Hererák

A hererák ritka daganatféleség: a férfiakban előforduló rákoknak alig 1%-át képezi. Ugyanakkor a fiatal - 20-25 éves korosztályba tartozó - férfiakban az összes rákféleség közül a hererák a leggyakrabban előforduló daganat. Kevéssé köztudott, hogy a herék rákra gyanús elváltozásai - csakúgy, mint nőknél az emlőké - önvizsgálattal, a herék időnkénti áttapintásával saját magunk által is felismerhetők.

Mintegy 20 évvel ezelőtt a hererák még többnyire halálos betegség volt, ma viszont - ha időben felismerik - szinte 100%-ban gyógyítható. Ez magyarázza, miért érdemes a férfiaknak erről a rákféleségről többet megtudni, és az itt következő néhány oldalt a serdülőkorúaktól az aggastyánig minden férfinak figyelmesen elolvasni. A következőkben tömören ismertetjük mindazt, amit a hererákról minden férfinak tudnia kell és olyan ismereteket is összefoglalunk, melyek azokat érdekelnek elsősorban, akik maguk is hererákban szenvednek, vagy akiknek korábban hererákjuk volt.

 • A herék felépítése és funkciója

  A herék férfi ivarmirigyek, funkciójuk a hímivarsejtek és a hím nemi hormonok termelése. E hormonoknak nem csak az ivarszervek fejlődésében, hanem a férfiakra jellemző másodlagos nemi jellegek kialakításában is fontos szerepe van.

 • A hererák kialakulásának kockázati tényezői

  A hererák keletkezésének okát nem ismerjük. A hererákos betegek közül sokan heréjüket ért traumával hozzák kapcsolatba a daganat kialakulását. Nincs azonban perdöntő bizonyíték a trauma kóroki szerepére. Bizonyos adatok genetikai tényezők szerepére utalnak. Emellett környezeti ártalmak, mindenekelőtt a nehézfémek és a benzol és származékainak szerepére is komolyan gyanakodnak.

 • A hererák jelenlétének megállapítása

  Ha a tünetek alapján felmerül a hererák gyanúja, akkor a biztos diagnózis érdekében több orvosi vizsgálat is szükségessé válik. Tisztázni kell például, hogy a család férfitagjai közül volt- már valakinek hererákja.

 • A hererák terápiája

  A hererák terápiájának elengedhetetlen része az érintett here sebészi eltávolítása. Bizonyos esetekben az áttéteket tartalmazó nyirokcsomók eltávolítása is szükségessé válhat. Ha a daganat nem terjed túl a herén, a here eltávolítása önmagában is kielégítő lehet. Ha viszont a daganat továbbterjedésének jelei mutatkoznak, kiegészítésként sugárkezelést és kemoterápiát is alkalmaznak. Egyes intézetekben - kezdeti stádiumban lévő hererák esetén - a here eltávolítása után is adnak rákellenes gyógyszereket a betegnek. Ez az eljárás az úgynevezett kisegítő terápia.

 • A hererák miatt kezelt betegek követése

  Az első két évben havi ellenőrzés szükséges, melynek során a szokásos fizikális vizsgálatok mellett vérképvizsgálatok, a tumormarkerek szintjének meghatározása és röntgenfelvételek készítése történik. Szükség szerint komputertomográfiás és ultrahangos vizsgálatokat is végeznek. Két év eltelte után általában a félévenkénti ellenőrzés is elegendő.

 • A hererák fogalma és előfordulásának gyakorisága

  Hereráknak nevezik azokat a rosszindulatú daganatokat, amelyek a heréket felépítő sejtekből erednek. A jóindulatú daganatok nem tartoznak ide. A hererák ugyan ritka, ennek ellenére különösen fontos rákféleség, mert túlnyomó többségük fiatal férfiakban fordul elő.

 • A hererák tünetei

  A hererákok túlnyomó többségét először rendszerint maga a beteg veszi észre, de sajnos, rendszerint már eléggé előrehaladott állapotban. A hererákok korábbi felismerését nagymértékben elősegítené a herék rendszeres, időszakos önvizsgálata.

 • A hererák stádiumai

  A terápia megkezdése előtt a beteget további, igen kiterjedt és sokoldalú kivizsgálásnak vetik alá, melynek elsődleges célja az, hogy megállapítsák a daganat kiterjedését, stádiumát. A hererákkal kapcsolatban is többféle stádiumbeosztás létezik, de a betegséget általában 3 fő stádiumba sorolják.

 • A hererák kezelésének eredményei és mellékhatásai

  A hererákos esetek túlnyomó többségében szerencsére teljes gyógyulás érhető el. A hererák az egészen ritka kivételektől eltekintve csak az egyik herét érintő megbetegedés, s rendkívül csekély az esélye annak, hogy később a másik herében is rák fejlődjön ki. Ha tehát a rákos herét el is távolítják, a megmaradt másik, egészséges here működése teljességgel pótolni tudja az elvesztett here funkcióját.

 • Mit jegyezzünk meg a hererákkal kapcsolatban?

 • Gyakori kérdések a hererákról

Ajánló