Bőrrák

Bár a melanoma különféle típusai a bőrből kiinduló rosszindulatú daganatoknak csak mintegy 3%-át teszik ki, mégis ezek a legveszélyesebbek. Nem maga az elsődleges daganat ugyanis a fő veszélyforrás, hanem a belőle igen agresszíven terjedő, és főképp a májban, az agyban és a tüdőben megjelenő áttétek jelentik a fő kockázatot.

Bőrdaganatok, bőrelváltozások

 • Mivel mit lehet, illetve kell csinálni?

  Bőrünkön számos ilyen-olyan pötty, folt, dudor lehet, melyek esetleg zavaróak, és melyekről esetleg nem tudjuk eldönteni, normálisak-e. Az igen veszélyes rosszindulatú bőrdaganatról, a melanomáról viszonylag sokat hallunk, mivel a nap káros sugarai miatt egyre többeket érint a betegség. Viszont az összes ráktípusból együttvéve sincs annyi, mint az áttétet nem adó rosszindulatú, és az ún. jóindulatú bőrdaganatokból.

Gyakran ismételt kérdések

 • Válaszok olvasóink kérdéseire

  Dr. Hunyadi János válaszolt az olvasók kérdéseire bőrgyógyászati daganatokkal kapcsolatban. A kérdéseket néhol rövidített formában, általánosítva adjuk közre, hogy mindenki számára hasznos információval szolgáljunk.

Megelőzés

 • Hogyan előzhetjük meg a bőrdaganatokat?

  A rizikócsoportba tartozóknak ajánlatos panasz nélkül is évente bőrgyógyászati ellenőrzésen részt venni. Ha valakinek a családjában több melanomás megbetegedés fordult elő, ha sok anyajegye van, mindenképp érdemes időnként ellenőriztetnie magát. A fehér bőr, a világos vagy vörös haj, a szeplősség, sőt a kék szem is hajlamosító tényezőnek számít a statisztikák szerint.

A gyanús anyajegyek eltávolítása

 • Kell-e félni a beavatkozástól?

  Bőrgyógyász szakorvosok ajánlása szerint az őszi és téli hónapokban érdemes megszabadulni azoktól a gyanús festékes anyajegyektől, amelyekből esetleg rosszindulatú bőrdaganat fejlődhet ki.

Bőrdaganat vesetranszplantáció után

Mi jellemzi a bőrdaganatokat?

 • Bőrdaganatok

  A statisztikák szerint minden harmadik felnőttnél élete során legalább egyszer kialakul bazalioma, amely egy rosszindulatú bőrdaganat, de nem képez áttéteket. A bőrön jelentkező második leggyakoribb elváltozás a laphámrák, ez elsősorban a napsütésben dolgozókat fenyegeti és áttétet is okozhat. A legritkább, de legveszélyesebb bőrdaganat a melanóma, amely pigmentsejtekből indul ki, jellegzetesen nagyon sötét, fekete színű.

Mindent a melanomáról

 • Mi a melanoma?

  Ez a rosszindulatú (malignus) kór a melanociták daganata. A melanociták a bőrben található sejtek, amelyek a melanin nevű fekete-barna festékanyagot (pigmentet) termelik. A festékanyag egyes területeken nagyobb mennyiségben van jelen: ezek az anyajegyek.

 • Fő kockázati tényezők, veszélyeztetettség

  A napsugárzásnak való kitettség a legfontosabb ok a melanoma kialakulásban. Különösen megnő a kockázat leégések (főképp többszöri és hólyagos leégés) miatt. A gyermek- és kamaszkorban elszenvedett sorozatos (háromnál több) komoly leégés megduplázza a felnőttkori melanoma kialakulásának kockázatát.

  Kapcsolódó hírek

 • Hogyan előzhető meg a melanoma kialakulása?

  A legjobb módszer a bőr természetes és "mesterséges" napsugárzástól való védelme".

 • Figyelmeztető jelek az anyajegyeken

  Melyek azok az anyajegyen történő változások, amelyek melanoma kialakulására utalhatnak? Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a következő elváltozásokat tapasztaljuk:

 • A betegség lefolyása

  A törzsön, illetve fej-nyaki területen kialakuló melanoma rosszabb prognózisú, mint a végtagokon kialakuló. A túlélés fordítottan arányos a tumor vastagságával (minél vastagabb, annál rosszabb eredmény várható).

 • Diagnózis, kezelések, gyógymódok

  A kezelés a korai időszakban főként a sebészeti eltávolítás, mely sok esetben teljes gyógyuláshoz vezet. Ha a tumor még nem terjedt át a regionális (a környezetében lévő) nyirokcsomókra, akkor igen jók a beteg gyógyulási esélyei..

 • Videóinterjú a kockázatokról és a védekezésről

  Videóinterjúnkban Dr. Gyulai Rolland bőrgyógyász-onkológus mondja el a legfontosabb tudnivalókat.