Válaszol a szakértő

 • A gyógyszeres rákprevenció kérdései

  A The New York Times a rákmegelőzés és rákkutatás negyven évének tapasztalatait bemutató összefoglaló cikke alapján az Országos Onkológiai Intézet orvosaival beszélgettünk. Prof. Dr. Láng István, a "B" Belgyógyászati és Klinikai Farmakológiai Osztály osztályvezető főorvosa, valamint Dr. Géczi Lajos, klinikai igazgatóhelyettes főorvos ("C" Belgyógyászati és Klinikai Farmakológiai Osztály) válaszoltak az emlő-, a tüdő- és a prosztatarák megelőzésével kapcsolatos kérdéseinkre.

Orvos-beteg kommunikáció

 • Miről, hogyan beszéljen a beteg és az onkológus?

  Súlyos betegségeknél kiemelt jelentősége van az orvos szavainak és annak, hogy hogyan bánik a betegével. 2009-ben végez az első olyan orvosgeneráció, amelyik a ma elfogadott elvek szerint tanulta az orvosi kommunikációt. Dr. Pilling János pszichiátert, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének munkatársát arról kérdeztük, mit tanítanak az orvosoknak a rákbetegekkel való kommunikációról, illetve, hogy betegként hogyan érdemes készülni az orvosokkal való találkozásokra.

Fáradékonyság

 • Hiába kezelik a fáradékonyságot önmagában

  A fáradékonyságot, fáradtságot a legtöbb rákbeteg igen nehezen éli meg, ugyanakkor a betegség természetes velejárójaként gondol rá. Dr. Horváth Zsolt, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa megerősítette, hogy minden daganatos betegségnél jelen van a tünet, azonban elmondása szerint a pontos okok feltárásával érezhető javulás érhető el.

Agydaganatok

 • Kérdések és válaszok az agydaganatokról

  Bármilyen életkorban előfordulhat, megelőzni nem lehet, mert nem ismerjük a kiváltó okait, néha évtizedekig nem okoz problémát, néha viszont egyik napról másikra ijesztő tüneteket produkál. Az agydaganatok jellemzőiről, kezelési lehetőségeiről kérdeztük Dr. Lövey Józsefet, az Országos Onkológiai Intézet főorvosát, akit idén az "Év onkológusának" választottak a betegek.

Szupportív terápiák

 • Hogyan segít a gyógytorna?

  Gyógytornával - pontosabban mozgásterápiával - megelőzhetők veszélyes szövődmények, sőt, a fájdalom is csökkenthető. Emellett nem elhanyagolható a rákbetegek lelki állapotában elérhető javulás: a műtétek után megváltozott test elfogadása, a szexuális zavarok feloldása, a családba, munkahelyre történő visszailleszkedés segítése. Szabados Mártával, az Országos Onkológiai Intézet gyógytornászával beszélgettünk.

 • Hányás, hányinger kivédése

  A kemoterápiáról szinte mindenkinek eszébe jut a hányás, a hányinger. Vajon mitől függ, hogy valakinél kialakulnak-e ezek a tünetek, illetve hogyan lehet befolyásolni őket? Dr. Szabó Esztert, az Országos Onkológiai Intézet adjunktusát a hányáscsillapítás gyógyszeres és nem gyógyszeres lehetőségeiről kérdeztük.

 • Fájdalomcsillapítás: "olyan nincs, hogy nem tudunk segíteni"

  A daganatos betegek fájdalomcsillapítására a gyógyszeres megoldásokon kívül is számos kezelési forma létezik, melyekről sokan nem tudnak, illetve alig néhány helyen elérhetők. Az Országos Onkológiai Intézet fájdalomambulanciáján sok reménytelennek tűnő esetben tudtak már segíteni. Az osztály alapítójával és vezetőjével, Dr. Embey-Isztin Dezsővel beszélgettünk.

Klinikai vizsgálatok

 • Új gyógyszerek bevezetése - részvétel klinikai vizsgálatokban

  kinél az általában alkalmazott rákkezelések nem használnak, lehetőséget kaphat a gyógyulásra klinikai vizsgálatokban való részvétellel. A még nem törzskönyvezett, új hatóanyagokat szigorú ellenőrzés mellett kapják a betegek, de ez nem jelenti azt, hogy mindenkinél ez a legmegfelelőbb megoldás. Vajon kinek érdemes és kinek nem ajánlott bekerülni ezekbe a vizsgálatokba? Honnan értesülhetnek a betegek, hogy az ő betegségükben folyik-e valahol gyógyszerkipróbálás? Dr. Bittner Nóra onkológus, klinikai farmakológus mondta el a legfontosabb tudnivalókat a témáról.

Emlőprotézisek

 • Emlőprotézisek - műtét után a tükör előtt, a strandon és a kifutón

  Az emlőrák gyógyításának fontos része a sebészi beavatkozás, ami a mell teljes vagy részleges eltávolítását jelenti. Az emlő daganatos megbetegedésének tényét, egy melloperáció testi és lelki következményeit minden nő másként éli meg, hiszen a mell - a nőiesség és a szépség szimbólumának - elvesztésébe nehéz belenyugodni. Interjúnkban a mellműtét utáni rehabilitációs lehetőségekről, az "új életvezetéssel járó nehézségek" leküzdéséről beszélt Dr. Tóthné Lacza Zsuzsanna, az emlőműtött hölgyeket 18. éve kiszolgáló és segítő Anita Hungária Kft. szakmai ügyvezetője.

Daganatos betegségek és a H1N1

 • Mit érdemes tudniuk a rákbetegeknek az újinfluenzáról?

  Az új influenzáról mindannyian sokat olvashattunk az elmúlt hónapokban, a daganatos betegekről azonban általában csak annyit tudhattunk meg, hogy a kismamákhoz hasonlóan ők is a fokozottan veszélyeztetett csoportba tartoznak. Összeállításunkban ezért az ő szempontjukból is részletesen körüljárjuk a H1N1-fertőzéssel kapcsolatos főbb tudnivalókat: miért lehet veszélyesebb a rákbetegek számára az új influenza? Mit tegyenek ők maguk és a családtagok, hogy megelőzzék a fertőzést? Mit kell csinálni akkor, ha egy rákbeteg az óvintézkedések ellenére is megfertőződik a vírussal?

Szezonális

 • Nyári tudnivalók rákbetegeknek

  A nyár, a napsütés, a strandolás egyrészt kikapcsolhat, feltölthet minket, másrészt viszont számos veszélyt rejthet magában egészségesekre és betegekre egyaránt.Dr. Bittner Nóra onkológus főorvost arról kérdeztük, mire kell a rákkezelések alatt és után különösen odafigyelni. A napozás mellett szó volt többek között a hőség miatti rosszullétekről, az izzadásról, a rovarcsípések hatásairól, az allergiáról és a különböző védőoltások alkalmazásáról.

 • Barnulás kockázatok nélkül?

  Mindenhol azt hallani-olvasni, hogy veszélyes a napra menni, még bekenve is, és a szolárium szintén egészségtelen. A barnító testápolók már nem eredményeznek olyan rikító sárga, foltos bőrt, mint a régebbi önbarnítók, de hatásuk nem túl hosszan tartó, és elég kellemetlen az illatuk "működés" közben. A Magyar Dermatológiai Társulat Onko-dermatológiai Szekciójának elnökét, Dr. Oláh Judit docensasszonyt kérdeztük a bőrrák kivédésének lehetőségeiről, és a barnulás különböző módjainak kockázatairól.

Bőrdaganatok

 • Bőrdaganatok, bőrelváltozások - mivel mit lehet, illetve kell csinálni?

  Bőrünkön számos ilyen-olyan pötty, folt, dudor lehet, melyek esetleg zavaróak, és melyekről esetleg nem tudjuk eldönteni, normálisak-e. Az igen veszélyes rosszindulatú bőrdaganatról, a melanomáról viszonylag sokat hallunk, mivel a nap káros sugarai miatt egyre többeket érint a betegség. Viszont az összes ráktípusból együttvéve sincs annyi, mint az áttétet nem adó rosszindulatú, és az ún. jóindulatú bőrdaganatokból - ezekről kérdeztük a Semmelweis Egyetem Bőrklinikájának egyetemi docensét, Dr. Wikonkál Norbertet.

Szexuális élet, családtervezés

 • Gondok a szex körül

  Igen gyakori, hogy a rákbetegség során szexuális és párkapcsolati problémákkal is küzd a beteg - az onkológusok szeretnének e téren is segíteni. A Semmelweis Egyetem (SE) "onkológiai műhelymunkájában" legutóbb a rákkezeléseknek ezt az aspektusát dolgozták fel onkopszichológus irányításával az orvosok. Dr. Dank Magdolnát, a SE Radiológiai és Onkoterápiás Klinia onkológiájának vezetőjét kérdeztük a daganatos betegek legjellemzőbb szexuális gondjairól és azok megoldásáról

 • Lehet még gyerekem?

  Nemcsak nőgyógyászati, illetve férfi ivarszervi rákok, hanem egyéb daganatos betegségek kapcsán is felmerül a kérdés, hogy vajon vállalhat-e még gyermeket valaki a daganatos betegségből való gyógyulás után. Szakértőnket arról kérdeztük, hogy miként befolyásolják a különböző rákkezelések a fogamzóképességet, illetve, hogy mit tehet a még fogamzó korban lévő rákbeteg, ha szeretne gyermeket. Dr. Gundy Sarolta, az Országos Onkológiai Intézet genetikai tanácsadója, a Diagnosztikus Onko-Cytogenetikai osztály vezetője válaszolt.

 • Öröklődés, genetikai vizsgálatok

  Igen ritka a rákbetegség örökletes típusainak előfordulása, de sokan aggódnak, hogy ha a családjukban valaki beteg volt, nekik is nagyobb az esélyük a rákra. Dr. Csuka Orsolyát, az Országos Onkológiai Intézet Patogenetikai Osztályának vezetőjét a genetikai vizsgálatok szerepéről és lehetőségeiről kérdeztük.

Onkopszichológia

 • A test, a lélek, és a daganat - Riskó Ágnes pszichológus válaszolt

  Márciusi szakértőnk, Riskó Ágnes, az Országos Onkológiai Intézet szakpszichológusa válaszolt az olvasók és a Daganatok.hu kérdéseire a rákos betegségek és a lelki kérdések összefüggéseivel kapcsolatban. Szó esett többek között arról, hova fordulhatnak a betegek és a családtagok segítségért, hogyan beszéljünk a gyerekeknek a rákról, mit tehet, aki nem tudja elfogadni a műtét után a testét, és miből meríthet erőt a beteg a mindennapokban.

Férfiakat érintő ráktípusok

 • Férfiakat érintő ráktípusok - Géczi Lajos válaszolt

  Here-, prosztata-, vese-, valamint húgyhólyagrákkal kapcsolatban tettünk fel kérdéseket április hónapban szakértőnknek, Dr. Géczi Lajosnak, az Országos Onkológiai Intézet főorvosának. Az olvasói kérdések alapján a legtöbbeket az érdekel, hogy "hogyan hat a betegség, illetve a kezelés a szexuális életre?" E téma mellett még számos fontos és érdekes információt kaphat férfi és nő, kezelés alatt álló beteg és egészséges ember egyaránt.