk, következésképpen a szűrés előnyeit objektíven tudtuk értékelni. Hasonló méretű vizsgálatot eddig sehol nem végeztek. Szándékunkban áll a jövőben megvizsgálni, hogy más szűrési módszerekkel sikerül-e a CRC-ben szenvedő nők eredményein, valamint a jobb oldali CRC-k korai diagnózisán javítani." 

(OTSZOnline)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló