Akinek kétszer kelt fel a nap - Felépülés egy többszörös áttétet adó tüdődaganatból

Bernáth Gusztávné KatalinBernáth Gusztávné Katalin
Illyés András 2018. január 8.
Megosztás:

"Akinek kétszer kelt fel a nap..." címmel írt könyvet a daganatos betegségből való sikeres felépüléséről Bernáth Gusztávné Katalin, aki immár több éve él tünetmentesen az agyi, csont- és nyirokcsomóáttétet is adó korábbi tüdődaganat célzott kezelésének köszönhetően. A könyv december 8-ai bemutatóján Katalin, a könyvet összeállító Mihalicz Csilla, az Oncompass Medicine kezelést megszervező munkatársa, Déri Júlia és a cég tudományos igazgatója, dr. Peták István mesélték el, miként élték meg a diagnózistól a felépülésig vezető utat.

"Több mint 5 éve, 2012 őszén derült ki, hogy daganatos beteg vagyok. A CT-vizsgálat tüdődaganatot mutatott egy 6x5x3 centiméteres mellkasi nyirokcsomóáttéttel, ami erős fulladást okozott, így gyakorlatilag már egy mondatot sem tudtam végigmondani komolyabb légszomj nélkül. A gyöngyöspatai patikába, ahol dolgoztam, a kivizsgálások alatt már nem jártam be, decemberben pedig az is kiderült az MR-vizsgálatból, hogy agyi és csontáttétet is adott a daganat. A háziorvosom azt javasolta, hogy mondjam el a környezetemnek, milyen betegségem van, s ekkor derült ki a számomra, hogy az emberek milyen keveset tudnak a daganatos betegségekről. Ez a kórkép a legtöbb ismerősömnek azzal volt egyenlő, hogy nemsokára halott leszek" - kezdett bele történetébe Bernáth Gusztávné Katalin, akinél szerencsére végül sokkal jobban alakultak a dolgok.

A sikeres felépülés - Katalin elszántságán kívül - az Oncompass Medicine munkatársainak is volt köszönhető, ők ugyanis - rögtön a daganat diagnózisának felállítását követően - elvégezték Katalinnál a teljes körű molekuláris diagnosztikai vizsgálatot. Ebből kiderült, hogy a daganat kialakulásáért felelős génmutációra már létezik célzott hatóanyag, amelyet abban az időszakban - klinikai vizsgálatok keretében - 3 európai országban is teszteltek. "A német kórházban betelt a létszám, az olaszok pedig nem válaszoltak az Oncompass megkeresésére, így végül - egy kezdeti kemo- és sugárterápiás kezelést követően - a spanyolországi Malagába utaztam, ahol megkezdődött a daganat és az áttétek célzott kezelése. Most, 5 évvel később pedig tünetmentesen élek" - mondja Katalin.

"Naplóírással a szeretteim távolsága is könnyebben elviselhető volt"

A könyv írásának ötlete a folyamatos naplóírás, majd a sikeres állapotjavulás után merült fel Déri Júliában, az Oncompass munkatársában, aki a kezdeti időszakban a kezelés megszervezésében segített Katalinnak, sőt az első malagai kezelésére el is kísérte. A könyvet végül Mihalicz Csilla újságírónő öntötte végső formába, hogy minél többen megismerhessék a reményt adó, nem mindennapi történetet: Csilla szintén folyamatosan kapcsolatban volt Katalinnal, és többször is órákon keresztül beszélgettek Katalin gyöngyöspatai otthonában, amikor már nem kellett folyamatosan Malagában lennie.

Mihalicz Csilla, Dr. Peták István és Bernáth Gusztávné Katalin a könyv bemutatóján (Fotó: Szeretlekmagyarorszag.hu)

"A közös munkánk egy Nők Lapja cikkel kezdődött, miután Kata először utazhatott haza Malagából, hogy a gyógyszert onnantól kezdve már otthon szedje, és csak a kontrollvizsgálatokra és az újabb gyógyszeradagokért kelljen havonta visszautaznia a spanyol városba" - mondja a kezelések ideje alatt írt naplórészletekből és a Katalinnal folytatott beszélgetésekből összeállított könyvet szerkesztő újságírónő. "Az első cikk megjelenését követően már folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, Kata pedig egyre jobban lett. Eltelt néhány év, a kontrollvizsgálata pedig egyszer csak azt az eredményt adta, hogy a diagnosztikai vizsgálatok alapján nincs jelen a szervezetében daganatos sejt."

"Az első hónap volt a legrosszabb, utána viszont már sokkal jobban viseltem a kezelést"

"A kezelésem első hónapja volt a legnehezebb" - folytatja történetét Katalin. "Kezdetben sok kellemetlen mellékhatás jelentkezett, ráadásul egy számomra teljesen idegen környezetbe kerültem, ahol személyesen senkit nem ismertem. Ekkor arra gondoltam, hogy egyszerűen hazamegyek, és nem folytatom a terápiát. Azt mondtam a férjemnek: otthon szeretnék meghalni és nem Spanyolországban. Ő tudta, hogy komolyan beszélek. Végül aztán - az otthonról érkező sok biztatásnak is köszönhetően - valahogy túllendültem ezen az állapoton, és mégiscsak maradtam. A telefonokon kívül a laptopomon keresztül tartottam a kapcsolatot az itthoniakkal, köztük Júliával is, aki továbbra is folyamatosan segített nekem az ügyeim intézésében. A mellékhatások fokozatosan enyhébbek lettek, az első hónap elteltével pedig látványos eredmények jelentkeztek, ami tovább erősített benne, hogy érdemes folytatnom a terápiát: az agyi áttét eltűnt, a tüdőn lévő daganat pedig sokkal kisebb lett" - meséli Katalin, aki azóta is havonta utazik Malagába kontrollra és az újabb gyógyszeradagokért.

"Az orvostudományt a Katalinhoz hasonló betegek viszik előre"

"A fő csodának azt tartom, ahogy Katalin képes volt szembenézni a betegségével és bátran vállalta a kezeléssel járó küzdelmet" - teszi hozzá dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója. "Az orvostudomány az olyan betegeknek is köszönhetően tud előbbre haladni, amilyen Kati is: a klinikai vizsgálatokban résztvevő betegek elszántsága nélkül nem lennének bizonyítékaink arról, hogy az újonnan kifejlesztett célzott daganatellenes hatóanyagok valóban képesek segíteni azon betegeknél, akiknél jelen van az alkalmazott gyógyszer molekuláris célpontja. A klinikai vizsgálatokban résztvevő páciensek a jövő potenciális gyógyszereihez férnek hozzá, és ők alapozzák meg a jövő daganatos betegei számára, hogy ezeket a terápiákat sok esetben már a standard ellátás keretei között, államilag finanszírozott formában kaphassák meg" - mondja Peták.

Dr. Peták István, az Oncompass tudományos igazgatója

Az Oncompass nemrég egy hazánkban egyelőre teljesen egyedülálló kezdeményezést indított útjára, amelynek keretében az itt dolgozó szakemberek már nem csak a terápia egyetlen pontján adnak molekuláris információ alapú döntéstámogatást a partner onkológiai centrumoknak az adott beteg számára legmegfelelőbb daganatellenes kezelés kiválasztásával kapcsolatban, hanem folyamatosan, akár 5 éven keresztül kapcsolatban maradnak a beteggel és készen állnak arra, hogy minden terápiaváltáskor segítséget nyújtsanak. "Katalin is egy ilyen betegünk, vele is kapcsolatban maradunk a továbbiakban is, bár itt most szerencsére nincs szükség terápiaváltásra, hiszen mindenben megfelelő az a célzott daganatellenes gyógyszer, amelyet eddig alkalmaztak nála. Az ilyen történetek azok, amelyek újra és újra megerősítenek minket abban, hogy helyes úton járunk, és van értelme az erőfeszítéseinknek" - hangsúlyozza dr. Peták.

Folyamatosan újabb és újabb célzott gyógyszerek fejlesztése és vizsgálata zajlik

"Az onkológia jelenleg forradalmi átalakuláson megy keresztül: míg korábban egy évtized alatt mindössze 10-20 új daganatellenes gyógyszer került forgalomba, ebben az évtizedben - az Európai Klinikai Onkológiai Társaság idén közzétett adatai szerint - összesen nagyjából 100 új onkológiai gyógyszer törzskönyvezése történik meg. Mindeközben pedig folyamatosan zajlanak azok a klinikai vizsgálatok is, amelyekben a Katalin által szedett gyógyszer hatékonyságát is vizsgálták: ezekben a vizsgálatokban jelenleg körülbelül 2000 hatóanyagot próbálnak ki. Az Oncompass-nál a lehető legmegfelelőbb kezelés kiválasztásában próbálunk segítséget nyújtani a hozzánk fordulóknak. A legjobb terápiával kapcsolatos döntés meghozatala pácienseink molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik, így aki segítségért fordul hozzánk, az teljesen biztos lehet benne, hogy az onkológus - a legmegfelelőbb személyre szabott kezelés kiválasztása érdekében - ott és akkor figyelembe tudja venni a daganat molekuláris sajátosságait" - mondja az Oncompass tudományos igazgatója.

A cég molekuláris információ alapú döntéstámogatási rendszeréről korábbi cikkünkben olvashatnak részletesen: "Nem csak a terápia egy pontján segítünk, hanem végig fogjuk a betegek kezét" 

Oncompass Medicine Precíziós Onkológiai Program

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja a molekuláris diagnosztika legfrissebb eredményeit és módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Miben tudunk segíteni?

A Precíziós Onkológiai Programunkban a személyre szabott onkológiai ellátás lehetőségeit mutatjuk be a daganatos betegek számára.

Minden daganatos megbetegedés genetikai eredetű, és számos, a daganatot okozó génhiba esetében már személyre szabott onkológiai kezelés adható. A molekuláris diagnosztika a daganatos betegség okát tárja fel, az azonosított génhibák alapján egy speciális onkológiai szoftver segítségével meghatározzuk a daganat támadáspontját (molekuláris célpont) és a célponttal összefüggésbe hozható személyre szabott gyógyszereket. A személyre szabott onkológiai ellátáshoz több feltételnek kell megfelelnie, ennek felméréséhez kérjen időpontot személyes konzultációra!

A személyre szabott kezelési terv minden olyan daganattípusban felállítható, amelyben az azonosított génhibáknak megfelelő kezelés elérhető.

Virtuális Molekuláris Tumor Board

A VMTB szolgáltatás keretében az Oncompass Medicine egyedülálló módon kezelőorvosok és onkoteamek számára biztosít szakmai támogatást annak érdekében, hogy betegeiknek a nemzetközi ajánlásoknak megfelelő, legkorszerűbb precíziós onkológiai ellátást nyújthassák.

Az Oncompass Precíziós Onkológiai Program keretében igénybe vehető szolgáltatás során rugalmasan igazodunk a klinikusi igényekhez, a hét bármely napján, különböző időpontokban biztosítunk lehetőséget az esetek megbeszélésére, amely az adatvédelmi előírásoknak megfelelően, biztonságos online platformon történik.

(hirdetés)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.