Protonterápia a gyermekkori daganatok kezelésére

Daganatok.hu 2022. szeptember 14.
Megosztás:

A daganatos betegségekben szenvedő gyermekek gyógyulási esélyei az új kezelési eljárásoknak köszönhetően egyre biztatóbbak, a protonterápiának nevezett sugárkezelés előnyei pedig tovább növelik ezt a pozitív tendenciát.

Miért előnyös a protonterápia a daganatos gyermekek számára?

Bár a sugárzás rendkívül hatékony eszköz a rákos sejtek elpusztítására, a túl sok és/vagy nagy dózis károsíthatja az egészséges szöveteket, és növelheti egy új daganat kialakulásának a kockázatát. Bizonyos gyermekgyógyászati ​​betegeknél - a sugárkezelés más formáihoz hasonlóan - a protonterápia jelentősen csökkentheti a sugárzásból eredő késői szövődmények kockázatát. További jelentős előnye, hogy a szervezet nagyobb részét érintetlenül hagyja a sugárzás, különösen, ha olyan daganatos gyermekeknél szükséges a sugárterápia, akiknek a szervezete még fejlődésben van. A protonterápia nagy precizitása több egészséges szövetet véd meg, mint a hagyományos, röntgen alapú sugárzási módszerek. Emellett minden korosztály esetében alkalmazható, de a legnagyobb előnye a kisgyermekek és a csecsemők számára van.

A "kilépési dózis" minimalizálása

A sugárkezelés olyan energianyalábot használ, amely áthatol az emberi testen. Amennyiben egy daganatra irányul, a sugár "átmegy" a daganaton, és egy része azon túl "távozik". Ez az extra sugárzás, az úgynevezett "kilépési dózis", hatással lehet az egészséges sejtekre, szövetekre is. Ezzel szemben a protonterápia úgy célozható, hogy a daganat széléig jusson, minimális kilépési dózissal.

A túlzott sugárterhelés csökkentése

A protonterápia akkor a leghatékonyabb, ha a daganat a test érzékeny területén (például agy, gerinc, ivarszervek) vagy annak közelében van. Ha például egy gyermeknek daganata van az agya egyik oldalán, a protonok hatékonyan kiküszöbölhetik az agy másik felére jutó sugárzást. A fejlődő agyat érő túlzottabb mértékű sugárzás károsodást okozhat a tanulásban és az emlékezetben az élet későbbi szakaszában, így minden, amivel ezen szövődmények megelőzhetők, előnyös a beteg gyermekek számára.

A daganat kiújulási kockázatának csökkentése

A rákkezelések, például a kemoterápia és a sugárzás egyik súlyos mellékhatása a terápiával összefüggő daganat kialakulásának a kockázata. Ugyan ez a kockázat minimális, de mivel a gyermekek érzékenyebbek a sugárzás hatásaira, és sokkal hosszabb a várható élettartamuk, ennek a kockázatnak a csökkentése hosszú távon mindenképpen a beteg gyermekek javára válik. Mivel a protonterápia csökkenti a sugárzás által érintett egészséges szövetek mennyiségét, valószínűleg csökken a jövőbeni rákos megbetegedések kockázata is a daganatos gyermekeknél.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: