Öröklődik-e a vastagbélrák?

2022. augusztus 16.
Megosztás:

A vastag- és végbélrák öröklődése ugyan ritka, de ha valakinek előfordult a családjában - különösen egy szülő vagy testvér érintettsége esetén -, akkor nagyobb a kockázata annak, hogy kialakuljon ez a daganatos megbetegedés.

Az örökletes vastag- és végbélrák első figyelmeztető jele, ha fiatalabb, 50 év alatti korban fordul elő. Ilyen esetben a beteget genetikai vizsgálatra utalják. A második jel a vastag- és végbélrák előfordulása a családban. Amennyiben valamelyik szülő, testvér vagy gyermek beteg, az élet során fennálló kockázat emelkedik. Ha a vastag- és végbélrákos rokon 50 évesnél fiatalabb vagy egynél több elsőfokú rokon szenved vastag- vagy végbélrákban, a betegség kialakulásának rizikója még magasabb.

Miért fontos a genetikai vizsgálat?

Fontos tudni, hogy előfordult-e a családban, mert az öröklött vastag- és végbélbélrák jellemzően:

  • fiatal korban fordul elő
  • gyorsabban növekszik
  • nagyobb valószínűséggel alakul ki a vastagbél több területén
  • más daganatos megbetegedésekhez kapcsolódhat (például a gyomorban, a húgyhólyagban, a bőrben, az agyban, a méhben vagy a májban fokozottabb a kockázata az áttétek kialakulásának).

A genetikai panelteszttel az összes olyan eddig ismert gént megvizsgálják, amelyek örökletes vastag- és végbélrákot okozhatnak. Ha bármilyen mutációt észlelnek, az összes veszélyeztetett családtagnál szükséges a genetikai vizsgálat elvégzése.

A tesztelés célja azon, a vastag- és végbéldaganattal összefüggő mutációt hordozó emberek azonosítása, akiknek célzott lépéseket kell tenniük a rák megelőzése érdekében, beleértve a gyakori szűrővizsgálatokat. Néhányuk számára a genetikai tesztelés és a megelőző ellátás biztosítja a jó életminőség és a túlélés lehetőségét.

Hogyan csökkenthető a vastagbélrák kialakulásának a kockázata?

A genetikai teszt elvégzése a legegyszerűbb módja annak, hogy megtudja, van-e esélye a vastag- és végbéldaganat öröklődésének, de el kell végezni a vastagbélszűrést is. Bár a jelenlegi irányelvek azt javasolják, hogy 45 évesen és idősebb korban végezzenek vastag- és végbélrák szűrést, érdemes-e korábban is elvégezni, különösen, ha családi anamnézisben szerepel ez a betegség vagy pozitív a genetikai teszt eredménye.

A szűrővizsgálatokon és teszteken kívül azonban más lehetőségek is megtehetők a vastag- és végbélrák kockázatának csökkentése érdekében, beleértve a vörös húsok és a magas zsírtartalmú vagy feldolgozott húsok fogyasztásának korlátozását, a rendszeres testmozgást (hetente legalább öt napon 30 percnyi közepes intenzitású testmozgás, például kerékpározás, gyorsabb séta, úszás), valamint a dohányzás abbahagyását.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Hírek az Avemarról: