Így csökkentheti a D-vitamin a vastagbélrák kockázatát

A D-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, melyet a nap sugárzásának hatására bőrünk is előállít, illetve egyes élelmiszerekben található megA D-vitamin nélkülözhetetlen vitamin, melyet a nap sugárzásának hatására bőrünk is előállít, illetve egyes élelmiszerekben található meg
Daganatok.hu 2015. január 28.
Megosztás:

Első alkalommal találtak rá konkrét bizonyítékot, hogy a magasabb D-vitamin-szint az immunrendszer daganatellenes tevékenységét erősítve csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Egyre több kutatási adat szól amellett, hogy a D-vitamin fontos szerepet tölt be a rosszindulatú daganatok kialakulásának megelőzésében. Ezt a vastagbélrák esetében is alátámasztották az eddigi adatok, amelyek szerint csökken a megbetegedés kockázata azoknál, akiknek a vérében magasabb a D-vitamin szintje.

Az eddigi laborvizsgálatok arra utalnak, hogy a D-vitamin az immunrendszer aktiválásán keresztül védhet a daganatok kialakulása ellen. Ha magasabb a D-vitamin-szintünk, akkor az immunrendszerünk T-sejtjei nagyobb eséllyel ismerik fel és pusztítják el a rákossá vált sejteket, így kisebb eséllyel fejlődik ki daganat.

Emberekben eddig nem sikerült konkrét eredményekkel is igazolni ezt a feltevést, a Dana-Farber Cancer Institute munkatársai ezért egy erre irányuló vizsgálatot terveztek, amely alátámasztani látszik az eddigi hipotézist.

A D-vitamin-szint és az immunrendszer daganatellenes aktivitása

A bizonyítani kívánt feltevés az volt, hogy akiknek magas a D-vitamin szintje, azoknál kevésbé lehet majd olyan vastagbéldaganatokat megfigyelni, amelyekben nagyszámú T-sejt van jelen. (Az immunrendszer erősebb aktivitása mellett ritkábban fognak tumorok kialakulni, amelyek pedig mégis kialakulnak, azok ellenállóbbak kell legyenek az immunrendszer rákellenes tevékenységével szemben.)

A feltevés megértéséhez tudni kell, hogy a tumorok nemcsak ráksejtekből állnak, hanem több más sejttípust is tartalmaznak - köztük immunsejteket is - amelyek befolyással vannak a daganat növekedésére, illetve terjedésére. A mostani vizsgálatban szereplő T-sejtek - vagy T-limfociták - például pusztítják a daganatsejteket, hátráltatva ezzel a tumor növekedését. Így ha a tumormintában magas a T-sejtek száma, az a betegség kedvezőbb lefolyását jelzi előre (például a hosszabb túlélést.)

A feltevés igazolására egy 170 000 személy vérmintáit és egészségügyi adatait tartalmazó adatbázisból választottak ki 318 vastagbélrákos beteget és 624 daganatmentes személyt. A vizsgálati alanyok vérmintái még az azt megelőző időszakból származtak, hogy egy részüknél vastagbélrák alakult volna ki. A vérmintákban a 25-hidroxivitamin-D [25(OH)D] szintjét mérték, amelyet a máj állít elő a D-vitaminból.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál, akiknél magas volt a 25(OH)D szintje, az átlagosnál alacsonyabb eséllyel fordult elő olyan vastagbéldaganat, amelyben magas volt a T-sejtek száma.

Pontosan hogyan hat a D-vitamin az immunsejtekre?

"Ez az első olyan kutatás, amely kézzelfogható bizonyítékot nyújt a D-vitaminnak az immunrendszer serkentésén keresztül megvalósuló rákmegelőző hatására. A jövőben lehetségessé válhat, hogy előre jelezzük, kinél mennyire lehet sikeres stratégia a D-vitamin bevitel növelése a vastagbélrák-kockázat csökkentése érdekében" - mondta Shuji Ogino kutatásvezető.

A cikkben azt is leírják a kutatók, hogy milyen mechanizmus állhat a magas D-vitamin-szint és a kialakulóban lévő tumorok elleni fokozott immunreakció között. Az immunrendszer - a tumorok mikrokörnyezetében - a 25-dihidroxivitamin-D3 egyik változatává alakítja a 25-hidroxivitamin-D-t. Ez a vegyület bioaktív, és egyaránt képes befolyásolni a tumorossá alakuló sejteket (gátló hatás), és a tumorok ellen ható T-sejteket (aktiváló hatás).

A szerzők hangsúlyozzák, hogy eredményeiket további kutatásokban is meg kell majd erősíteni, hiszen ez volt az első ilyen jellegű vizsgálat.

A gyógyulási esély is összefügg a D-vitamin-szinttel

A súlyos D-vitamin-hiány a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli a súlyos és krónikus betegeknél - állítja dr. Szabó András, a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyerekgyógyászati Klinikájának igazgatója. Ezért lenne szerinte elengedhetetlen minden pl. rákos vagy kardiovaszkuláris betegségben szenvedő beteg D-vitamin szintjét normalizálni a kezelés mellett.

2014-ben elkészültek olyan nemzetközi összesítő elemzések, amelyek igazolták, hogy a súlyos D-vitamin-hiányos állapot a halálozás kockázatát 50 százalékkal növeli. Az enyhe hiánynál ez az arány 10-14 százalék. Tumor esetében kétszeres a halálozási esély abban az esetben, ha a beteg nem kap D-vitamint és ezért hiányállapotban is szenved.

A kardiovaszkuláris betegségek (infarktus, agyvérzés, érelmeszesedés) esetében kiderült, hogy még jobban csökkenti a halálozás kockázatát a D-vitamin-kúra, mint a tumorok esetében. Ezen kívül a cukorbetegség, a szklerózis multiplex és autoimmun betegségek esetében is jelentősen növeli a túlélést. Az adatok alapján dr. Szabó András szerint egyértelmű: szakmai alapelv minden beteg D-vitamin szintjét normalizálni.

A Semmelweis Egyetem honlapján további érdekes információkat olvashat a D-vitaminról és a D-vitamin-hiány következményeiről >>
 

* * *

Korábban a Daganatok.hu-n:

Harmadával csökkenhetne a daganatok száma a megfelelő D-vitamin-szint mellett 

7-10 százalékkal csökkenne halandóságunk a D-vitamin-hiány megszüntetésével 

Források:

Vitamin D protects some against colorectal cancer (Dana-Farber Cancer Institute) 

How Vitamin D May Fight Colon Cancer (New York Times) 

Plasma 25-hydroxyvitamin D and colorectal cancer risk according to tumour immunity status (Gut)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.