Az emlőrákkal összefüggő fájdalmak és kezelési lehetőségeik

Daganatok.hu 2022. július 25.
Megosztás:

A mellrákkal összefüggésben jelentkező fájdalmat általában maga a betegség okozza, különösen az áttétes emlőrák esetében, de egyes esetekben a mellrákos fájdalmak a különféle kezelésekhez kapcsolódhatnak, mint pl. a műtét, a sugár- és/vagy a kemoterápia.

A mellben lévő daganat akut (új vagy hirtelen jelentkező) vagy krónikus (hosszan tartó), az életminőséget negatívan befolyásoló fájdalmat okozhat azáltal, hogy nyomja a mellszövetet, de előfordulhat, hogy a kezeléssel függ össze (átmeneti, áttöréses fájdalom). Fontos, hogy a páciens minden esetben közölje a kezelőorvosával, ha fájdalmai vannak.

Az emlőrák okozta fájdalom kezelési lehetőségei

Az emlőrákműtét miatti fájdalom kezelése

Az emlőrák kezelése gyakran magában foglal olyan sebészeti beavatkozásokat, mint például a mell eltávolítása vagy rekonstrukciója. A fájdalom vagy kellemetlen érzés a műtét után várható a bőrt, a mell idegeit vagy az izmokat ért metszések miatt. A fájdalom csökkentésére első lépésként vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat fog javasolni a kezelőorvos. A műtét után egy puha, elöl rögzíthető melltartó viselése és a kar gyakori felpolcolása ajánlott. A testmozgás (például séta, lassú karkörzés), miután a sebész engedélyezi, szintén enyhítheti a fájdalmat. Amennyiben a műtétet követő napokban új vagy súlyosbodó, fertőzésre vagy egyéb problémára utaló fájdalom tapasztalható, mielőbb jelezni kell a kezelőorvosnak.

A sugárterápia miatti fájdalom kezelése

Sugárterápia esetén gyakoriak a bőrproblémák, beleértve a bőr kiszáradása, kipirosodását, érzékenységét, hólyagosodását, majd hámlását. Előfordulhat, hogy a páciens fájdalmat érez a mell belsejében a sugárkezelés alatt vagy akár a besugárzás utáni egy évig, amikor a szövetek gyógyulnak. A kezelőorvos helyileg alkalmazható krémet javasolhat, de vény nélkül kapható fájdalomcsillapító szedésére is szükség lehet. Ezenkívül érdemes a kar és a váll rendszeres átmozgatása, ami megakadályozza a hegszövet kialakulását.

A kemoterápia miatti fájdalom kezelése

Egyes emlőrák kezelésére szolgáló gyógyszerek bizonyos betegeknél idegkárosodást okozhatnak a kezekben és a lábakban. Ez az úgynevezett neuropátia égető fájdalmat és zsibbadást okoz. Általában a kéz- és lábujjakat érinti. Az ideg- és izomfájdalmak csökkentésének lehetőségei közé tartoznak az enyhe fájdalomcsillapítók, az antidepresszánsok és a szteroidok. Néhány esetben az akupunktúra is hatékony lehet.

Alternatív módszerek a mellrákos fájdalom kezelésére

A fájdalomkezelési szakemberek interdiszciplináris megközelítést alkalmaznak a fájdalommal élő daganatos betegek életminőségének javítására. A gyógyszerek mellett a szakember javasolhatják az alábbi módszereket:

  • fizikoterápia
  • jég vagy meleg helyi alkalmazása
  • pszichoterápia (biofeedback, kognitív viselkedésterápia, támogató csoportok, stb.)
  • egyéb módszerek, mint például a masszázs, a reiki, az akupunktúra, a hipnózis, a meditáció és a jóga.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: