A hererák kezelésének eredményei és mellékhatásai

Megosztás:

A rákossá vált here eltávolítása miatt nem válik impotenssé a beteg, hiszen megmarad a másik, egészséges here. Ha nem a here eltávolítását, hanem sugárkezelést alkalmaznak, akkor átmenetileg terméketlenség léphet fel, amely azonban idővel megszűnik.

Szerencsére a hererákos esetek túlnyomó többségében teljes gyógyulás érhető el. A hererák egészen ritka kivételektől eltekintve, csak az egyik herét érintő megbetegedés, s rendkívül csekély az esélye annak, hogy később a másik herében is rák fejlődjön ki. Ha tehát a rákos herét el is távolítják, a megmaradt másik, egészséges here működése teljességgel pótolni tudja az elvesztett here funkcióját. A rákos here eltávolítása miatt tehát a beteg nem válik impotenssé és nemzőképességét sem veszíti el, mert a megmaradt here elegendő spermiumot termel és a hímvessző normál erekciós merevedési képessége is megőrzött marad, vagyis az érintett személy képes marad teljes értékű szexuális élet folytatására.

Más a helyzet sugárkezelés alkalmazása esetén. Ilyenkor a nemi aktusra való képesség, az erekciós merevedési képesség megmarad, a besugárzás hatására azonban a hímivarsejtek termelése a megmaradt ép herében is átmenetileg gátolttá válik. Hónapokkal később azonban a beteg rendszerint visszanyeri megtermékenyítő képességét. Hasonló a helyzet kemoterápiás kezelést követően is, illetve egyes esetekben súlyosabb - a kemoterápiás kezelést követően ugyanis nem minden beteg nyeri vissza megtermékenyítő képességét.

Az esetenként szükségessé váló, az áttétes nyirokcsomók eltávolítására irányuló hasüri műtéti beavatkozással együtt járó veszélyről korábban már szó esett. Az ilyen műtétek után az erekciós képesség és az orgazmusra, kielégülési érzésre való képesség általában megmarad. Az újabban kidolgozott, speciális sebészi technikával az idegek sérülése elkerülhető és így az ejakulációra való képesség is megőrizhető.

Sugár- és kemoterápiás kezelés esetén sajnos a betegnek az előbb tárgyalt, a szexuális funkciókat és nemzőképességet érintő mellékhatások mellett egyéb mellékhatásokkal is számolnia kell. Így sugárkezelés esetén hasmenés, hányinger, hányás és bőrreakciók mutatkoznak. A kemoterápia mellékhatásai a hajhullás, étvágyvesztés, hányinger, hányás, szájüregi gyulladás, fekélyek kialakulása, valamint a vérképző rendszer károsodása miatt a fehérvérsejtek számának lecsökkenése. Emiatt a fertőzésekre való fokozott hajlam mutatkozik. Szerencsére a mellékhatások többsége átmeneti jellegű, s járulékos gyógyszerek alkalmazásával, megfelelő gondozással csökkenthetők. Igen fontos, hogy az étvágyvesztés ellenére a betegek a kezelés során jól táplált állapotban legyenek, mely többszöri kis mennyiségű kalóriadús étel fogyasztásával érhető el a szokványos háromszori étkezés helyett.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló