Bemutatjuk a Pécsi Gyermekklinika Onko-hematológiai Osztályát

2009. február 9.

Évente 30-40 rosszindulatú betegségben szenvedő gyermek kerül a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikájára, ahol a legtöbb diagnosztikai, sebészeti, sugárterápiás és gyógyszeres kezelés helyben elérhető. A játékra, tanulásra, lelki gondozásra különös figyelmet fordító osztály vezetőjével, Ottóffy Gáborral beszélgettünk.

onkológiai centrum adatlap
  • Elérhetőségek...
  • Részletes adatok...
  • Szolgáltatások...
  • Orvosok...
  • Térkép...
  • .... a Pécsi Gyermekklinika Onko-hematológiai Osztályát ismertető adatlapunkon>>>

    Milyen betegeket látnak el az osztályon?

    A Dél-Dunántúli régió gyermek onko-hematológiai betegeit látjuk el: Tolna és Baranya megyét, valamint Somogy és Zala megye egyes részeit. Évente mintegy 30-40 új beteg kerül ide rosszindulatú betegség miatt, de mellettük kezelünk vérképzőszervi megbetegedésben - például hemofíliában, vérszegénységben, vérlemezkehiányban - szenvedő gyerekeket is.

    Mekkora az osztály?

    Két állandó orvossal dolgozunk - egyikünk az osztályon, a másikunk a gondozóban látja el a betegeket. A korábbi osztályvezető, Kajtár Pál professzor úr is részt vesz a gyógyításban; tanácsadóként, "professzor emeritusként" segít nekünk. Ezen kívül két-három gyakornok is folyamatosan van az osztályon, akik "forgó jelleggel" fél évente váltják egymást.

    Összesen 18 ágyunk van, a kórtermek két-háromágyasak, illetve van egy négyágyas is. Külön fürdőszoba és wc csak egy kórteremhez tartozik, a többiek a folyosón lévő közös helyiségeket használják.

    Milyen kezelések elérhetők helyben, mi az, amire máshová irányítják a gyerekeket?

    A gyógyszeres kezelések közül mindent helyben, az osztályon tudunk biztosítani a gyerekeknek. Sugárkezelés szempontjából a Pécsi Onkoterápiás Intézet látja el a gyerekeket, de radioterápia ideje alatt is sokszor osztályunkon fekszenek. A Farkas András főorvos úr által vezetett Gyermeksebészeti Osztály helyben van. A korábbi osztályvezető, Pintér András professzor úr is részt vesz a munkában. Mindketten országszerte elismert szakemberek. Az ortopédiai műtéteket a PTE Ortopédiai Klinikán Illés Tamás professzor úr végzi. Vannak bizonyos ritka daganatok, amelyeknek a sebészeti megoldása Budapesten történik; ilyen például a hepatoblastoma, egy ritka gyerekkori májdaganat. Az agytumorosok egy része viszont Debrecenből, Szegedről és Pestről is Pécsre kerül. Az idegsebészeti műtéteket a Dóczi Tamás professzor úr által vezetett, igen kitűnő Pécsi Idegsebészeti Klinikán végzik.

    Milyen diagnosztikai háttérrel dolgoznak?

    Pécsett CT, MR működik, betegeinknek a várakozási idő minimális, gyakorlatilag nincs. A PTE Patológiai Intézet kitűnő, a szükséges molekuláris genetikai vizsgálatokat is el tudják végezni. Egyedül PET/CT nem áll rendelkezésre, ilyen vizsgálatra Budapestre küldjük a gyerekeinket.

    Mennyire elkerülhető a betegek várakoztatása?

    A kezelésekre nem kell várniuk a gyerekeknek. Napi szinten előfordul természetesen, hogy például a vizsgálat eredményére vagy a mentőre várni kell, de az utóbbi időben a betegszállítás például sokkal jobb, mint régen.

    A szülők elhelyezését hogy, illetve hol oldják meg?

     

    Van egy anyaszállónk és egy (családos-) apaszállónk a kórház fél km-es körzetén belül - mindkettő ingyenes, egy alapítvány, a Pécs-Normandia LIONS Club finanszírozza. A kórházon belüli szálláslehetőségünk nincs, de ritkán - inkább csak terminális állapotú betegeknél - előfordul, hogy a szülők bent maradnak a gyerekekkel.

    Játékra és tanulásra milyen lehetőségek vannak?

    Négy tanár és egy óvónő foglalkozik rendszeresen a gyerekekkel - ezt alapítványi támogatás, pályázati és részben önkormányzati finanszírozás teszi lehetővé. A tanárok gyönyörűen dolgoznak: ritkán fordul elő, hogy évet kell ismételnie egy gyereknek az iskolában, mert itt folyamatosan tanulnak, rendesen felelnek, dolgozatokat írnak, amit az adott iskolák általában el is fogadnak.

    A kisebbek különböző foglalkozásokon vesznek részt: festenek, készülnek az aktuális ünnepre - Karácsonyra, Húsvétra, stb. Hacsak nem túl alacsony éppen a fehérvérsejtszámuk, igyekeznek őket hetente kétszer az ebédlőbe kihozni a közös programokra.

    Van egy külön játszószoba is, a kicsiknek való játékok mellett számítógép, internet is van a nagyobbak számára.

    A gyógytorna szintén játékos foglalkozást szokott jelenteni.

    A gyerekek lelki gondozását hogy oldják meg?

    A Tölösi Péter Alapítvány segítségével pszichológust is foglalkoztatunk, aki kitűnő szakember. Emellett a bohócdoktorok is rendszeresen megjelennek, és vidám színfoltot jelentenek az osztály mindennapjaiban.

    Milyen fejlesztések történtek, illetve várhatók a közeljövőben?

    Az osztályt öt évvel ezelőtt teljesen felújítottuk, most nyugat-európai színvonalúnak mondható. Csakúgy, mint a gyógytornász és a pszichológus foglalkoztatásához, ehhez is az osztályon működő Tölösi Péter Alapítvány nyújtott jelentős segítséget.

    A kiegészítő, alternatív szerekről-módszerekről mit szoktak mondani a szülőknek?

    El szoktuk mondani, hogy nagyon kevés szernek van bizonyított hatása, sőt, a legtöbbnél még az sincs megfelelően kivizsgálva, hogy nem lép-e esetleg kölcsönhatásba az alkalmazott gyógyszerekkel. Arra biztatjuk a szülőket, hogy szóljanak, ha valamit adni szeretnének a gyereknek - ha ismerjük a szert, el tudjuk mondani a tudnivalókat, ha nem, utánanézünk, hogy van-e valami ellenjavallat.


    A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20090209-bemutatjuk-a-pecsi-gyermekklinika-onko-hematologiai-osztalyat