A fagyasztott embriókból született gyermekeknél nagyobb valószínűséggel alakul ki rák

Daganatok.hu 2022. szeptember 12.
Megosztás:

Egy új kutatás szerint a fagyasztott embriókból született gyermekeknél nagyobb a rákos betegségek kialakulásának a kockázata. A Göteborgi Egyetem kutatói szerint a felolvasztás során használt vegyi anyagok olyan genetikai mutációkat okozhatnak, amelyek daganatokat válthatnak ki.

Az eredmények fokozzák a fagyasztott-olvasztott embriókból született gyermekek egészségével kapcsolatos aggodalmakat. Más reprodukciós módszerekkel összehasonlítva két és félszer magasabb a daganatos betegségek kialakulásának a kockázata a fagyasztott-olvasztott embriótranszfert követően született gyermekeknél asszisztált reprodukciós folyamatban, mely eredmény egy közel nyolcmillió skandináviai fiatalon végzett vizsgálatból származik.

A klinikai kutatás eredményei azt mutatják, hogy ezen gyermekeknél a betegség leggyakoribb formái a leukémia és a központi idegrendszert érintő daganatok. A kutatók nem találtak nagyobb rákkockázatot a más típusú asszisztált reprodukciós módszerekkel (az emberi petesejtből és spermiumból laboratóriumban "létrehozott" embrió méhbe ültetése azonnal megtörténik) összefüggésben. Az embriók beültetés előtti lefagyasztásának és későbbi kiolvasztásának gyakorlata azonban világszerte egyre elterjedtebb, bár a korábbi kutatások azt találták, hogy a fagyasztott-olvasztott embrióátültetés után született gyermekek bizonyos egészségi problémák miatt rövid távú kockázatot jelenthetnek, de a hosszú távú egészségkárosodások kevésbé egyértelműek.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy óvatosan kell értelmezni az eredményeiket, mert a vizsgálat ugyan nagy kiterjedésű volt, de csak 48, lefagyasztott embrióból született gyermeknél alakult ki a későbbekben a rák. A szakemberek szerint további kutatásokra van szükség az eljárás és a daganatos megbetegedések megnövekedett kockázata közötti lehetséges kapcsolat megerősítésére, valamint az ezt okozó lehetséges biológiai mechanizmusok azonosítására.

Forrás: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004078

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: