Új gyógyszer a jóindulatú méhdaganat, a mióma tüneteinek műtét előtti kezelésére

Daganatok.hu 2012. február 27.

A felismert és panaszokat okozó méhmiómák kezelésére műtéti és hormonális megoldások állnak rendelkezésre, 2007 óta pedig elérhető az úgynevezett mióma embolizáció is. A miómák műtét előtti gyógyszeres kezelésében eddig a leuprolide acetát hatóanyagú szerek alkalmazása volt egyedül elfogadott, mostantól azonban elérhető lesz az ulipristal acetát hatóanyagú Esmya is. A klinikai vizsgálatok szerint a gyógyszerrel kezelt betegeknél rövid időn belül csökkent a vérzés, mérséklődött a vérszegénység és csökkent a tumor mérete.

 A mióma a méh döntően simaizomból felépülő jóindulatú daganata, ami a fogamzóképes korban lévő nők mintegy 20-25 százalékánál fordul elő. Az elváltozások ugyan csak az esetek 5-10 százalékában okoznak krónikus panaszokat (fokozott méhvérzés, vérszegénység, fájdalom, gyakori vizelési inger, vizelet-visszatartási nehézség), de meddőség is kialakulhat és a spontán vetélések száma is nőhet. Az Európai Unióban évente körülbelül 300 ezer sebészeti beavatkozás történik a miómákkal kapcsolatban, ezek közül megközelítőleg 230 ezer végződik a méh eltávolításával.

A miómaműtétek előtt gyógyszeres kezelés végezhető, amely az enyhébb és súlyosabb tünetek mérséklését célozza. Hazánkban eddig a leuprolide acetát hatóanyagú gyógyszer volt elérhető, a készítmény alkalmazhatóságát azonban jelentősen korlátozta a csökkent ösztrogénszint miatt szinte mindig fellépő posztmenopauzás tünetegyüttes. Ennek leggyakoribb tünetei a hőhullám, a depresszió, a hangulatváltozás, a nemi vágy csökkenése, valamint a hüvelygyulladás és a csontok ásványianyag-sűrűségének csökkenése. Az Európai Bizottság forgalomba hozatali engedélyének értelmében mostantól egy új gyógyszer is elérhető lesz, amellyel a klinikai vizsgálatok szerint csökkenthető a tumor mérete, a vérzés, valamint a vérszegénység - írja az MTI.

Az Esmya nevű gyógyszert a Richter 100 százalékos leányvállalata, a PregLem svájci gyógyszeripari cég fejlesztette ki. "Az Esmya napokban lezáruló törzskönyvezési eljárása azt jelenti, hogy a méhmiómában szenvedő betegek ezrei hamarosan célzott kezelésben részesülhetnek. Az Esmya egy hatékony és jól tolerálható kezelési módot biztosít, amely egyúttal mentes a jelenleg használt egyéb terápiás lehetőségek hátrányos tulajdonságaitól" - nyilatkozta dr. Ernest Loumaye, a PregLem vezérigazgatója.

A klinikai vizsgálatok részletesebb eredményei a Richter közleményében olvashatóak.

Bővebben a mióma gyógyszeres és műtéti kezelésének alternatívájaként szintén elérhető mióma embolizációról: Mióma embolizáció - műtét nélkül is kezelhető a méh jóindulatú daganata 

Forrás: MTI, Richter


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/mioma/uj-gyogyszeres-kezeles-a-mioma-tuneteinek-mutet-elotti-kezelesere