Fiatalkori és terhességi emlőrák

2010. június 1.

Fiatalkorinak az emlőrák azon típusát nevezik, amely a 35 évesnél fiatalabb nőket érinti. Ez az összes eset mintegy 1,5-2 százaléka, ami hazánkban évente 75-80 új beteget jelent. Ez a szám azonban folyamatos növekedést mutat, amiben a genetikai adottságok mellett a környezeti hatásoknak is fontos szerepe lehet.

A fiatalkori illetve a terhességi emlőrákok tünetei megegyeznek a más életszakaszban jelentkező emlőrák tüneteivel. Bármely fiatal korban felfedezett csomó esetén haladéktalanul érdemes orvoshoz fordulni, hiszen a korai stádiumban felfedezett daganat eredményesebben kezelhető. Természetesen a csomó nem jelent szükségszerűen rákos megbetegedést, a diagnosztikai vizsgálatra viszont minden esetben feltétlenül szükség van. 35 éves kor alatt nem végeznek röntgenmammográfiát, ebben az életkorban ultrahangos vizsgálatra és szükség esetén biopsziás mintavételre van lehetőség a diagnózis felállításához.

A terhességi emlőrák a várandósság ideje alatt, illetve a szülést követő egy éven belül kialakult rosszindulatú emlődaganat, 3000-ből egy terhességet érint. A gyermekvállalás egyre későbbi életkorra való kitolódása is okozhatja, hogy ezeknek az eseteknek a száma is növekedést mutat. A terhességi emlőrákok általában agresszív viselkedésűek: az esetek egyharmadában háromszorosan negatív (szaknyelven triple negatív) emlőrákról van szó, mely nem érzékeny sem ösztrogénre, sem progeszteronra - vagyis ezek a hormonok nem fokozzák növekedését - és a Her2 státusz szempontjából is negatív. A triple negatív emlőrákok esetén nem alkalmazhatók tehát a célzott daganatterápiás készítmények, kezelésükben a sebészeti beavatkozást jól megválasztott kemoterápia és sugárterápia egészíti ki. Ezért különösen fontos, hogy korai állapotban ismerjék fel a daganatot, mielőtt az még távoli szervekbe adott volna áttéteket.

Míg a hatvanas években a terhesség alatt felfedezett emlőrák ellátásakor a terhességet is megszakították, addig ma már a 2. és a 3. trimeszterben a betegek biztonságosan kezelhetők akár kemoterápiával is. A kemoterápiás szer átjut ugyan a méhlepényen, de a második trimeszterre már megtörténik a magzat szerveinek kifejlődése. A megszületett babákra a kopaszság, az alacsonyabb fehérvérsejtszám és a kisebb születési súly jellemző, ugyanakkor nincs különbség a veleszületett rendellenességek szempontjából a kemoterápiával nem kezelt asszonyok gyermekeihez képest. Hosszútávon követve a gyermekeket nem tapasztaltak koordinációs vagy tanulási zavart, és gyermekkori daganatot sem. A közelmúltban Németországban alakult egy regiszter, amelyben a terhességük alatt rákkal diagnosztizált nők gyermekeit követik, így lehetőség lesz a különböző kezelések összehasonlítására.

Nagyon fontos, hogy a terhesség alatt emlőrákban megbetegedett kismamák időben kezelést kapjanak, mert - amint azt egy matematikai modell segítségével kimutatták - a kezelést 3-6 hónappal elhalasztva 5-10 százalékkal nő az áttétképződés kockázata. Azoknak az anyáknak, akiknek betegsége rossz prognózisú, a túlélése is rövidülhet, ha a kemoterápiás kezelést csak később kezdik meg.

Ez a fejezet Dr. Dank Magdolna, a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás Klinika Onkoterápiás Osztályának vezetője segítségével készült.


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/emlorak/fiatalkori-es-terhessegi-emlorak