A hererák terápiája

Megosztás:

A hererák terápiájának elengedhetetlen része az érintett here sebészi eltávolítása. Ha a daganat áttéteket képzett, akkor az ezeket tartalmazó nyirokcsomók eltávolítására is sort kell keríteni.

A hererák kezelésének a daganat típusától, kiterjedésétől és stádiumától függően többféle lehetősége van.

A hererák terápiájának elengedhetetlen része az érintett here sebészi eltávolítása. Bizonyos esetekben az áttéteket tartalmazó nyirokcsomók eltávolítása is szükségessé válhat. Ha a daganat nem terjed túl a herén (lokalizált), a here eltávolítása önmagában is kielégítő lehet. Ha viszont a daganat továbbterjedésének jelei mutatkoznak, kiegészítésként sugárkezelést és kemoterápiát is alkalmaznak. Egyes intézetekben kezdeti stádiumban lévő hererák esetében is adnak a here eltávolítása után rákellenes gyógyszereket a betegnek. Ezt az eljárást un. kisegítő (adjuváns) terápiának hívják.

A hererákok egyik típusára (un. szeminoma típus) nagyfokú sugárérzékenység jellemző, így besugárzással még az esetleg fennálló nyirokcsomó-áttétek is elpusztíthatók. Ha pedig később szervi áttétek alakulnának ki (elsősorban a tüdőben), kemoterápiával azok is eredményesen kezelhetők.

A másik (nem szeminoma típusú) hererákok viszont kevésbé sugárérzékenyek, így esetükben szükségessé válhat egyes áttéteket tartalmazó nyirokcsomók sebészi eltávolítása, és igen intenzív kemoterápiás kezelés alkalmazása is. A nyirokcsomó-eltávolítás nagy műtét, melynek során sérülhetnek azok az idegek, amelyek az ejakulációért, a nemi aktus során az ivarsejteket tartalmazó ondó kilövelléséért felelősek. Újabban kidolgoztak ugyan olyan műtéti technikát, mellyel többnyire sikerül a szóban forgó idegeket megóvni, ha azonban az idegsérülés mégis bekövetkezik, az impotenciát eredményez. Biztonság okából célszerű - és meg is van rá a lehetőség -, hogy a fiatal beteg ilyen esetben a műtét előtt spermáját spermabankban, mélyhűtve, raktároztassa, melynek segítségével idegsérülés esetén is lehetne saját gyermeke.

Igen természetes az, hogy a betegsége miatt aggodalmakkal teli hererákos beteg a kezelés megkezdése előtt tudni szeretné, hogyan kezelik, milyen eredmény várható az alkalmazott kezeléstől és az milyen mellékhatással, kockázattal járhat. Miután a nemi szervet érintő rákról és kezelésről van szó, érthető, hogy a többnyire fiatal beteg azt is tudni kívánja, hogy a daganat, ill. a kezelés során alkalmazott terápiás lejárások érintik-e és miképpen befolyásolják a jövőben szexuális aktivitását, nemi életét, s főképpen válhat-e még belőle apa? Az orvosnak nem csak erkölcsi, hanem törvény által is előírt kötelessége, hogy a felmerült kérdésekre részletes, tárgyilagos válaszokat adjon a beteg által is jól megérthető formában.

Nem rendkívüli és nem természetellenes az - és az orvosok jó része nem is veszi zokon - , ha a beteg esetleg egy másik szakember véleményét is szeretné kikérni betegsége természetéről és a javasolt kezelésmóddal kapcsolatban. Sok esetben maga a kezelő orvos is ösztönzi erre a beteget és elősegíti azt, hogy másik megfelelő szakemberrel beszélhessen. Számára is kedvezőbb ugyanis, ha a megfelelő információk alapján a beteg megismeri és megérti a javasolt terápiás eljárás lényegét, a tőle várható eredményeket, sőt az azzal járó, nem kedvező mellékhatásokat is. Ezek ismeretében megnyugodva, bizalommal veti alá magát a soron következő terápiás beavatkozásoknak.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló