Férfiak emlőrákja

2010. június 20.

Az emlőrákra úgy gondol a közvélemény, mint egy női megbetegedésre, ugyanakkor ez a rák éppúgy jelentkezhet férfiak esetén is, hiszen az ő szervezetükben is található - ha jóval kisebb mennyiségben is - emlőszövet. Előfordulása jóval ritkább, mint nőkben, bármely életkorban jelentkezhet, leggyakrabban idősebb korban, 60 és 70 év között lép fel.

A korai állapotban felismert férfi emlőrák jó eséllyel gyógyítható, problémát jelent viszont, hogy a férfiak ez irányú tájékozatlanságuk miatt nem fordulnak időben orvoshoz. A legáltalánosabb tünet egy fájdalmatlan csomó, vagy sűrűsödés megjelenése az emlőszövetben. A mellbimbó befelé fordulása, kipirosodása, hámlása is árulkodó jel lehet. Hámlás és kipirosodás nem csak a mellbimbón, hanem a mellet borító bőrön is jelentkezhet, ennek a bőrfelületnek a gödröcskéssé válása, ráncosodása is tünete lehet az emlőráknak. További árulkodó jel, ha az emlőből váladék ürül. Előrehaladott áttétet adó emlőrák tünete a mell fájdalma, csontfájdalmak, és a nyirokcsomók megnagyobbodása.

Egyelőre nem ismert, hogy mi okozhat férfiakban emlőrákot, egyes örökölhető génmutációk (az ún. BRCA2 gén mutációja ilyen) növelhetik az emlőrákban való megbetegedés kockázatát. Azok a férfiak, akiknek édesanyja vagy édesapja emlőrákban szenvedett, nagyobb valószínűséggel betegszenek meg maguk is ebben a kórban. A magas ösztrogén hormonszint rizikófaktora lehet az emlőráknak. Férfiakban normális körülmények között a nőkhöz képest jóval alacsonyabb ennek a hormonnak a szintje. Ismert, hogy az elhízás megemeli az ösztrogén szintjét, ezért ez is kockázati tényezővé válhat. A prosztatarák kezelésében alkalmazott szintetikus ösztrogén is emelheti az emlőrákban való megbetegedés kockázatát.

Kimutatták, hogy az átlagosnál jóval magasabb hőmérsékletű munkahelyeken dolgozó férfiak kétszer olyan nagy eséllyel betegszenek meg emlőrákban, mint a normális szobahőmérsékleten, vagy akár a szabad ég alatt dolgozók. Veszélyes lehet ebből a szempontból, ha valaki kemence mellett, kohóban, hengerműben, vagy gépkocsikat előállító üzemben dolgozik. A háttérben valószínűleg az áll, hogy a magas hőmérséklet károsítja a heréket, aminek hatására emelkedik az ösztrogénszint. A szappan és parfümgyártásban dolgozó férfiak körében hétszeres rizikónövekedést mutattak ki, ebben az esetben valószínűleg vegyszerek okozzák a megbetegedés kockázatának jelentős növekedését.

Mindezek mellett a túlzott alkoholfogyasztás közvetlenül, vagy májcirrózis révén közvetett módon is fokozhatja az emlőrákban való megbetegedés kockázatát.

A férfi emlőrák kezelésében a műtét, és a sugárkezelés mellett az ösztrogénreceptor gátlásán keresztül ható tamoxifenes gyógyszeres kezelést alkalmazzák. Ezenkívül természetesen a HER2 receptor gátlásán és az érújdonképződés gátlásán alapuló célzott biológiai terápiák is alkalmazhatóak a férfiak emlőrákos megbetegedésében.

 


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/emlorak/ferfiak-emlorakja