A dohányzással való felhagyás megduplázza a tüdőrák túlélési esélyeit

2010. január 29.

A minap a British Medical Journal online kiadásában publikált tanulmány szerint a korai fázisú tüdőrákkal diagnosztizált páciensek megduplázzák esélyüket az 5 éves túlélésre, ha a diagnózis után azonnal abbahagyják a dohányzást.

Ez az első ilyen jellegű összefoglaló, 10 korábbi témába vágó tanulmányt áttekintő elemzés, amelynek eredménye arra utal, hogy érdemes lenne a tüdőrákkal diagnosztizált pácienseknek a dohányzásról való leszokáshoz segítséget felajánlani. Mint ismeretes a dohányzás növeli a tüdőrákban való megbetegedés kockázatát: a hosszú évek óta dohányzók 20-szor nagyobb eséllyel betegszenek meg tüdőrákban, mint a nemdohányzók. Eddig azonban tisztázatlan volt, hogy a diagnózis utáni absztinenciának van-e pozitív hozadéka.

Az eredmények szerint azok a dohányosok, akik a tüdőrák diagnózisa után is áldoznak káros szenvedélyüknek, lényegesen nagyobb eséllyel vesztik életüket a betegség következtében - és a daganat kiújulására is nagyobb esélyük van -, mint azoknak a dohányos társaiknak, akik a diagnózis pillanatában képesek felhagyni a dohányzással. A káros szenvedélyüktől megszabadulók 63-70 százaléka volt életben a diagnózistól számított 5 év elteltével, míg a továbbra is dohányzók csak 29-33 százaléka élte túl a diagnózis utáni 5 évet. Ez azt jelenti, hogy a dohányzással való felhagyás megduplázza a túlélési esélyeket. Szem előtt kell azonban tartani, hogy ezek az adatok korai fázisban diagnosztizált tüdőrákra vonatkoznak, amikor a túlélési esélyek egyébként is a legjobbak.

A kutatók szerint ezek az eredmények arra engednek következtetni, hogy a dohányzás folytatása befolyásolja a rosszindulatú tüdődaganatok viselkedését, ezért a kutatók arra buzdítanak, hogy a tüdőrákkal diagnosztizált betegek kapjanak segítséget a dohányzásról való leszokáshoz.

"Ezek szerint soha nem késő leszokni a dohányzásról"- idézi a szerkesztői hozzászólást a MedicalNewsToday beszámolója.

Az eredeti tanulmány itt érhető el.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/tudorak/20100129-a-dohanyzassal-valo-felhagyas-megduplazza-a-tudorak-tulelesi-eselyeit