"Minden tizenkét éves lánynak kötelező védőoltásként kellene megkapnia a méhnyakrák elleni vakcinát"

Prof. Dr. Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettese a méhnyakrák megelőzési lehetőségeit ismertette (Fotó: Beliczay László, MTI)Prof. Dr. Ottó Szabolcs, az Országos Onkológiai Intézet főigazgató-helyettese a méhnyakrák megelőzési lehetőségeit ismertette (Fotó: Beliczay László, MTI)
Daganatok.hu 2012. január 24.
Megosztás:

A méhnyakrák elleni védőoltást forgalmazó GlaxoSmithKline gyógyszergyár a Magyar Ökomenikus Segélyszervezettel együttműködve idén is megtartotta immár hagyományosnak tekinthető figyelemfelhívó akcióját: a cég 100 rászoruló kislány és 100 édesanya számára ajánlott fel méhnyakrák elleni védőoltásokat. Magyarországon jelenleg körülbelül százezer hölgy van beoltva a HPV-vírus méhnyakrákot okozó törzsei ellen, ez a szám azonban még mindig elég csekély ahhoz az oltottsági arányhoz képest, amilyet el lehetne érni. Európa 21 másik országában az állam is támogatja a védőoltásokat, nálunk azonban egyelőre nem ez a helyzet: egyes önkormányzatok ugyan adnak anyagi segítséget, azok a lányok azonban, akiknek szülei nem tudják kifizetni az összesen 90 000 forintba kerülő vakcinát, továbbra sem részesülnek a HPV-vírus elleni védelemben.

"A méhnyakrák megelőzése 1981 óta kiemelt népegészségügyi feladatként van jelen hazánkban, a méhnyakrák miatti halálozást tekintve mégsem sikerült jelentős elmozdulást elérnünk. Ez részben amiatt is van, hogy korábban nem létezett méhnyakrák elleni védőoltás, jelenleg pedig az a problémánk, hogy az állam teljes egészében sajnos nem tudja finanszírozni az oltás kötelező védőoltási rendszerben történő beadatását a 12-13 éves korosztály számára. A jelenlegi hazai gazdasági helyzetben ez talán egyelőre nem is várható el, így fontos lenne a költségek megosztása az állam, a rákmegelőzéssel foglalkozó alapítványok, a családok és az oltást szponzoráló cégek között. Ha megjelenne az általános lakossági igény erre az oltásra, akkor lejjebb lehetne vinni az oltások árát, ezt követően pedig már az állami támogatás is reális lehetőségként jelenne meg" - mondta az Országos Onkológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatón prof. dr. Ottó Szabolcs, az intézet főigazgató-helyettese.

4-500 hazai haláleset méhnyakrák miatt

Ottó szerint nemcsak a lányokat, hanem idővel a hasonló korú fiúkat is ebben a rendszerben kellene beoltani, hiszen így ők sem válnának a humán papillómavírus (HPV) tartós hordozóivá. Ha valaki egyszer már megfertőződött a vírussal, az nem nyújt védelmet a további fertőzések ellen, hiszen ettől nem alakul ki kellően magas ellenanyagszint a szervezetben. Az oltás viszont képes mindezt biztosítani, így elkerülhető, hogy a tartós - és nem csak átmeneti - fertőzés következtében méhnyakrák alakulhasson ki a felnőtt korba lépő nőknél. "Bár a betegség az oltással és a rendszeres, évenkénti szűréssel egyaránt megelőzhető, Magyarországon évente még mindig 1000-1200 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálunk, a halálozási arány pedig évente 4-500 fő körül mozog. Ennek ma már nem volna szabad előfordulnia, hiszen a méhnyakrák rákmegelőző állapotai könnyen felismerhetőek, ehhez mindössze arra van szükség, hogy a hölgyek évente megjelenjenek a szűrővizsgálatokon. Hazánkban az 1950-es évek óta végzik ezeket a szűrővizsgálatokat, a részvételi arány azonban még napjainkban is meglehetősen alacsony. Ezeket a vizsgálatokat a felnőttkorban beadott oltás sem helyettesíti, így ez mindenképp a nők saját felelőssége marad" - mondta dr. Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Dr. Pete Imre, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa HPV elleni védőoltást ad Jakab Nikolettnek a méhnyakrák-megelőzési hét keretében tartott mai sajtótájékoztatón. A héten összesen száz lánygyermek és száz édesanya kap ingyen védőoltást az Ökumenikus Segélyszervezet céges támogatójától. (Fotó: MTI, Beliczay László)

Nagy-Britanniában a behívásos rendszerű szűrővizsgálatok bevezetését követően 80%-osra nőtt a részvételi arány, a halálesetek száma pedig ezzel párhuzamosan jelentősen csökkenésnek indult. A világon évente nagyjából 500 000 daganatos eset kialakulásáért felelős a HPV, ezeknek mintegy 80%-a méhnyakrák.

Hazánkban körülbelül százezer nő van beoltva

"Magyarországon egyelőre nem túl magas az oltottsági arány, mintegy százezer hölgy. Ez még mindig csak egy töredéke a teljes célcsoportnak. Az ideális természetesen az lenne, ha a vakcinát minden 12-13 éves lány megkapná, még a szexuális élet megkezdése előtt. Addig is, amíg csökkenthető lesz az oltás ára, és valósággá válik az állami támogatás, olyan figyelemfelhívó akciókkal próbálunk segíteni, mint amilyen a mai is. A Magyar Ökomenikus Segélyszervezettel együttműködve tavaly is volt már hasonló akciónk, idén pedig a szervezet Dél-Pesti Szociális Központjából választottunk ki száz olyan kislányt és száz olyan anyukát, akik szűkös anyagi helyzetük miatt nem engedhetik meg maguknak a vakcina háromszor 30 000 forintos önköltséges árát. Ha minden fiatal lánynak nem is, de minimum egy korosztálynak teljes állami finanszírozásban kellene elérhetővé tenni a méhnyakrák elleni vakcinát. Amíg azonban ez nem valósul meg, addig továbbra is kiemelten fontos szerep jut a gyógyszercégek maihoz hasonló társadalmi felelősségvállalásának" - mondta Leitner György, a GlaxoSmithKline Kft. ügyvezető igazgatója.

A méhnyakrákról és a HPV-nek a betegség kialakulásában betöltött szerepéről portálunk Méhnyakrák gyűjtőoldalán olvashat bővebb információkat.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: