A hererák miatt kezelt betegek követése, rendszeres ellenőrzése

Megosztás:

Hány ellenőrzés szükséges a hererák kezelését követő első két évben? Kiújulhat-e a hererák három évvel a terápia befejezését követően?

A gyógykezelés befejezése után kevés daganatos megbetegedés esetében igényel a beteg olyan gyakori ellenőrzést és az ellenőrzések során oly sokirányú és alapos kivizsgálást, mint éppen a hererákból felépülő beteg. Múlhatatlanul szükség van erre az esetleges kiújulás (recidíva) minél korábban történő felderítése és kezelésbe vétele érdekében.

Az első két évben havi ellenőrzés szükséges, melynek során a szokásos fizikális vizsgálatok mellett vérképvizsgálatok, a tumormarkerek szintjének meghatározása, röntgenfelvételek készítése történik. Szükség szerint komputer tomográfiás és ultrahangos vizsgálatokat is végeznek.

Két év eltelte után általában a félévenkénti ellenőrzés is elegendő. Három évvel a terápia befejezése után ugyan a hererák már ritkán újul ki, mégis, a beteg jól felfogott érdeke, hogy legalább fél-egyévenként rendszeres orvosi ellenőrzésnek vesse alá magát. Természetesen bízza kezelő orvosára a szükségesnek vélt ellenőrzések gyakoriságának, időpontjának meghatározását.

Az eltávolított here hasonló nagyságú és tapintatú protézissel pótolható, mely a betegnek jelentős emocionális segítséget nyújthat.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló