Vendégünk volt Strausz János tüdőgyógyász professzor

2004. március 19.

Mik a kezdeti tünetei a tüdődaganatnak? Milyen mértékben kezelhető a betegség, ha időben észlelik? Elég, ha évente egyszer elmegyünk egy tüdőszűrésre? Vendégünk volt Strausz János tüdőgyógyász professzor.

Dr. Strausz János vagyok, tüdőgyógyász. Mai témánk a tüdődaganatok, s szívesen válaszolok az Önök kérdéseire.

Mi az oka a tüdőrák kialakulásának?
- Sajnos pontosan a világon senki nem tudja megmondani, hogy a tüdőrák kialakulását egyértelműen mi okozza. Számos összetevő együttes jelenléte az, ami végül is a daganatfajta kialakulásához vezet. Az kétségtelen, hogy a dohányzás elsődleges kóroki tényezőként szerepel.

Mióta létezik ez a betegség? Mi volt az oka, hogy kialakulhatott?
- A megbetegedés legalább 80-100 éve ismert. Különösen a múlt század elején, a bányákban dolgozó vagy kifejezetten káros környezeti hatásoknak kitett egyéneknél írták le. Napjainkban - egyértelműen a dohányzási szokásoknak köszönhetően - a tüdődaganatok a daganatos halálozási statisztikák vezető helyeit foglalják el mindkét nemben.

Hogyan lehetne megelőzni sok tüdőbetegséget, főleg a rákot?
- A tüdődaganatok 90%-ában a dohányzás mint kóroki tényező kimutatható. Kézenfekvő, hogy e daganatfajta megelőzését a dohányzás elhagyásával kéne megkezdeni.

Milyen kezdeti tünetei vannak a tüdőráknak? Például ha valakire néha köhögési rohamok jönnek rá, pedig nem is dohányzik, nem is fázott meg, lehet tünet?
- A tüdőrák tünetei: köhögés, nehéz légzés, mellkasi fájdalom, véres köpet. Ezek a tünetek más tüdőbetegségekkel is társulhatnak, azonban 40 év feletti dohányzó embereknél mindenekelőtt a tüdődaganatot szeretnénk kizárni a vizsgálatok során ilyen tünetek esetén.

Az első tünetek megjelenése és a betegség kialakulása között körülbelül mennyi idő telik el?
- Amikor a daganat jelenlegi módszereinkkel észlelhetővé válik, akkor a tumorsejtek biológiai életük kétharmad részét már leélték.

Mennyire gyógyítható betegség ez?
- Korán felfedezett és sebészi úton eltávolított daganatok esetén az 5 éves túlélés elérheti a 70-80%-ot. A nem műthető esetekben a kezelések végleges gyógyulást nem eredményeznek.

Befolyásolja-e a daganatok kialakulását a minden télen ismétlődő általános immunrendszer-gyengeség miatt fellépő légúti megbetegedés (légcsőhurut, hörgők megbetegedése stb.)?
- Nincs egyértelmű kapcsolat a különösen a téli időszakban előforduló vírusos hűléses megbetegedések gyakorisága és a tüdődaganatok kialakulása között.

Az lenne a kérdésem, hogy a tüdőrák 17 éves korban mennyire veszélyeztet?
- Kevéssé. A betegség gyakorisága 40 év felett ugrásszerűen nő, és sajnos elértük azt a pontot, amikor férfiak és a nők között nincs különbség. Korábban férfiak 4:1 arányban vezettek.

Mik a kezdeti tünetei a tüdődaganatnak? Milyen mértékben kezelhető, ha észlelik időben?
- A korán, tünet- és panaszmentes állapotban kiemelt betegeknek a gyógyulási eredményei messze a legjobbak, összehasonlítva azokkal az esetekkel, amikor a megbetegedés már a tünetek, panaszok miatt kerül kiemelésre. Hazánkban az összes tüdődaganatos beteg kb. 30-40%-át emelik ki tüdőszűrésről.

Nevezhetünk egyes csoportokat teljesen veszélytelennek a tüdőrák kialakulása szempontjából?
- Azt hiszem, a mi szakmánkban 100% sajnos nem létezik.

Miért csak a 40 év felettiek vannak a rizikócsoportban? Véleményem szerint épp a passzív dohányzás miatt kellene jobban megcélozni a fiatalabb korosztályokat is a szűréssel, hogy érezzék a súlyát. Ez miért nem lehetséges? Hogyan súlyozná a megelőzés és a tüneti kezelés helyzetét hazánkban?
- 40 év felett azért szaporodik a tüdődaganatok száma, mert ennél a korosztálynál éri el a kritikus tömeget az elszívott cigaretták száma. Teljesen egyetértek avval, hogy fiatal (iskolás) korban kell megkezdeni a küzdelmet a dohányzás ellen. Sajnos azt kell mondanom, hogy e téren nagyon le vagyunk maradva, nemcsak hazánkban, Európában is.

A tüdőrák örökölhető?
- Nem sikerült egyértelműen öröklődő génekhez kötni a tüdődaganatot, azonban családi halmozódását leírták. Inkább úgy lehetne fogalmazni, hogy a tüdőrákra való hajlam örökölhető, a hajlamot pedig "magunk" tudjuk aktivizálni.

Várható, hogy valaha is felfedezik a tüdőrák ellenszerét?
- Remélem!

 

Rizikócsoport: a 40 év feletti dohányosok

Mikorra várható immunterápiás eljárás a tüdőrákban?
- Minden daganat, amely végül is legyőzi a szervezet védekezőképességét, a megbetegedés időleges vagy végleges győzelmét jelenti a szervezet felett. Folynak kutatások a daganatok immunterápiás vonatkozásában, de a tüdőrák esetében még messze vagyunk a megoldástól.

Érdemes tüdőszűrésre járni?
- A rizikócsoportba tartozó embereknek egyértelműen igen. A rizikócsoporthoz tartoznak a 40 év feletti dohányosok.

Milyen rendszerességgel ajánlott a tüdőrák vizsgálat? Elég ha a tüdőszűrésre járunk évente?
- Ha nincs tünete, panasza, elég.

Mennyiben alkalmasak a mai, amúgy TBC-szűrésre használt röntgengépek a még operálható daganatok felismerésére?
- Viták vannak a tüdődaganatok korai szűrésével kapcsolatban. Hazánkban a tüdőszűrést a TBC miatt az ÁNTSZ rendeli el azokon a területeken, ahol a TBC előfordulása elér egy bizonyos gyakoriságot. A tüdőrákszűrés ennek a szűrésféleségnek a "mellékterméke". A tüdőszűrő géppark elöregedett, rossz állapotú, megújítása elkerülhetetlen.

A lányom soha nem dohányzott, mégis háromszor operálták már tüdőáttéttel. Lehetséges, hogy én odaadjam a fél tüdőmet neki? Végeznek ilyen műtétet hazánkban?
- A tüdőáttét más jellegű megbetegedést jelent: ilyenkor egyéb, nem a tüdőben kialakult daganatféleség ad áttéteket. Jelenleg rosszindulatú tüdődaganatok miatt tüdőátültetést nem végeznek, sőt a rák a tüdőátültetésnek kifejezett ellenjavallata. A tüdőműtétnek meghatározott szakmai szempontjai vannak, ha ezek nem állnak fenn, egyetlen orvos sem fogja veszélyeztetni betegének életét. Egy ilyen nagy műtétet csak a gyógyítás reményében végeznek el.

Várható-e áttörés a betegség gyógyszeres kezelésében?
- Nagyon lassú fejlődés megfigyelhető, sajnos azonban jelentős áttörést az elmúlt 30 évben nemigen tudtunk megfigyelni.

 

Tessék abbahagyni!

Mennyiben károsítja a cigaretta az egészséget?
- Nem csak a daganatokat, hanem keringési és emésztési rendszert érintő megbetegedéseket is okoz a dohányzás - a dohányzók kb. 20%-a betegszik meg a cigarettázástól.

Szerintem ez a betegség nem csak dohányzásfüggő.
- Természetesen, de azokban az országokban, ahol sikeres kampányt folytatnak dohányzás ellen, ott már a tüdőrák statisztikája is legalább stagnál. Az egyéb szóba jöhető kórokok (levegőszennyeződés, esetleg öröklődés) nem tekinthetők számottevő kóroki tényezőnek.

Számít-e, ha valaki csak pár szál cigit szív naponta?
- A rizikófaktor akkor tekinthető jelentősnek, ha 20 éven keresztül napi egy doboz cigarettát szívunk el.

A marihuánán élők is veszélyeztetettek?
- Habár még soha nem éltem a szerrel, nem hiszem, hogy 20 éven keresztül napi 20 cigarettát egy marihuánát szívó ember elfogyaszt.

Az előbbi 20 éven és 1 doboz cigarettán elgondolkodtam. A passzív dohányzás befolyásolja-e a légzőszervek túlérzékenységét a légúti betegségekkel kapcsolatban?
- A passzív dohányzás is egyértelműen káros. Talán nem jut annyi káros anyag a passzív dohányosok tüdejébe, de az is bőven elegendő, hogy esélyük a tüdőmegbetegedésre sokszorosa legyen, mint az egyáltalán nem dohányzó emberek esetén.

Jelent-e valamit, hogy ha dohányzás után fáj a mellkasom?
- Igen, tessék abbahagyni! Komolyra fordítva a szót, a dohányzás jelentős rizikófaktort jelent többek között a szívmegbetegedések esetében is.

Mire számítson, akinek az édesanyja a terhesség idején dohányzott, és ezután 20 évet dohányfüstben volt kénytelen leélni? Idegrendszeri zavarok (mint méhen belüli fejlődési rendellenesség), allergia, asztma?
- A terhesség alatti dohányzás nyilvánvalóan nem tekinthető normális állapotnak. Károsíthatja a magzatot. A passzív dohányzás szintén rizikótényezőt jelent. Amennyiben eddig semmiféle tüdőbetegsége nem alakult ki - habár nem tudom, hány éves -, ezeket a rizikótényezőket talán leírhatja, de kérem, ne találjon újakat.

Mennyi idő kell, hogy kitisztuljon az ember tüdeje 4-5 év dohányzás után?
- Ugyanennyi idő.

Nemrég szoktam le a dohányzásról és kissé elhíztam, ez történt más ismerőseimmel is. Mikor áll vissza az ember normális súlya?
- Ez csakis Öntől függ. Közismert, hogy a dohányzás elhagyása után súlynövekedés következik be. Ha Önben volt annyi akaraterő, hogy abbahagyta dohányzást, ehhez képest gyerekjáték "versenysúlyának" visszanyerése.

Kb. 10 év rendszeres dohányzás után mennyire képes kitisztulni a tüdő?
- Teljesen.

5 évig dohányoztam, de abbahagytam. Mikor lehet újra a régi a sportteljesítményem?
- Tessék fokozni az edzésmennyiséget.

Eltérő a béta-karotin megítélése az elsődleges megelőzésben. Mi az Ön véleménye ezen antioxidánsról? Dohányosok szedjék-e kiegészítésképpen C-vitamin mellett?
- Nem. Hagyják abba a dohányzást.

Történhet rákos megbetegedés abban az esetben, ha az ember nem dohányzik, csak a környezetében van sok dohányos?
- Előfordulhat, azonban a tüdődaganatos betegek 90%-a aktív dohányos, vagy az volt.

Mik a tünetei a nikotinmérgezésnek, és kerülhet-e valaki kórházba emiatt?
- Kerülhet. Rendszerint növényvédőszer fogyasztása miatt, öngyilkossági szándékkal kerülnek emberek kórházba, cigarettázással ezt elég nehéz elérni. Akut életveszélyes állapotból nagyon nehéz ilyen mérgezett embereket visszahozni.

Összefüggésben lehet a dohányzás a mellkasszúrással?
- Igen, szívbetegséget is okozhat a dohányzás, és olyan tüdőbetegségeket is, amelyek mellkasi szúró-nyomó érzéssel társulhatnak.

Testvérem két éve dohányzik és reggelente elég csúnyán köhög. Lehet-e ez a rákra való hajlam jele?
- Nem, a dohányzás aktív gyulladást tart fönt a légutakban, ennek lehet a tünete a köhögés. Egyébként a dohányosoknak reggelente szokott lenni jellegzetes köhögése, melynek megváltozása figyelmeztető jel lehet.

Ön szerint alkotmányos lenne betiltani a cigarettát és büntetni a forgalmazóit? Végül is ha ennyire káros, akkor közveszélyt okoz.
- Nálunk gazdagabb államok sem tudnak lemondani a dohányzás jövedéki adóbevételéről, hasonlóan az alkoholéhoz. Szeretném megérni az államháztartás csődjét a fenti két adóféleség bevételeinek drasztikus csökkenése miatt. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a leggyakoribb daganatféleség leggyakoribb rizikótényezőjét ismerjük. A prevenció adott, tessék szíves lenni élni vele!

 

A pszichés együttműködés a gyógyítás szerves része

Mi a különbség a TBC-s megbetegedések és a tüdőrák között?
- A TBC egy fertőző megbetegedés, ami ellen hatékony terápiás eszköztárunk van. A daganat jelen tudásunk szerint nem fertőző, a gyógyíthatóság esélyei azonban lényegesen alacsonyabbak, mint az előző megbetegedésnél.

Professzor Úr, a nagymamámnál adenocarcinomát diagnosztizáltak, állítólag 4 mm, és áttétet nem találtak, 71 éves, 50 év masszív dohányzás. Mik a kilátásai?
- Leírása szerint a daganat kis kiterjedésű. Műteni akkor lehetséges, ha nagymamája általános állapota megengedi az egyébként jelentős terhelést jelentő tüdőműtétet. Egyébként idős korban általában a daganat növekedése lassúbb, mint fiataloknál.

A legutolsó információ, hogy műthető és műteni is akarják, csak agyi CT-t néznek, gondolom az erek miatt. Ezek szerint ha műthető, az jó jel a kilátások tekintetében? Az adenocarcinoma mennyire agresszív daganat?
- Műtét előtt rendszerint azért vizsgálnak más szerveket, hogy kizárják az áttét lehetőségét. Az adenocarcinoma nem a legagresszívabb, de nem is a "legjobb indulatú" daganatféleség.

Az érdekelne, hogy a tüdőbeteg embereket lelkileg is "kivizsgálják-e". És ha a lelki életükkel is foglalkoznak, akkor miképp? Mert azt tapasztaltam eddig, hogy összefüggés van testi és lelki betegségek között.
- Minden daganatos betegségnél - egyetértve Önnel - szükség van a lelkiállapot kivizsgálására, illetve többségüknél "lelkisegély szolgálatra". Egy daganatos beteg esetén a diagnózis közlése is jelentős megrázkódtatást jelent. Azt szoktuk mondani, hogy a betegek pszichés együttműködése a gyógyítás szerves része, ennek hiányában eleve kudarcra vagyunk ítélve.

Hisz Ön abban, hogy akaraterővel le lehet győzni ezt a betegséget? Találkozott már "csodával"?
- Csodával már találkoztam, és meggyőződésem, hogy az akaraterő és a lelki egyensúly nagymértékben segíthet a betegség megelőzésében, illetve kezelésében. Ez azonban önmagában nem elegendő.

A TBC-nek mik a tünetei? Mennyire gyakori betegség ez, hiszen be is oltanak ellene többször is?
- Jelenleg hazánkban csak az újszülötteknél kötelező TBC-elleni védőoltás (B-C-G). A TBC gyógyítható betegség, hazánkban évente kb. 3 ezer beteggel lehet számolni.

Úgy tudom, a hazai tüdőszűrő gépeket annak idején inkább a pl. a TBC, mintsem a rák kimutatására találták ki, ezért nem megbízhatóak. Ha elmegyek tüdőszűrésre, és minden oké, akkor megnyugodhatok vagy sem?
- A tüdőszűrést hazánkban valóban TBC miatt végzik jelenleg is. Nincs külön géppark TBC, illetve tüdődaganat szűrése céljából. A géppark elöregedett, jó lenne modernizálni, kicserélni és rizikócsoportot szűrni. Amennyiben a tüdőszűrés eredménye negatív, Ön természetesen nagy valószínűséggel megnyugodhat, de nincs egyetlen olyan orvosi vizsgálat sem, amely 100%-os biztonságot nyújt.

 

Elég sok belvárosi életben marad

Mennyi idő alatt és mennyire szennyeződik egy városi tüdeje? Hogy lehet így egyáltalán életben maradni?
- Elég sokan életben maradunk városi lakosok. Én azt gondolom, hogy folyamatosan oda kell figyelni saját mikrokörnyezetünkre, és küzdeni kell a levegőszennyeződés folyamatos csökkentéséért. A legnagyobb kockázati tényező azonban a dohányzás. Minimálprogramként én úgy határoznám meg, hogy ha a dohányzást sikerülne felére csökkentenünk, akkor a tüdőrák elvesztené vezető pozícióját a daganatok között. Nagyon kevés olyan daganatféleség van, ami ilyen egyértelmű összefüggést mutat az ismert kiváltóokkal, és nagyon egyszerűen lehetne küzdeni ellene.

Ön szerint használnak valamit a levegőszennyezés ellen az otthoni levegőszűrő berendezések?
- Ritka esetben segíthetnek, de nyilvánvalóan nem lehet állandóan "üvegházban" létezni.

A tüdőráknak nem egyedüli okozója a dohányzás, igaz? Például a légszennyezettség is az. Akkor e téren miért nincs megelőzés, miért nem hangsúlyozzák?
- Hangsúlyozzák. A dohányzás ártalmait is hangsúlyozzák, tessék megnézni az EU-szabályozást, illetve elolvasni, mi van a cigarettadobozra írva. Egyetértek azonban avval, hogy minden szempontból megérné a prevenció hangsúlyozása, terjesztése.

Egy nagyváros, egy kisváros és egy falu (erdő mellett) levegője között van olyan drámai különbség, hogy érdemes lenne a sok kellemetlenség ellenére vidékre költözni?
- Igen.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/tudorak/20040319-vendegunk-volt-strausz-janos-tudogyogyasz-professzor