Az időskori daganatok sajátságai és kezelési lehetőségeik

Szakértőnk összeállításából megtudhatják, miért idős korban jelentkezik a daganatok többsége, hány éves kortól számít "idős"-nek a daganatos beteg, s hogy rosszabb, vagy kedvezőbb lefolyásúak-e az időskori daganatok. Megismerhetik az idős betegek kezelésével kapcsolatos alapvető tudnivalókat: máshogyan kell-e kezelni az idős betegek daganatát, mint a fiatalokét? Érdemes-e, és hány éves korig szabad (kell) kezelni az idős emberek rákbetegségét? Minden idős beteget kell (szabad) daganatellenes kezelésben részesíteni? Megtudhatják, hogyan, milyen beavatkozásokkal történik az időskori daganatos betegségek kezelése, és milyen támogató kezelésekre kell különös gondot fordítani. Végül konkrét daganattípusok (emlőrák, prosztatarák, bőrrák és nőgyógyászati daganatok) időskori sajátosságairól olvashatnak részletesebben.
Daganatos betegség bármely életkorban előfordulhat, de a gyakoriság az életkor előrehaladásával általában növekszik. Az összes daganatos betegek csaknem fele 70 évesnél idősebb, egyrészt azért, mert a betegség idős korban jelentkezik és kerül felfedezésre, másrészt a hatékony kezelési lehetőségeknek köszönhetően a daganatos betegek jelentős része magas kort ér el.

 • Miért jelentkezik a daganatok többsége idős korban?

  Számos tényező játszik szerepet abban, hogy a leggyakoribb tumorok - vastagbélrák, emlőrák, prosztatarák, tüdőrák, bőrdaganatok - inkább idős korban lépnek fel.

 • Alapvető tudnivalók az idős betegek daganatainak kezeléséről

  A kezelés célját a beteg állapotának, a daganat sajátosságainak, kiterjedésének részletes elemzése után lehet meghatározni. Korlátozott kiterjedésű, kezelésre jól reagáló daganat és jó általános állapot esetén lehet a maximális célt, a beteg meggyógyítását és teljes rehabilitációját célként kitűzni. Rossz állapot, kiterjedt betegség esetében sajnos gyakran csak a beteg életminőségének javítása, fájdalmainak enyhítése lehet a kezelés célja.

 • Időskori emlőrák kezelése

  Az időskori emlőrák általában kevésbé agresszív viselkedésű, mint fiatalabb korban. Gyakori jelenség, hogy az emlőben hosszú évek alatt növekvő csomó a bőrt beszűrve lassan kifekélyesedik, akár a teljes emlőt is elpusztíthatja, és mégsem alakulnak ki távoli áttétek. Az időskori emlőrák az esetek döntő többségében hormonális hatásokra érzékeny (a daganatnövekedés egyik fő vezérlője az ösztrogén és progeszteron nevű hormon).

 • Időskori vastag- és végbélbélrák kezelése

  A vastagbélrák az esetek több mint 50 százalékában 70 éves kor felett alakul ki. Kezdeti stádiumban tünetszegény, így különösen idős korban gyakran csak előrehaladott állapotban kerül felfedezésre.

 • Nőgyógyászati daganatok kezelése időskorban

  Méhnyak- és méhtestrák kezelésében a műtét mellett a sugárkezelés játszik igen fontos szerepet. Idős korban, súlyos kísérő betegségek esetén a műtétre gyakran nem kerülhet sor. Kombinált sugárkezeléssel - hüvelyi, méhüregi beavatkozással végzett közel-besugárzás és külső besugárzás kombinált alkalmazásával - a méhrák idős korban is jó eredménnyel gyógyítható.

 • Rosszabb, vagy kedvezőbb lefolyásúak-e az időskori daganatok?

  Egyes daganatokról - például emlőrák, prosztatarák - tudjuk, hogy általában kedvezőbb kórjóslatúak: lassabban növekednek, terjednek idős korban, mint fiatal betegeknél. Más daganatok esetében is tapasztaljuk, hogy időseknél általában kevésbé agresszíven viselkednek. Feltételezik, hogy ennek oka a daganatsejtek, valamint a szervezet öregkorral összefüggő változásaiban rejlik.

 • Hogyan, milyen beavatkozásokkal történik a daganatos betegségek kezelése?

  A daganatos betegség minden esetben komplex kezelést igényel. A daganat elpusztítását el lehet érni sebészeti-, sugár-, kemo-, hormon- valamint immunterápiával. A betegek kezelésében általában többféle módszer együttes vagy egymás utáni alkalmazására kerül sor. A kezelés megtervezésénél figyelembe kell venni az öregkorral együtt járó kockázati tényezőket.

 • Időskori prosztatarák kezelése

  A prosztatarák jellemzően az öregkorú férfiak betegsége. Korai stádiumban - amikor a betegség a prosztata tokját még nem törte át és még nem adott nyirokcsomó- és/vagy távoli áttéteket - műtéttel vagy sugárkezeléssel jó eredménnyel gyógyítható. Távoli (elsősorban csont-, máj-, illetve tüdő-) áttétek esetében hormonkezelés javasolt.

 • Időskori bőrrák kezelése

  A fénynek kitett testrészeken (arc, fej, kezek) idős korban igen gyakran rosszindulatú bőrdaganatok jelentkezhetnek. A bőrrák kialakulásának oka az ultraibolya sugárzás, a gyakori leégés. A bőrrákok egyik része - a basalioma - nem ad áttéteket, de lassan, nem gyógyuló fekélyként növekedve elpusztítja a környezetét, és helyi visszatérésre igen hajlamos daganat.