"Ötféle daganattípusban tapasztaltunk kiváló eredményeket" - dr. Bertha András a Procont étrend-kiegészítő preklinikai vizsgálatairól

Daganatok.hu 2012. május 21.

A Procont étrend-kiegészítő kapszula egy nemzetközi szabadalom által védett technológiával kinyert, biológiai rendszerből származó hatóanyagot tartalmazó termék. Mostanáig preklinikai (állat-) kísérletekben tesztelték akkreditált toxikológiai intézetben és a Pécsi Tudományegyetem ÁOK Epidemiológiai Tanszékével együttműködésben. A humán klinikai vizsgálatok megkezdését a közeljövőben tervezik a Magyarországon erre minősített intézetek megkeresésével. A Procont-ot - a preklinikai vizsgálatok eredményei alapján - daganatos betegek számára javasolja a termék feltalálója, dr. Bertha András gyógyszerész és toxikológus, az onkológus által elrendelt hivatalos kezelés kiegészítéseként.

A Procont egy fehérjét és vitaminokat tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula, amely rendelkezik az országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet engedélyével. A termék feltalálója, dr. Bertha András gyógyszerész és toxikológus az eddigi preklinikai vizsgálatok alapján úgy véli, hogy az étrend-kiegészítő készítmény szedése - az orvos által előírt terápia mellett - segítheti a daganatos betegek életminőségének javulását. Ennek hátterében az áll, hogy a készítmény hatóanyaga serkenti egy olyan gén működését, amely által a mutációk keletkezése gátolt.

A készítmény hatékonyságát vizsgáló állatkísérletek eredményeit Budapesten, a Magyar Onkológusok Társaságának 29. kongresszusán, illetve Pécsen, a Magyar Epidemiológiai Társaság 6. kongresszusán is bemutatták. 2012 júliusában pedig Barcelonában, az Európai Rákkutató Társaság (The European Association for Cancer Research; EACR) kerülnek majd ismertetésre az eddigi eredmények.

A közeljövőben klinikai vizsgálatok is indulhatnak

A Procont hatóanyagát emberi daganatvonalakkal beoltott állatokon tesztelték, ötféle daganattípus esetében. Ezek a vizsgálatok 2000 és 2003 között zajlottak a nemzetközi előírások szerint. "2011-ben a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán folytak állatkísérletek, amelyek célja a rákmegelőző hatás bizonyítása, a készítmény hatásmechanizmusának meghatározása, valamint a hatóanyag sejtöngyilkosságra - a programozott sejthalálra - gyakorolt szerepének vizsgálata volt. Emellett a készítmény sejtszintű szabályozó folyamatokra gyakorolt hatásairól is gyűjtöttünk adatokat. A kísérletek nagy része lezárult, a publikációk pedig folyamatban vannak" - mondja dr. Bertha András. (A programozott sejthalál folyamatáról itt olvashat bővebben: Mit tesz a sejt annak érdekében, hogy ne alakulhasson ki a rák?).

"A 2011-es eredményeknek még csak kis része jelent meg tudományos folyóiratokban, mivel ezeknek a közleményeknek a megírása és a megfelelő folyóiratok kiválasztása hosszú folyamat. A készítményeinket - köztük a Procont-ot is - idővel szeretnénk majd a gyógyhatású termékek kategóriájába emelni. Ehhez természetesen szükség lesz a klinikai tapasztalatokra. Ezeknek a vizsgálatoknak az elindítását az év második felére tervezzük" - mondja dr. Bertha.

Ajánlják-e a hazai szakemberek a készítményt, a hivatalosan javasolt onkológiai kezelés kiegészítéseként? "Vannak Magyarországon olyan onkológiai osztályok, ahol nem utasítják el az étrend-kiegészítők használatát a hagyományos terápia mellett. Azok az onkológusok, akik ismerik a Procont-ot és más termékeinket, valamint sok olyan pácienst kezelnek, akik ezeket fogyasztják, ők pártolják az együttes használatot" - mondja dr. Bertha.

Hogyan hat a készítmény?

"A Procont étrend-kiegészítő hatóanyaga egy természetes eredetű fehérje, ami hatását a sejtosztódás fázisában fejti ki egy daganatelnyomó, úgynevezett tumorszupresszor génen keresztül. Ez a gén egy olyan enzimcsoportot (p53) termel, amely a sejtosztódás folyamatában ellenőrzi és felismeri a genetikai hibákat, azaz a mutációkat. Ha az osztódáskor hibás volt a sejt genetikai anyagának, a DNS-nek a megkétszereződése, akkor a p53 enzimek elpusztítják a még ketté nem osztódott sejtet" - mondja az étrend-kiegészítő hatásmechanizmusáról dr. Bertha András.

Mindez azért fontos, mert a daganatok kialakulása minden esetben a genetikai hibák felhalmozódásának következménye. A sejtek rosszindulatú elfajulásához - jelenlegi ismereteink szerint - 5-6 egymást követő mutáció szükséges. Ha a daganatelnyomó gének - például a már említett p53 - nem működnek megfelelően (szintén a gént érintő mutációk miatt), akkor a sejtosztódási ciklus hiba esetén sem fog leállni. Ilyenkor nem következik be a sejtek irányított öngyilkossága (a programozott sejthalál), így az érintett sejt korlátlan szaporodásba kezdhet. (A daganatok kialakulásának folyamatáról bővebben is olvashat összefoglaló cikkünkban: Amikor felborul a sejtciklus egyensúlya: hogyan alakulnak ki a daganatok?)

A Procont hatóanyaga éppen a korlátlan sejtosztódás beindulását próbálja megakadályozni azáltal, hogy serkenti a daganatelnyomó gént a sejten belül. Ha a p53 enzim szintje - a Procont hatóanyagának köszönhetően - eléri a megfelelő szintet, akkor csökkenhet az esélye a további daganatsejtek keletkezésének. "Az állatokon végzett preklinikai vizsgálatok szerint a Procont hatóanyaga általános daganatellenes hatással rendelkezik, mert minden általunk vizsgált daganattípusban statisztikailag is értékelhető pozitív változásokat találtunk. Nem tapasztalunk semmilyen mérgező, toxikus hatást, vagy egyéb káros mellékhatást" - mondja dr. Bertha.

Miért fontos a máj védelme azoknak, akik onkológiai kezelés alatt állnak?

"A kemoterápia, a sugárkezelés és a rendszeresen szedett gyógyszerek súlyos terhet rónak a kiválasztószerveinkre. Ezért a máj védelme is kiemelt szerepet kap azoknál, akik onkológiai kezelés alatt állnak. A májvédelem érdekében minden esetben javaslom az Ergeron nevű készítményünk szedését is. Ez az étrend-kiegészítő - a benne lévő aminosavak által - segíti a májsejtek regenerációját. Ezen kívül nagyon fontos, hogy a máj számára nehezen felismerhető méreganyagok és a daganatsejtek anyagcsere-termékeinek kiürülését is segítsük. Ebben játszhat szerepet az U-vitamin, ami a Revita U-ban található meg nagyobb mennyiségben" - mondja dr. Bertha.

A gyógyszerész és toxikológus szakember emellett nemcsak rákban, hanem más krónikus betegségek esetén is javasolja étrend-kiegészítő termékeik szedését. "Az általunk forgalmazott további étrendkiegészítőket főleg olyan krónikus megbetegedéseknél ítélem hasznosnak, amelyek akár közvetlen okozói is lehetnek egy-egy rosszindulatú, daganatkeltő folyamat kialakulásának. Ilyenek például a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás, a vastagbélpolipok, a gyomorfekély, a jóindulatú méhdaganat, az endometriózis, a petefészekciszták, a hepatitis B és C vírusfertőzések, a bőrszöveti túlburjánzások, vagy az egyéb jóindulatú daganatok. Étrendkiegészítőink alkalmazását ezen kívül egyes autoimmun betegségekben is hasznosnak tartom, például sokízületi gyulladás esetén" - mondja dr. Bertha.

(X)


A cikket az alábbi címen találja: http://daganatok.hu/eletmod/taplalkozas/beteg/a-procont-etrendkiegeszito-preklinikai-vizsgalatainak-eredmenyei-dr-bertha-andras