Mit érdemes tudniuk a nőknek a pajzsmirigyrákról?

2022. augusztus 10.
Megosztás:

A pajzsmirigydaganatok túlnyomó része a 30 és 60 év közötti nők között fordul elő. A fiatalabbaknál jellemzően már előrehaladottabb stádiumban diagnosztizálják, mert a betegek általában úgy gondolják, hogy a tüneteik csak átmenetiek vagy más betegségek okozzák.

A pajzsmirigyrák leggyakoribb jelei és tünetei

A pajzsmirigyrák lassan alakul ki, így sokáig tünetmentes maradhat. A fáradtság és a pajzsmirigyben kialakuló tapintható csomó (a göböknek csak 5-15 százaléka rosszindulatú) a leggyakoribb tünet, de a nyaki nyirokcsomó-duzzanata vagy más betegséggel nem indokolható rekedtség és nyelészavar is jelentkezhet.

A pajzsmirigyrák diagnosztikai módszerei

A pajzsmirigyrák gyanúja esetén fontos a családtagok kórelőzményének ismerete is, mivel a betegség egyik típusa családi halmozódást mutat. A fizikális és a laboratóriumi vizsgálatokat követően a pajzsmirigy ultrahangos és izotópos vizsgálata történik meg. A diagnózis felállítása a biopsziás, szövettani mintavétel eredményén alapul.

A pajzsmirigyrák kezelésének lehetőségei

A pajzsmirigyrák legtöbb típusa hatékonyan kezelhető. Általában a pajzsmirigy és az érintett nyirokcsomók eltávolítására irányuló műtét az elsőként választandó terápiás módszer. Ha a daganat mérete nem haladja meg az egy centimétert és nem érinti a nyirokcsomókat, a műtét önmagában is hatékony kezelés lehet. Más daganattípusok és súlyosabb stádium esetén szükségessé válhat a radiojód-terápia, a hormon- és gyógyszeres kezelés vagy a kemoterápia. A gyógyulás utáni lábadozás hosszabb időt vesz igénybe, mert a testnek alkalmazkodnia kell ahhoz a pajzsmirigy-gyógyszerhez, amely felváltja a hiányzó pajzsmirigy által termelt hormont.

 

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: