Mi lesz a daganatos betegek szívével?

Daganatok.hu 2022. július 21.
Megosztás:

A szív állapota, a daganatellenes kezeléseknek a szívet és az érrendszert érintő mellékhatásai is befolyásolják a rákbetegek életkilátásait - hívja fel a figyelmet a Rákgyógyítás Magazin. A dupla számmal megjelent ingyenes országos lap bemutat olyan beteget, aki három különböző rákból is meggyógyult, olvashatók riportok áttétes mellrákkal új életet kezdő nőkről és példaadó prosztatarákos nagyapákról is. A Magyar Orvosi Kamara alelnöke az orvos-beteg kommunikáció buktatóiról adott önkritikát sem nélkülöző interjút, de ír a lap a pszichológiai segítségnyújtás hazai helyzetéről, valamint a legújabb rákkutatási eredményekről is.

Hogyan változnak a ráksejtek, miközben áttétet képeznek? Miért nem túlhaladott a kemoterápia? Miért van szüksége a betegeknek D-vitaminra? Miért kell körültekintően választani a recept nélkül is kapható fájdalomcsillapítók közül a kezelések alatt? Hogyan hathat a placebo, ami elvileg nem is hat sehogyan? Ezekre a kérdésekre is kitér a lapban a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság nyári konferenciájáról közérthető áttekintést adó összefoglaló.

- Egy rákbetegség árnyékában háttérbe szorulhatnak a társbetegségek, ám ezeket nem szabad elhanyagolni, mert  kihatással lehetnek a daganatellenes kezelésekre is. A szív, a máj, a vesék állapotára, a cukorbetegségre épp úgy oda kell figyelni, mint a bagatell problémának tűnő lábgombásodásra - hívja fel a figyelmet B. Papp László főszerkesztő. A lap kiemelt témaként foglalkozik a kardiológiai kérdésekkel, mert egy daganatos beteg kezelhetőségét, hosszú távú életkilátásait a rákbetegség stádiuma és gyógyíthatósága mellett a szív- és érrendszer állapota is befolyásolja. A szívbetegségek és a daganatos betegségek rizikófaktorai között sok az átfedés, nem ritka, hogy egyszerre kell gyógyítani a szívet és a rákot. Az onkológiai kezelések eredményességének, a meggyógyuló betegek arányának növekedésével egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a daganatellenes kezelések szív- és érrendszert érintő hosszabb távú mellékhatásai is.

"A rák lelki okairól sok elképzelés kering, mit mondanak ma erről?" - teszi fel a kérdést a lap dr. Prezenszki Zsuzsanna pszichiáter-onkopszichológusnak. "Szép gondolat a partnerségi kapcsolatépítés az orvossal, de mondjon konkrétumot, ami egy zsúfolt rendelőben meg is valósítható!" - hangzik el a felszólítás a dr. Lénárd Ritával, a Magyar Orvosi Kamara alelnökével készült interjúban.

"Számomra is faramuci ezt hallanom saját magamtól: életemben nem voltam ilyen boldog, mint most. Minden egyes napom, ami fájdalom és betegségtudat nélkül telik, ajándék, amit nem szabad elpazarolni: ki kell használni, tartalommal és szeretettel megtölteni" - üzeni egy áttétes mellrákkal élő fiatal beteg. Egy másik riport ugyancsak sokaknak adhat kapaszkodót: egy három különböző rákból is meggyógyult, a daganatokon túl tucatnyi más betegséggel is kezelt betegről szól, aki ma is remekül érzi magát a bőrében.

A 15 ezer példányban kiadott Rákgyógyítás Magazin országszerte eljut az onkológiákra és a  betegszervezetekhez. A lap kiadója a Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány, szakmai partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság. Az újság korábbi lapszámainak ismertetője elérhető a www.rakgyogyitas.hu oldalon, továbbá a www.facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztatást szolgáló információk.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.