Gyógyszer előrehaladott vastag- és végbélrákra

Daganatok.hu 2009. január 23.

Előrehaladott vastag- és végbélrákos betegek egy részénél hónapokkal meghosszabbítható a kiújulásig eltelt idő egy új gyógyszer alkalmazásával. A célzott biológiai terápia az ún. EGFR gátlás hatásmechanizmusával működik, és azok a betegek reagálhatnak jól a kezelésre, akiknél a KRAS nevű gén nem mutáns.

Olyan előrehaladott vastagbél-, illetve végbélrákos betegek kezelésében is hatékony lehet egy új gyógyszer, akiknél eddig a tüneti terápián kívül mást nem tudtak alkalmazni az orvosok. A készítmény már nem csak egyedi méltányosságban elérhető, megfelelő vizsgálatok után mindenkinek jár a finanszírozás.

A célzott biológia terápia az ún. EGFR gátlás hatásmechanizmusával működik, vagyis az epidermális hámszövet növekedését nagymértékben elősegítő receptorhoz, az EGFR-hez kötődik, ezt blokkolja, így akadályozza a daganat növekedését. Ez a módszer azoknál a betegeknél alkalmazható, akiknél kellően nagy számban mutatható ki az említett receptor, azonban ilyenkor további vizsgálattal kiszűrhetők azok a betegek, akik biztosan nem reagálnak majd a szerre.

Ha az ún. KRAS gén mutáns valakiben, nem használ a gyógyszer, ilyenkor nem elég az EGFR gátlása, ugyanis az ún. jelátviteli útban hiba, "onkogén" van. Sajnos a nem mutáns KRAS sem jelent biztos sikert: az eddigi klinikai vizsgálatokban az ilyen betegek mintegy 17 százaléka reagált pozitívan a terápiára - vélhetően további génmutációk miatt, amikből egyelőre igen keveset ismernek a kutatók.

Az eddig alkalmazott hasonló készítményhez képest az új szer egyik legnagyobb előnyeként azt emelik ki a szakemberek, hogy csak humán összetevőket tartalmaz, így kicsi az azonnali, súlyos allergiás reakciók valószínűsége és nem kell kiegészítő szereket adni mellé. Az életminőség szempontjából az is sokat jelent a betegeknek, hogy csak kéthetente kell egy egyórás infúziós kezelésre eljárniuk.

Még folyamatban vannak a korábbi stádiumokban való alkalmazásra vonatkozó klinikai vizsgálatok, az eddigi tapasztalatok igen biztatók: azoknál a nagyon előrehaladott állapotban lévő betegeknél, akik más gyógyszerre már nem reagáltak, négy hónappal sikerült növelni a kiújulásig eltelt időt.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/vastagbelrak-vegbelrak/20090123-gyogyszer-elorehaladott-vastag-es-vegbelrakra