Védőnői méhnyakrák-szűrés: a női lakosság várja az értesítést, érdeklődnek utána

Daganatok.hu 2013. április 17.
Megosztás:

Azokon a településeken, amelyek több éve élhetnek már a védőnői szűrési lehetőséggel, olyanok is megjelennek a szűréseken, akik több mint 10 éve nem voltak nőgyógyásznál - írja a Medical Online cikke annak kapcsán, hogy 2015. május elsejétől a méhnyakrák-szűrés is a területi védőnők feladata lesz.

Egy most megjelent rendeletmódosítás szerint az a védőnő lesz jogosult méhnyakrák-szűrést végezni, aki részt vesz az Országos Tisztiorvosi Hivatal - vagy valamely egészségügyi felsőoktatási intézmény - minimum 40 órás képzésén, illetve az erre vonatkozó szakirányú továbbképzésen. A méhnyakrák-szűrés a tervek szerint két év múlva, 2015. május elsejétől tartozik majd a területi védőnők feladatai közé.

A Medical Online arról a 2012-es konferenciáról is beszámol, amelyen az ÁNTSZ ismertette a 2008-ban indított, s immár negyedszer lebonyolított védőnői méhnyakszűrő program eredményeit. A cikk szerint három év alatt 285 védőnő vett részt egy speciális képzésen, és jelenleg minden megyében van a méhnyakszűrésre is szakszerűen felkészített védőnő.

A program három éve alatt mintegy 100 000 meghívót küldtek ki. Sőt, a címzettek 45-55 százalékát személyesen is felkeresték, a tapasztalatok szerint ugyanis a meghívólevél nem elegendő a szűrésen való részvételhez. "A településeken a helyi szűrés közös üggyé vált. Ahol több éve élhetnek már a védőnői szűrési lehetőséggel, ott a női lakosság várja az értesítést, érdeklődnek utána. Olyanok is megjelennek a szűrésen, akik 10 évet meghaladóan nem voltak nőorvosnál, szűrésen" - írja a Medical Online.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.