Ragadd torkon a rákot! - Make Sense 2022

Daganatok.hu 2022. szeptember 14.
Megosztás:

A Magyar Fej-Nyaki Onkológiai Társaság és a Mályvavirág Alapítvány Kardvirág Programja már másodszor szervezi meg a magyarországi "Ragadd torkon a rákot! - Make Sense 2022" kampányt.

Magyarország vezet a fej-nyaki daganatok okozta halálozás tekintetében a világon, melyhez kapcsolódóan a kiemelt rizikófaktorok közé tartozik a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a humán papillomavírus fertőzés (HPV). Szeptember 19-től 23-ig kerül megrendezésre világszerte a Make Sense kampány, amelynek elsődleges célja a figyelemfelhívás: a kampány abban segít, hogy minél több emberhez jussanak el a fej-nyaki daganatokkal kapcsolatos legfontosabb információk, és, hogy így elősegítse a korai diagnózis felállításának lehetőségét. A kampány fővédnöke Prof. dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Az idei kampány keretében a Magyar Fej-Nyaki Onkológiai Társaság - dr. Tamás László egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej- Nyaksebészeti Klinika igazgatójának elnökletével - a Mályvavirág Alapítvánnyal együttműködve bemutatja a fejnyakibetegut.hu weboldalt. Az oldal egy digitális betegútkísérő, melynek célja, hogy a fej-nyaki daganattal érintettek és
hozzátartozóik számára biztosítsa a betegség egy-egy fázisában az összes fontos tudnivalót. Így egy helyen megtalálható minden információ a tünetek megjelenésétől a kezelési lehetőségeken keresztül a rehabilitációig és a gyógyulásig.

"Szeretnénk támogatni és kísérni a fej-nyaki daganattal érintetteket akkor is, amikor éppen nem velünk szemben ülnek. Pontosan tudniuk és érteniük kell, a betegút mely részében mi történik velük, mire számíthatnak. A megfelelő mennyiségű és minőségű információ ugyanis a rehabilitáció és az utánkövetés folyamán is éppen annyira fontos, mint a diagnosztizáláskor, vagy a kezelések során. Ez a betegútkísérő honlap egy világszinten is egyedülálló és rendkívül kreatív fejlesztés, amely segítségével nem engedjük el a betegek kezét az út egyetlen szakaszában sem" - mondja dr. Tamás László professzor.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szervezésével, megvalósításával és A rák ellen, az emberért, a holnapért Társadalmi Alapítvány segítségével a kampányhéten országszerte több helyszínen - egyetemi klinikákon, kórházakban és szűrőbuszokon - lesz elérhető ingyenes fül-orr-gégészeti és szájüregi szűrés az érdeklődők számára. A szakértők javaslata szerint akkor is érdemes fül-orr-gégészeti és szájüregi szűrésen részt venni, ha nem tapasztalunk tüneteket, hiszen előfordulhat, hogy a kialakult daganatok és daganatmegelőző állapotok tünetmentesek.

“A szűrővizsgálat megnyugtathat bennünket afelől, hogy a fej-nyaki régióban nem látszik semmiféle olyan elváltozás, ami egy daganatos betegség gyanúját kelthetné. Ugyanakkor az is nagyon fontos, hogy amennyiben olyan tünet, mint például elhúzódó torokfájdalom, fülfájdalom, szájüregi fájdalom, fájdalmatlan nyaki duzzanat, szájnyitási vagy nyelési nehézség három hétnél tovább fennáll, feltétlenül forduljunk szakorvoshoz, hiszen ezek a szimptómák akár egy komolyabb betegséget is jelezhetnek. Mint minden daganatos betegség esetén, így a fej-nyaki rákoknál is életmentő lehet a korai diagnózis felállítása" - mondja dr. Dános Kornél fül-orr-gégész, fej-nyaksebész, a fej-nyaki daganatok digitális betegútkísérő weboldal szakmai vezetője.

A Make Sense kampányról

A Make Sense kampány az Európai Fej-Nyaki Társaság (European Head and Neck Society-EHNS) egyedülálló és izgalmas kezdeményezése, Prof. Wojciech Golusinski és C. René Leemans vezetésével. Az EHNS egy multidiszciplináris testület, amely számos tudományterület orvosszakértőit fogja össze, beleértve a fej-nyaki daganatokkal foglalkozó szakembereket, fül-orr-gégészeket, szájsebészeket, plasztikai sebészeket, klinikai onkológusokat, a sugárterápiás specialistákat, a képalkotó szakembereket és a patológusokat. A kezdeményezés több más területről érkező résztvevőt is bevon, mint például dentálhigiénikusokat, logopédusokat, speciális nővéreket, pszichológusokat, gyógytornászokat, dietetikusokat, szociális munkásokat, kutatókat és a fej-nyaki daganatokkal foglalkozó betegszervezeteket.

A Make Sense kampányon keresztül az EHNS célja, hogy felhívja a figyelmet a fej- nyaki daganatok tüneteire, hogy elősegítse a minél korábbi diagnózist és a beteg megfelelő helyre történő beutalását, valamint, hogy javítsa a teljes és progressziómentes túlélési esélyeket.

A fej-nyaki daganatokról

A fej-nyaki daganatok csoportjába tartoznak azok a daganatok, amelyek a fej és a nyak régiójában fejlődnek ki: elsősorban a szájüregi, szájgarati, orrgarati, algarati, gége, illetve orrüreg/melléküregi daganatok. Előfordulását tekintve Európában a hatodik-hetedik leggyakoribb daganatos betegség. Ennek ellenére az elővigyázatosság a betegség kapcsán nagyon alacsony: a betegek nagy része a diagnózis felállításakor már előrehaladott stádiumban van. Az előrehaladott stádiumú betegek 60%-a veszti életét 5 éven belül a betegség következtében. Ugyanakkor korai diagnózis esetén a túlélési arány 80-90%-os. Fő kockázati tényezők között említhető a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a humán papillomavírus fertőzés. Férfiak esetében a fej-nyaki daganatok kialakulása 2-3-szor valószínűbb a nőkhöz viszonyítva, ugyanakkor sajnos az utóbbi időben egyre több nőt diagnosztizálnak a betegséggel. Szintén aggasztó adat, hogy míg sokáig többnyire a 40 év feletti korosztályt érintette, ma már fiatalabbak esetében is előfordul, mely a HPV-érintettségre vezethető vissza.

További információ:

malyvavirag.hu
fejnyakidaganatok.hu

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: