Bohócdoktorok: terjedő nevetésterápia

2008. július 1.

A nevetés hatékonyan csökkenti a stresszt, s ezáltal olyan élettani folyamatokat indít el, melyek segítik a betegség legyőzését. Már hat budapesti, és négy vidéki kórházban vesznek részt ily módon a gyógyításban a Piros Orr alapítvány művészei. Egy hazai szálloda jótékonysági akciójával idén az ő munkájukat segíti.

Három millió forint - tíz napos gyógyszerkeret...

Majdnem három millió forintot gyűjtöttek össze egy év alatt a Budapest Mariott Hotel vendégei, amit a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekklinikájának kis betegeit segítő szervezetnek adományoztak. A Trautsch András Olivér Alapítvány a Klinikán gyógykezelt haematologiai betegségben szenvedők, a sebészeti beavatkozást és az ezt követő intenzív betegellátást igénylő gyermekek ápolási körülményeinek segítésére jött létre 1988-ban.

A daganatos betegségek kezelésének a ma elérhető, korszerű gyógyszeres terápiákon túl az is alapvető feltétele, hogy az adott kórház rendelkezzen a megfelelő műszeres felszereltséggel: az eszközök egy része közvetlenül a betegek kezelését, más részük pedig az alapvető életfunkciók folyamatos monitorozását segíti. A Semmelweis Egyetem gyermekklinikáján jelenleg adottak az alapvető gyógyszeres kezelés feltételei, az életfolyamatok fenntartásához szükséges infúziós pumpák és a betegfigyelő monitorok beszerzése azonban megvalósíthatatlan a különféle civil kezdeményezések és egyéb adományok nélkül, hiszen ezek az eszközök folyamatos cserére, pótlásra szorulnak (egy infúziós pumpa ára jelenleg körülbelül 300 ezer forint).

Az egy eurós adományokból összegyűlt 2 millió 875 ezer forint ugyan csak a gyermekklinika körülbelül tíznapos gyógyszerkeretének összegét teszi ki - mondta Prof. Dr. Tulassay Tivadar, az intézmény igazgatója - azonban semmiképp sem lebecsülendő adományról van szó: az összegből a közeljövőben beszerzésre kerülő új infúziós pumpák nélkül a gyermekek kezelésének jelenlegi színvonalát nem tudnák továbbra is fenntartani.

Idén a bohócdoktoroknak gyűjtenek

A szállodalánc idén is folytatja a jótékonysági akciót, újra a beteg gyermekek életkörülményeinek javításáért kívánnak tenni. Az éttermi fogyasztások végszámlájából július 1-től a cég minden alkalommal "félretesz" 1 eurot a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány számára, melyből az I. sz. Gyermekklinika bohócdoktori látogatásait finanszírozzák.

A Piros Orr alapítvány művészei az I.sz. Gyermekklinika mellett rendszeresen látogatják a Madarász utcai Gyermekkórház, a Budai Gyermekkórház, a Bethesda Gyermekkórház, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja, a Nemzetközi Pető Intézet, a győri Petz Aladár Megyei Kórház, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermek-egészségügyi Központ, a Miskolci Gyermekklinka, a Pécsi Gyermekklinik és a nyíregyházi Jósa András Kórház kis betegeit, sőt, egy ideje a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthonának lakóit is.

Nevetéssel gyógyítanak

A bohócdoktorok hetente egyszer vagy kétszer mennek el a beteg gyerekek kórházi ágyához. Különösen odafigyelnek azokra a gyerekekre, akiknek hosszabb ideig szükséges kórházban maradniuk, akiknek sűrűn kell visszatérniük, vagy akiknek nincs látogatójuk. Mialatt a gyerekekkel foglalkoznak, egyúttal kapcsolatot teremtenek a velük együtt lévő szülőkkel, valamint a kórházi személyzettel is.

A bohócdoktorok személyes kapcsolatot építenek ki a betegekkel. Heti látogatásaik alkalmával zenélnek, énekelnek, báboznak, zsonglőrködnek és bevetik sajátos improvizációs eszköztárukat is. Bűvészkedéssel és varázslással oldják a gyerekek kórházi szorongását. Mulatságos tevékenységüket megelőzően minden alkalommal konkrét ismertetést kapnak a kórházi orvosoktól, ápolóktól az osztályon fekvő gyerekek állapotáról.

A gyermekorvosok tapasztalatai szerint a súlyosan beteg gyerekeknek, akiket sikerül időről időre felvidítani, jobbak a gyógyulási esélyeik. Ennek oka többek között az, hogy a nevetés hatékonyan csökkenti a stresszt, s ezáltal olyan élettani folyamatokat indít el, melyek segítik a betegség legyőzését.

Hosszú távú cél, hogy minden egyes hazai kórházban dolgozhassanak bohócdoktorok, így minden egyes kórházban fekvő gyerek hozzájuthasson a gyógyulást segítő vidámsághoz.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/20080701-bohocdoktorok-terjedo-nevetesterapia