Áttörés a prosztatarák kezelésében

2007. április 3.

Az előrehaladott, súlyos prosztatarákban szenvedő betegek kezelésére szolgáló egyedülálló, a beteg immunrendszerét serkentő oltóanyag válhat elérhetővé heteken belül.

A prosztatarák elleni első aktív sejtes immunterápiás szer kerülhet piacra májustól, ha az amerikai gyógyszer-engedélyező hatóság (FDA) elfogadja saját szakbizottságának felterjesztését. Az FDA Sejt, Szövet és Génterpáiás Tanácsadó Testülete meggyőzőnek találta az oltóanyaggal kapcsolatos bizonyítékokat - a szakbizottság tagjai 17-0 arányban szavaztak a szer biztonságosságát, és 13-4 arányban a hatékonyságát illetően. Az új biológiai készítmény a súlyos, előrehaladott, áttétes, hormonkezelésre nem reagáló prosztatarákos betegek kezelésére nyújt teljesen új terápiás megoldást.

"Ez mérföldkő lehet a betegséggel küzdő férfiak számára" - mondta Mitchell H. Gold, a gyártó cég elnöke, és hozzátette, hogy ha engedélyezik a szert, forradalmi áttörést jelent majd az előrehaladott prosztatarák kezelésében, melyre jelenleg igen kevés terápiás lehetőség létezik.

A gyógyszer első képviselője lehet a prosztatarák elleni újfajta aktív sejtes immunterápiás eljárásnak, egyedülálló abban, hogy a beteg saját immunrendszerét serkenti. A szer jelenleg a klinikai kipróbálási fázis utolsó szakaszában tart, előrehaladott prosztatarákban szenvedő betegeket kezelnek vele. A program során a páciensek egy hónapos, három infúzióból álló komplett kezelést kaptak.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20070403-attores-a-prosztatarak-kezeleseben