Non-Hodgkin limfóma

A limfóma a nyirokrendszerben kialakuló, magukból a nyiroksejtekből kiinduló rosszindulatú daganatos megbetegedés; a limfómák a hazai rákos esetek 1-2%-át teszik ki.

A limfómák egyik fajtája a Hodgkin-kór, és minden olyan limfómás megbetegedést, amely nem Hogdkin-kór, a Non-Hodgkin limfómák közé sorolnak a szakemberek.
Non-Hodgkin limfómák esetén a nyirokrendszer sejtjei rendellenesen szaporodnak, a rosszindulatú daganatos sejtek pedig más szervekre is átterjedhetnek. A nyirokrendszerben a sejtek szabálytalan és ellenőrizetlen osztódása és növekedése indul meg, amelynek következtében végül szövetszaporulat, vagyis tumor alakul ki.

A Non-Hodgkin limfómák legáltalánosabb tünete a fájdalmatlan nyirokcsomó duzzanat (vagy duzzanatok) a nyak, a hónaljak, a lágyékhajlatok területén, valamint a mellkasban és a hasban. Előfordulhat még láz, éjszakai izzadás, fáradékonyság, fogyás és bőrviszketés. Ahogyan a betegség rosszabbodik, idővel a szervezet egyre kevésbé képes a fertőzések elleni küzdelemre. Ezek a tünetek azonban nem biztos, hogy limfómát jelentenek, hiszen az influenza és más fertőzések is egyaránt okozhatnak ilyen általános tüneteket. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha az előbb ismertetett tünetek két hétnél tovább fennmaradnak.

A kezelés megtervezése igen összetett folyamat, amihez figyelembe kell venni a limfóma típusát és stádiumát, a beteg általános állapotát, valamint az életkorát. Lassú növekedésű, kevés tünetet okozó limfóma esetén akár várni is lehet a kezelés elkezdésével mindaddig, amíg nem jelentkeznek a betegség terjedésének tünetei. Közepes és gyors növekedésű limfómák eseten kemoterápiás kezelést szokás elrendelni, amely sugárterápiával egészíthető ki.

A Non-Hodgkin betegeknél általában gyógyszerkombinációkat alkalmaznak. Néhány gyógyszer szájon át szedhető, más gyógyszereket injekció formájában juttatnak a vérkeringésbe, illetve az izomszövetbe. Általában még az agresszív limfómák is jól reagálnak a kezelésre, akiknél pedig nem ez a helyzet, azoknak is segíthet a nagydózisú kemoterápia vagy az őssejt-transzplantáció. Agresszív non-Hodgkin limfómában az esetek 40-75 százalékában érhető el teljes gyógyulás. Őssejt-transzplantáció esetén a nagydózisú kemoterápia (néha sugárterápia) elpusztítja a csontvelőt. Az elpusztított csontvelő működését helyre kell állítani, ezt a célt szolgálják az átültetett őssejtek.

Nagyon fontos, hogy a non-Hodgkin limfómával kezelt személyek rendszeresen részt vegyenek a kontrollvizsgálatokon. A kezelőorvosok több évig rendszeresen ellenőrzik betegeiket; a visszaesés a terápiát követő első másfél-négy évben a leggyakoribb.

Non-Hodgkin limfóma

 • Mi a Non-Hodgkin limfóma?

  A limfóma a nyirokrendszerben kialakuló rosszindulatú daganatos megbetegedés. Hazánkban a rosszindulatú daganatos betegségek 1-2%-a limfóma. A limfómák egyik fajtája a Hodgkin-kór, minden más limfómát a Non-Hodgkin limfómák csoportjába soroltak a szakemberek.

Tünetek

 • A Non-Hodgkin limfóma tünetei

  Mik a Non-Hodgkin limfómák legáltalánosabb tünetei? Hol fordulhatnak elő a fájdalommal nem járó nyirokcsomó-duzzanatok? Mik a további lehetséges tünetek?

Diagnózis (kórmegállapítás)

 • Hogyan diagnosztizálható a Non-Hodgkin limfóma?

  Az orvos a pácienst kikérdezi betegsége történetéről és előzményeiről (kórelőzmény), majd megvizsgálja. Azt, hogy daganatos betegségről van-e szó, a biopsziával eltávolított nyirokcsomó szövettani vizsgálata dönti el a legbiztosabban.

Kezelés

 • A Non-Hodgkin limfóma kezelési lehetőségei

  A Non-Hodgkin limfómák kezelése attól függ, hogy milyen típusú a betegség, milyen stádiumban van, hány éves a beteg és milyen az általános állapota. Milyen mellékhatásokkal jár a kezelés és mit tehetünk a mellékhatások enyhítése érdekében?

Kontrollvizsgálatok és utógondozás

 • Mi történik a kontrollvizsgálatokon?

  A Non-Hodgkin limfóma miatt kezelt személyek rendszeres kontrollvizsgálata nagyon fontos. A kezelőorvosok betegeiket több évig rendszeresen ellenőrzik. A visszaesés (relapszus) a terápiát követő első 2 évben a leggyakoribb.

Új kutatási eredmények

Felmérés

 • Limfómás betegek párkapcsolati problémáinak felmérése

  párkapcsolat

  Hazánkban eddig még nem végeztek olyan kutatást, amely a limfómás betegek párkapcsolati és szexuális problémáinak felmérésére irányult volna. Kéri Ibolya, a Magyar Rákellenes Liga munkatársa azonban éppen ebben a témában készíti egyetemi diplomamunkáját, amelyhez az érintettek segítségét kéri. Amennyiben Ön limfómás beteg és van párkapcsolata, a kérdőívre adott válaszaival segítheti a kutatás sikerét.

Limfóma Világnap 2011

 • "Én kezelem Önt, maga pedig gyógyul" - betegtalálkozó a Limfóma Világnapon

  Limfóma Világnap 2011-09-15Az idei Limfóma Világnapon dr. Molnár Zsuzsanna beszélt a limfóma tüneteiről, a kivizsgálás fázisairól és a gyógyítás lehetőségeiről, dr. Masszi Tamás pedig az őssejt-terápia helyét vázolta fel a limfómák kezelésében. Végül Cseh Borbála, egy azóta tünetmentes limfómás beteg beszélt kezeléséről, amely minden tekintetben sikeresnek bizonyult.

Könyv

A betegség altípusai és kezelési lehetőségei

 • Monoklonális antitest terápia a non-Hodgkin limfóma kezelésében

  A monoklonális antitest a gyógyszerek aránylag új osztályába tartozó szer és kifejlesztése áttörést hozott a Non-Hodgkin limfómás betegek ellátásában. A monoklonális antitest kezelés a Non-Hodgkin limfómák gyakori formáiban használatos. Általában kemoterápiával kombinálják, de bizonyos esetekben önmagában is adható.

A betegség indolens típusa

A betegség agresszív típusa

 • Az agresszív Non-Hodgkin limfóma kezelése

  Az agresszív limfómák általában jól reagálnak a kezelésre, akiknél pedig nem ez a helyzet, azoknak is segíthet a nagydózisú kemoterápia vagy az őssejt-transzplantáció. Agresszív Non-Hodgkin limfómában az esetek 40-75 százalékában érhető el teljes gyógyulás.

A betegség follikuláris típusa

 • A follikuláris limfóma újabb kezelési lehetőségei

  A Limfóma Klub keretében "A follikuláris limfóma újabb kezelési lehetőségei" címmel tartott előadást március 16-án dr. Schneider Tamás, az Országos Onkológiai Intézet Limfóma Centrumának főorvosa, a Magyar Hematológiai Társaság follikuláris limfóma munkacsoportjának egyik vezetője. Írásunkban összefoglaljuk az előadáson elhangzottakat a már jelenleg is és a hamarosan elérhető modern terápiás készítményekről, melyek segítségével remélhetőleg hamarosan sok betegről lesz elmondható, hogy meggyógyult ebből a betegségéből.

Radioimmunterápia

 • Radioimmunterápia a limfóma kezelésében

  A radioimmunterápiát izotóppal jelzett antitestekkel végzik a Non-Hodgkin limfóma kezelésére. A módszer a monoklonális antitestek azon tulajdonságát aknázza ki, hogy képesek a B-sejtekre tapadni és lokalizált sugárterápia segítségével elpusztítani a sejteket.

Mielóma multiplex

 • Lehetőségek a mielóma multiplex kezelésére

  Dr. Mikala Gábor

  A Magyar Rákellenes Liga szervezésében, a Limfóma Klub keretében Dr. Mikala Gábor, a Szent László Kórház hematológiai és őssejt-transzplantációs osztályának hematológusa tartott előadást a mielóma multiplex betegségről az Országos Onkológiai Intézet Tükörtermében. Mint előadásában elmondta, a betegség lefolyása az új terápiás szereknek köszönhetően az utóbbi 20 évben alapvetően megváltozott.