Nem folyamatos a szexuális funkciók csökkenése a prosztatarák sugárterápiás kezelése után

2010. január 15.

A külső sugárkezeléssel (EBRT) kezelt prosztatarákos betegek szexuális funkciói csak a kezelést követő első két évben csökkennek, azután pedig stabilizálódnak. A szexuális funkciók kezelés utáni minősége leginkább ezen funkciók kezelést megelőző minőségének függvénye. A korábbi feltételezések szerint az EBRT terápia után a szexuális funkciók folyamatos csökkenésével számolt mind a beteg mind pedig az orvos.

A prosztatarák a férfiak gyakori rákos megbetegedése. Az idejében felfedezett prosztatarák többféle módszerrel is hatékonyan kezelhető, a terápia mérlegelésekor sokszor éppen a hosszú távú mellékhatások jelentik a döntő szempontot. A maga nemében egyedülálló tanulmányban kaliforniai kutatók 143 EBRT-vel kezelt prosztatarákos beteg szexuális működését követték nyomon kérdőíves módszerrel. A kérdések a libidó erősségére, a merevedési és az ejakulációs képességre, valamint a szexuális élettel való általános elégedettségre irányultak - olvasható az EurekAlert beszámolójában.

"A kezeléssel összefüggésbe hozható mellékhatások - különösen a szexuális működés zavarai - jelentősen befolyásolják a páciensek életminőségét és általános megelégedettségét. A tanulmány eredményei segítségével az érintett páciensek és hozzátartozóik az EBRT kezelés hatásairól tájékozottabban vághatnak bele a kezelésekbe" - mondja Dr. Richard Valicenti a tanulmány vezető szerzője.

"A prosztatarák kezelésében a legfontosabb dolog a betegség kiterjedtsége, és a daganat szövettani differenciáltsága. A sugárkezeléseket sokszor kombináljuk hormonkezelésekkel, melyeket egy-két év után elhagyva, a szexuális funkciók javulását tapasztaljuk" - mondta el a tanulmányt kommentálva Dr. Géczi Lajos az Országos Onkológia Intézet klinikai igazgatóhelyettes főorvosa, "C" Belgyógyászati és Klinikai Farmakológiai Osztály.

A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20100115-nem-folyamatos-a-szexualis-funkciok-csokkenese-a-prosztatarak-sugarterapias-kezelese-utan