Egynapos szövettan - kinek, hogyan?

2008. október 30.
Megosztás:

A levett szövettani minta alapján egy nap alatt megmondják, rosszindulatú daganatról van-e szó, pár napon belül a rákterápia megválasztásához esetleg még szükséges vizsgálatokat is elvégzik. A Semmelweis Egyetem patológusaival indult új szolgáltatásról a szakmai vezetővel, Matolcsy András professzorral beszélgettünk.

A napokban sok helyen "egynapos rákdiagnosztikáról, azonnali rákszűrésről" lehetett olvasni, ami félreértésekre adhat okot. Kik, mikor fordulhatnak Önökhöz?

Nyilvánvalóan, ha valakinek panaszai vannak, először elmegy a háziorvosához, aki megvizsgálja, elküldi a megfelelő szakorvoshoz, és a szakorvos bizonyos betegségek gyanúja esetén szövettani vizsgálatot rendelhet. Ekkor, tehát a mintavétel elvégzése után dönthet úgy a beteg, hogy nem a szokásos, OEP által finanszírozott eljárást választja, hanem megrendeli tőlünk a 24 órán belül eredményt adó szövettani vizsgálatot. A mintavételt megelőző idő nagyon változó.

Matolcsy András

Önök egy napon belül értesítik a beteget és az orvosát a szövettani eredményről. A szokásos módszerrel mennyit kell várni a szövettani eredményre Magyarországon?

A szokásos eljárásban maga a minta-beágyazási technika minimum két nap, egy napig fixálódnia kell az anyagnak, egy nap a beágyazás-metszés. Optimális körülmények között a harmadik napon nézi meg mintát a patológus. Ha rögtön egyértelmű az eredmény, lediktálja, és a negyedik napon megírják a leletet. Ha hozzávesszük a minta szállításának, a lelet postázásának idejét is, az eredmény általában nincs meg egy héten belül. Bonyolódik a helyzet, ha további - például immunhisztokémiai, molekuláris genetikai - vizsgálatokra van szükség a pontos diagnózis felállításához. Az is gyakori, hogy például egy vidéki, egyszemélyes patológián konzultációt kell kérni mondjuk egy egyetemi intézettől, ami további napokig-hetekig tartó várakozást jelent a betegnek.

Hogyan rövidítik le Önök ezt a folyamatot egy napra?

Egy innovatív fejlesztés segítségével, mikrohullámú és vákuumtechnikával pár órára rövidítjük a beágyazás-fixálás-metszés folyamatát. Így a patológusaink még aznap meg tudják nézni a szövettani mintát, mikor hozzánk kerül, és el tudják készíteni a leletet. Nincs olyan terület, amihez ne lenne helyben szakértőnk, hiszen a Semmelweis Egyetem I. és II. számút Patológiai és Rákkutató Intézetének hat professzora és huszonvalahány orvosa részt vesz a munkában. Természetesen, ha immunhisztokémiai vagy molekuláris genetikai vizsgálatokra is szükség van, nekünk is több időre van szükségünk. Ilyenkor is megtörténik az értesítés 24 órán belül, hogy rosszindulatú daganatról van szó, de megmondjuk, hogy a pontos, végleges diagnózis felállításához még mondjuk két napra van szükségünk. A kezelés folyamata - a stádiummegállapítás, a protokollkeresés - ilyenkor is el tud indulni egy nap után.

Mennyibe kerül a szolgáltatás, és mi van benne az árban?

25 ezer forintot kell fizetnie a betegeknek, és ezért az árért a pontos diagnózis felállítását vállaljuk. Tehát nem számítunk fel extra költséget a bonyolultabb esetek vizsgálatáért.

Az Önök által készített leletet mindenhol elfogadják a rákkezelés alapjául?

Abszolút. Sőt, nagyon fontos momentuma a rendszerünknek a minőségbiztosítás. Az általános gyakorlattal szemben mindig két patológus látja és írja alá a leletet, akik közül az egyik mindig professzor. A tévedés lehetősége így minimális.

A kezelőorvost és a beteget SMS-ben, e-mailben, vagy faxon értesítik az eredményről. Mi áll az értesítésben?

A kezelőorvossal közöljük a vizsgálat eredményét, a beteget pedig értesítjük, hogy elkészült a lelete, keresheti az orvosát. Az orvos ismeri a beteg pszichés terhelhetőségét, ennek megfelelően ő közli vele, hogy rosszindulatú daganatról van-e szó, illetve, hogy mik a további teendők. A leletet később postán a betegnek küldjük.

Úgy tudom, csak ambuláns betegek vehetik igénybe a szolgáltatást - miért?

Az ambuláns eseteknél külön finanszírozza a biztosító a mintavételi eljárást, illetve a patológiai vizsgálatot. Ilyenkor, ha nyilatkozik a beteg, hogy lemond az OEP által finanszírozott szövettani vizsgálatról, választhatja a mi szolgáltatásunkat. A bent fekvő betegeknél erre nincs lehetőség, mert ha valakit felvesznek műtétre, akkor a finanszírozási csomagjában benne van a patológiai ellátás is.

Mennyi az ambuláns betegek aránya? A szövettani mintavételhez az esetek hány százalékában nem kell bent feküdni?

Jelentős az arány. A fül-orr-gégészeti, szájsebészeti, gyomor-bélrendszeri minták levételéhez nem kell kórházba feküdni, és például a prosztata biopszia, hólyag biopszia, emlő vékonytű biopszia is ambulánsan végezhető. Nyilvánvaló, hogy mondjuk az agytumorok diagnosztikája nem végezhető el ambulánsan.

Utólag, ha valakinek már levették a mintáját, és tart a vizsgálata, dönthet úgy, hogy mégis inkább Önöktől kér eredményt?

Amikor a szövettani mintavétel megtörténik, és úgy dönt a páciens, hogy a mi szolgáltatásunkat szeretné igénybe venni, nyilatkoznia kell, hogy lemond az OEP által finanszírozott eljárásról. Azonban ha például valaki újabb szövettani vizsgálatot szeretne, elkérheti a tőle levett mintát, és elhozhatja akár hozzánk is, hiszen az az ő tulajdona.

Hogy történik a mintaleadás a gyakorlatban? Mit kell tennie a betegnek ha szeretné igénybe venni az egynapos szolgáltatást?

Két budapesti mintaleadási pontunk van: az egyik a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjének Patológiai Osztályán, a másik a Semmelweis Egyetem I. sz. Patológiai és Rákkutató Intézetben, az Üllői út 26. alatt. Legegyszerűbb, leggyorsabb és legbiztosabb a budapesti régió lakóinak, ha maguk hozzák ide a formalinba tett mintát. A vidéki anyagokat gyorspostaszolgálaton keresztül kapjuk meg, de ilyenkor is egyszerűbb lehet, ha a beteg maga hozza el a mintát. A betegek és a kezelőorvosok számára egyébként telefonos ügyeletet tartunk minden munkanap 8-18 óráig a 06-20/663-2579-os számon. Itt egyrészt felvilágosítást tudunk adni a szolgáltatásról, másrészt segítünk a betegeknek például a lelet-értelmezésben is.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.