Korszakalkotó előrelépés a láthatáron a rákszűrésben

Daganatok.hu 2022. szeptember 15.
Megosztás:

Hamarosan beköszönthet a rákszűrés új korszaka, miután egy tanulmány kimutatta, hogy akár egy egyszerű vérmintából - DNS vizsgálattal - számos ráktípus kimutatható egészen korai stádiumban, még a tünetek jelentkezése előtt.

A Pathfinder tanulmány több mint 6600, 50 éves és idősebb felnőtt számára ajánlotta fel a vérvizsgálatot, és több tucat esetben daganatot mutatott ki. A legtöbb rákos megbetegedés korai stádiumban volt, és csaknem háromnegyedük olyan ráktípushoz tartozott, amelynek rutinszerű szűrése nincs. Ez volt az első alkalom, hogy a vérben daganat DNS-t kereső Galleri-tesztet olyan önkénteseken próbálták ki, akiknek ismert rákbetegsége nem volt, tehát rákszűrési céllal alkalmazták.

A Galleri-tesztet az NHS England potenciális korszakváltónak nevezte, amelynek folyamatban van egy 165 000 ember részvételével zajló nagyobb vizsgálata is, ennek kiértékelése jövőre várható. Az orvosok azt remélik, hogy az érzékeny teszt életeket menthet meg azáltal, hogy korai stádiumban észleli a rákot, így a műtét és a kezelés hatékonyabb lehet.

"Úgy gondolom, hogy ebben az új paradigmában és koncepcióban az az izgalmas, hogy a kimutatott daganatok között számos olyan volt, amelyre nem végeztünk szokásos szűrést" - mondta Dr. Deb Schrag, a New York-i Memorial Sloan Kettering Cancer Center tanulmány vezető kutatója az Európai Orvosi Onkológiai Társaság párizsi ülésén.

A Pathfinder vizsgálatban 6621 50 éves és idősebb felnőttnek ajánlották fel a Galleri vérvizsgálatot. 6529 önkéntesnél a teszt negatív volt, de 92 esetben (a vizsgált páciensek 1,4 %-ában) potenciális rákot jelzett. Az ezt követő ellenőrző vizsgálatok 35 embernél megerősítették a daganatos betegség fennállását. Érdekesség, hogy a teszt két külön rákbetegséget is kimutatott egy nőnél, akinek emlő- és méhnyálkahártya-daganata is volt.

A fejlesztés alatt álló, több mint 50 különböző ráktípus kimutatására képes teszt ugyanis azt is képes megjósolni, hogy a daganatra utaló jel honnan származik a szervezetben. A jel a vérben keringő tumoros DNS (ctDNS) kis szekvenciáiból ered, amelyek a nem tumoros DNS-től némileg eltérő metilációs mintázattal rendelkeznek. A teszt tehát megjósolja a rák helyét, lehetővé téve az orvosok számára, hogy felgyorsítsák a további diagnosztikai munkát.

A vérteszt 19 daganatot azonosított olyan szövetekben, mint az emlő, a máj, a tüdő és a vastagbél, de petefészek- és hasnyálmirigyrákot is kimutatott, amelyeket jellemzően késői stádiumban fedeznek fel, és túlélési arányuk alacsony. A többi eset leukémia volt. Az összesen kimutatott 36 rákból 14 korai stádiumú volt, 26 pedig a betegség rutinszerűen nem szűrt formája.

A vérteszt a rákos betegek 99,1%-ánál negatív volt, ami azt jelenti, hogy az egészséges embereknek csak kis hányada kapott tévesen pozitív eredményt. A pozitív tesztek mintegy 38%-a valós pozitív volt, a többi esetben a megerősítő vizsgálatok nem tudtak kimutatni daganatos betegséget. A vérteszt ugyan nem áll még készen széles körű bevezetésre a lakossági szűrésben, de bepillantást enged abba, hogy mit tartogathat a közeljövő a rákszűrésben.

Forrás: https://www.esmo.org/newsroom/press-releases/a-new-era-of-early-cancer-detection-with-blood-test-may-change-cancer-screening-paradigms

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: