Továbbra sem egyértelmű, hogy okozhatnak-e agydaganatot a mobiltelefonok

Daganatok.hu 2011. június 6.
Megosztás:

Az Egészségügyi Világszervezet részeként működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) legújabb állásfoglalásában sem adott egyértelmű választ a kutatókat régóta foglalkoztató kérdésre, a mobiltelefonokat azonban új kategóriába sorolta a rákkockázat szempontjából. A rádiófrekvenciás elektromágneses tereket - a mobilhasználat és az agydaganatok kockázatnövekedése közötti összefüggésre alapozva - a lehetséges emberi rákkeltők csoportjába helyezték.

"Lehetséges emberi rákkeltő a rádiófrekvenciás elektromágneses tér" - írja az IARC (International Agency for Research on Cancer) legújabb, 2011. május 31-ei állásfoglalása, amely a vezeték nélküli telefonok használatát a feketekávéval, a benzinmotorok kipufogógázával, a nikkellel és a nikkelötvözetekkel, a talkumos hintőporral, valamint a hálózati frekvenciájú (50 Hz-es) mágneses térrel sorolja egy csoportba. A 2B csoportba tartozó anyagok nem egyértelműen rákkeltőek, ennek esélye azonban nem zárható ki teljes biztonsággal.

Az átsorolás azon epidemiológiai tanulmányok eredményei alapján történt meg, amelyek összefüggést találtak a vezeték nélküli telefonok használata és a rosszindulatú agydaganat (glióma) megnövekedett kockázata között. A munkacsoport a következő kitettségi (expozíciós) kategóriákat értékelte az elérhető szakirodalmi adatok alapján:

- foglalkozási radar és mikrohullámú sugárzás expozíció,
- környezeti expozíció a rádióval, a televízióval és a vezeték nélküli távközléssel összefüggően,
- vezeték nélküli telefonok használatával kapcsolatos személyi expozíció.

A bizonyítékok egyelőre korlátozottak

"A bizonyítékokat korlátozottaknak értékelték a gliómára és az akusztikus neurómára vonatkozóan a vezeték nélküli telefonok használói között. Ugyanakkor, az estleges rákkeltés mechanizmusának felderítésére végzett állatkísérletes és sejttenyészeteken végzett vizsgálatok nem szolgáltattak egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a rádiófrekvenciás sugárzásnak közvetlen daganatkeltő hatása lenne" - írja az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) sajtóközleménye. (Az akusztikus neuróma
a hallóideg - a VIII. ideg - jóindulatú daganatát jelenti: a tumorok ilyenkor a hallóidegeket körülvevő úgynevezett Schwann-sejtekből alakulnak ki, bővebben lásd itt: Hallóideg-daganatok - a szerk.)

A rákkeltő hatásra vonatkozó "korlátozott bizonyíték" azt jelenti, hogy határozott összefüggést találtak az ágenssel történő expozíció és a rák között, amelyre vonatkozóan a munkacsoport hihetőnek tart egy ok-okozati magyarázatot. A véletlen, a torzító vagy a zavaró tényezők azonban nem zárhatók ki elfogadható megbízhatósággal, ezért nem tehető ennél magabiztosabb állítás. A többi esetben a bizonyítékok nem voltak megfelelőek, ezért a vezeték nélküli telefonokon kívül nem történt másik átsorolás.

Megoldások a sugárzási kitettség csökkentésére

"A környezetünkben található rádiófrekvenciás sugárforrások közül kétségtelenül a vezeték nélküli telefonok használatakor keletkezik a legnagyobb expozíció az emberi agyban. Ennek elsődleges oka az, hogy ezeket a készülékeket a fejhez nagyon közel tartva használjuk. Ebből adódik, hogy a fejet érő rádiófrekvenciás sugárzás csökkentésének leghatékonyabb módja a távolságtartás a készüléktől. Ebben segít, ha kihangosítót vagy head-setet használunk, illetve előnyben részesítjük a szöveges üzeneteket" - írják a szakemberek.

"A tőlünk nagyobb távolságokban lévő rádió és TV-adók, illetve rádiótelefon bázisállomások sugárzásának intenzitása jelentősen lecsökken, mire eléri a lakosság tartózkodási helyeit, ezért az ezekből származó expozíció több nagyságrenddel alatta marad a kézi készülékekből származónak, illetve a jelenleg érvényben lévő lakossági határértékeknek" - írja az OSSKI.

"A bizonyítékok elég erősek, hogy alátámasszák a 2B besorolást, valamint azt a következtetést, hogy lehet valamennyi kockázat. Emiatt a mobiltelefonok és a rákkockázat közötti kapcsolatot tovább kell vizsgálni" - mondta dr. Jonathan Samet, a munkacsoport elnöke.

Nem lehet kizárni a mobilok hosszútávú egészségügyi kockázatát

"A WHO korábban úgy foglalt állást, hogy nincs megalapozott bizonyíték a kapcsolatra. Tavaly egy nagyszabású, 13 ezer mobilhasználót tíz éven át követő tanulmány nem talált világos választ arra, hogy van-e kapcsolat a mobiltelefon használata és a rák között. A kutatás azonban utalt egy estleges kapcsolatra a túlzott mobilhasználat és az agydaganat egy ritka, de gyakran halálos kimenetelű fajtája, a glióma kialakulása között" - írja az [origo] Egészség rovata.

A mobilok rendkívüli elterjedtsége szinte lehetetlenné teszi, hogy összehasonlítsák az agytumorban szenvedő mobilhasználókat azokkal, akik nem használnak mobiltelefont. Egy tavalyi felmérés szerint a mobilelőfizetők száma világszerte elérte az ötmilliárdot, a Föld lakosságának háromnegyedét.

A mobilozási szokások ugyancsak rengeteget változtak azóta, mióta az első tanulmányok - évekkel ezelőtt - megjelentek, és az sem világos, hogy az akkori kutatási eredmények vajon érvényesek-e még.

Mivel sok daganat kifejlődése évtizedeken át tart, a szakemberek szerint lehetetlen kizárni a mobilok hosszú távú egészségügyi kockázatát. Az eddig publikált tanulmányok egy évtizednél tovább nem követték a kutatásban szereplő embereket - írja az [origo].

Az IARC bejelentéséről készült videót itt tekintheti meg, az IARC teljes beszámolóját pedig a Lancet Oncology legújabb száma fogja közölni.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: