UV-fotodinámiás terápia hozhat áttörést az emlőrák kezelésében

Daganatok.hu 2018. október 29.
Megosztás:

Egy amerikai kutatócsoport a tumorok elpusztítására használt fotodinámiás terápia (PDT) tökéletesítésén dolgozik, melyben UV-fényt használnak a hagyományosan használt, ám jelentős korlátokkal rendelkező lézerfény helyett.

A fotodinámiás terápia során a beteg szervezetébe a tumor elhelyezkedésétől függően intravénásan, vagy krém segítségével fényérzékenyítő anyagot juttatnak be, mely szelektíven dúsul a tumorszövetben, miközben az ép struktúrák a felvett anyagot néhány óra alatt kiürítik magukból. Ha a festett területet megfelelő hullámhosszúságú lézerfénnyel megvilágítják, a tumorszövet fotofluoreszcens effektus következtében világítani fog, láthatóvá, kimutathatóvá válik, ekkor a módszer diagnosztikai célra alkalmas.

A PDT során egy más hullámhosszon történő megvilágítás hatására a fényérzékenyítő anyag molekuláiban beinduló reakció naszcens oxigén (1/2 O2) vagy hidroxid-ion (-OH) keletkezéséhez vezet, amely az adalékanyagot tartalmazó (daganatos) sejtekben szöveti bomlást eredményez - írja a Medical Online cikke.

Az eljárás tehát a fény fotokémiai hatását használja ki. A PDT előfeltétele a megfelelő paraméterekkel rendelkező fény behatolása illetve bejuttatása a kívánt szövetbe, így elsősorban a test felszínét, a direkt elérhető testüregeket valamint az endoszkóppal megközelíthető felszínek szöveteit lehet ezzel a módszerrel kezelni. Nem használható azonban a technika akkor, ha a tumor olyan mélyen van, hogy nem lehet sem közvetlenül, sem száloptikával megvilágítani, valamint ha a tumor 1 cm-nél nagyobb, mivel ilyenkor a fény nem jut be a teljes beteg szövegrészbe, illetve ha nyirokcsomó- vagy szervi áttét alakult ki.

A fenti okok miatt ez az eljárás nem alkalmas áttétes emlőrák elsődleges kezelésére, illetve további akadály, hogy a mellrákos tumorok általában oxigénszegény környezetben találhatók, így nem szabadul fel elegendő cititoxikus hatású naszcens oxigén. Kotagiri módszere ezeket a korlátokat küszöböli ki egyrészt azzal, hogy a tumorok és szövetek képalkotó vizsgálataihoz használt radioaktív izotópok által kibocsátott UV-fényt alkalmaz, mellyel a mélyebben fekvő struktúrák is elérhetők, másrészt fémalapú fényérzékeny gyógyszerek aktiválásával oldja meg az oxigénhiány problémáját. 

(Medical Online)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.