Gyakori kérdések a hererákról

Megosztás:

A hererákkal kapcsolatos leggyakoribb kérdések és válaszok.

Okozhatnak-e rákot a herék sérülései?

Válasz: Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a herék sérülései növelik a hererák kialakulásának kockázatát.

Növeli-e a sterilizálás a hererák kialakulásának kockázatát?

Válasz: Néhány korábbi vizsgálat eredményei alapján felmerült, hogy az ún. vaszektómia (a férfiak esetében alkalmazott sterilizáló eljárás) megnövelheti a hererák kialakulásának kockázatát. Az utóbbi időkben végzett tanulmányok azonban nem találtak kockázatnövekedést az operáción átesett férfiak körében.

Lehet-e valamit tenni a hererák megelőzése érdekében?

Válasz: Az ismert kockázati tényezőket - rejtett heréjűség, családi előfordulás stb. - sajnos nincs módunkban befolyásolni. Sőt, számos esetben ezek jelenléte nélkül is kialakul a betegség. Ezért jelenleg az esetek többségében nem lehet megelőzni a betegséget. Szerencse, hogy - ha időben felismerik - szinte 100%-ban gyógyítható.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló