Rákos megbetegedés következtében kialakuló krónikus fáradtság

Daganatok.hu 2022. augusztus 4.
Megosztás:

A daganatos betegségek okozta, néhány hétig vagy hónapokig, akár évekig tartó fáradtságon általában nem segít a pihenés és az alvás, így jelentős mértékben ronthatja az életminőséget. A kemoterápia, a sugárterápia és más rákkezelések tovább súlyosbíthatják a fáradtságot, csakúgy, mint a depresszió és a stressz.

Mi a rákkal kapcsolatos fáradtság?

A kimerültség gyakran összetéveszthető a fáradtsággal. Mindenki érezhet kimerültséget bizonyos tevékenységek után vagy a nap végén. Általában tudjuk, miért vagyunk kimerültek, és egy pihentető éjszakai alvás megoldja a problémát. A fáradtság azonban más. A szokatlan vagy túlzott, az egész testet érintő fáradtság olyan energiahiány, amely nem tevékenység vagy megerőltetés eredménye és nem enyhíti az alvás. A rákkal kapcsolatos fáradtság (cancer related fatigue, CRF), amely a betegek 80-100%-át érinti, a daganat és a rákkezelés (beleértve a kemoterápiát, a sugárterápiát, az immunterápiát, a biológiai terápiát és a műtétet) egyik leggyakoribb mellékhatása. Ennek az az oka, hogy ezek a kezelések:

 • módosítják a sejtek működését
 • gyulladást okoznak
 • hányingert és kiszáradást okoznak
 • megváltoztatják a hormonszintet
 • károsítják a szöveteket és a sejteket
 • vérszegénységet okoznak
 • stimulálják a citokinek (toxikus sejtfehérjék) termelését.

A rák és annak kezelése hajlamossá teheti a betegeket az alábbi problémákra, amelyek hozzájárulhatnak a rákkal kapcsolatos fáradtsághoz:

 • krónikus fájdalom
 • depresszió
 • stressz
 • álmatlanság
 • a rákkezelés gyakran okozhat vérszegénységet (anémia), melynek oka a vér oxigénszállító képességének (hemoglobinszám) csökkenése
 • egynél több (kombinált) kezelés egyszerre vagy egymás után
 • a tumor által kiváltott "hipermetabolikus" állapot (a daganatsejtek "versengenek" a tápanyagokért, gyakran a normális sejtnövekedés és anyagcsere rovására) étvágycsökkenést és fogyást okozhat
 • a kezelések mellékhatásai (például hányinger, hányás, szájsebek, ízérzékelési zavarok, gyomorégés és hasmenés) miatti táplálkozási nehézségek
 • ha a pajzsmirigy alulműködik, az anyagcsere lelassulhat, így szervezet nem égeti elég gyorsan az ételt ahhoz, hogy megfelelő energiát biztosítson
 • a mellékhatások (például hányinger, kiszáradás, fájdalom, depresszió, szorongás) kezelésére használt gyógyszerek.

A tartós fáradtság megzavarhatja a mindennapi élettevékenységekben való részvétel képességét, ami befolyásolhatja a személyes kapcsolatokat, a munkavégzést és a koncentrálóképességét, de a depresszió is gyakori.

Hogyan lehet kezelni a rákkal kapcsolatos fáradtságot?

A fáradtság kezelésének első lépése a probléma létezésének ismerete. Sajnos számos daganatos beteg nem említi a kezelőorvosának a fáradtságot, mert azt hiszik, ez normális. Létfontosságú azonban, hogy ezt és az összes tünetet vagy mellékhatást mielőbb jelezzék. A vizsgálat a probléma okának meghatározására irányulhat, mely után meghatározható a megfelelő kezelés. A fáradtság kezelésére egyetlen gyógyszer sem áll rendelkezésre, de vannak olyan készítmények (fájdalomcsillapítók, hányingercsökkentők, antidepresszánsok, stb.), amelyek képesek kezelni a kiváltó okok egy részét. A kezelőorvos életmódbeli változtatásokat is javasolhat a fáradtság enyhítésére:

Rendszeres testmozgás. Bármilyen meglepően hangzik is, a tanulmányok azt mutatják, hogy az aktív életmód az egyik legjobb módja a fáradtság elleni küzdelemnek, mivel a fizikai aktivitás csökkenése is fáradtsághoz és energiahiányhoz vezethet. Még az egészséges sportolók is, akik kénytelenek huzamosabb ideig mellőzni az edzést, szorongást, depressziót, gyengeséget, fáradtságot és hányingert éreznek. A rákkal kapcsolatos fáradtság esetén a rendszeres, mérsékelt testmozgás csökkentheti ezt az érzést és növelheti az energiaszintet (és az étvágyat). A szabadban, a friss levegőn való séta vagy biciklizés különösen élénkítő lehet, a jóga és a tai chi pedig elősegítheti a jobb alvást.

Egészséges táplálkozás. A rákkal kapcsolatos fáradtság súlyosbodhat, ha a beteg nem eszik eleget vagy nem a megfelelő ételeket fogyasztja. A dietetikus ennek elkerülése érdekében étrendi változtatásokat javasolhat, például fehérjedús étrendet, mivel a fehérjék szükségesek a sérült testszövetek regenerálódásához. A vitaminok és elektrolit-kiegészítők nem biztosítanak kalóriát, de hasznosak lehetnek a kalóriabevitelt esetleg zavaró tünetek kiküszöbölésére és az energiaszint növelése érdekében.

Olyan ételeket és italokat is ajánlhat a dietetikus, amelyek enyhíthetik a rákkezeléssel kapcsolatos mellékhatásokat (például hányinger, szájsebek, hasmenés), valamint segíthetnek a megfelelő kalóriafelvétel biztosításában a korai teltségérzet, a nyelési nehézségek vagy az ízérzés megváltozása ellenére.

Stresszkezelés. A kognitív viselkedésterápia segíthet megbirkózni a betegeket érezhető negatív érzelmekkel. A terápia segíthet a stressz kezelésében, és még az alvást is javíthatja. Azok a tevékenységek is hasznosak lehetnek, amelyek elterelik a figyelmet a fáradtságról. A kevés fizikai energiát, de odafigyelést igénylő tevékenységek közé tartozik például a rejtvényfejtés, a kötés, az olvasás vagy a zenehallgatás.

Alternatív módszerek alkalmazása. A mindfulness, vagyis az éber figyelem gyakorlatai, valamint a jóga és az akupunktúra csökkenthetik a rákkal kapcsolatos fáradtságot. A masszázsterápia, a meditáció, a légzésgyakorlatok vagy a vizualizáció is javíthat ezen a problémán.

Megfelelő minőségű és mennyiségű alvás. A pihentető alvás javítja mentális és fizikai egészségét. Számos tényező befolyásolja az alvás minőségét, és vannak olyan módszerek, amelyek javíthatják az alvást, beleértve az alvás előtti rutin kialakítását (minden este ugyanabban az időben való lefekvés), az elalvás előtt relaxációs gyakorlatokat, valamint a hosszú délutáni alvás, a koffein és az esti stimuláló tevékenységek (például edzés) kerülését.

Egyéb életmódbeli változtatások. Ezek közé tartozik a pihenés és a munka egyensúlyának megteremtése, a gyakori és rövid pihenők beiktatása, a hirtelen vagy hosszan tartó megerőltetés csökkentése, kényelmes ruházat viselése a szabad és könnyű légzés érdekében, a szélsőséges hőmérséklet és a forró zuhany/fürdő kerülése, stb.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: