A hererák jelenlétének megállapítása (diagnózis)

Megosztás:

Ha az orvosban komolyan felmerül a hererák gyanúja, akkor sor kerülhet egyrészt az érintett here sebészi eltávolítására, de az is előfordulhat, hogy csak az érintett hereszövetből vesznek egy kisebb mintát. Egyes szakemberek szerint az utóbbi eljárás túlzottan kockázatos, mivel tovább fokozhatja a rák terjedésének kockázatát.

Ha az előbb felsorolt tünetek a betegben s az orvosban hererák gyanúját keltik, a rák biztos diagnózisának vagy jelenléte kizárása érdekében egész sor orvosi vizsgálat elvégzése válik szükségessé. Ennek részei: a kórelőzmény felvétele, beleértve a beteg családjára vonatkozó, a gyanított hererák vonatkozásában fontosnak tűnő kórelőzményi adatok felvételét (pl. volt-e a család férfitagjai közül valakinek hererákja). Ezt követi a beteg teljes körű fizikális kivizsgálása, az általános egészségi állapot mutatóinak (hőmérséklet, pulzusszám, vérnyomás, stb.) meghatározása, melyet a herezacskó és herék gondos orvosi átvizsgálása követ. Ez rendszerint kiegészül bizonyos laboratóriumi vizsgálatokkal: vérkép, vérsejtsüllyedés meghatározásával. Ezt kívánatos és szokásos speciális laboratóriumi tesztek elvégeztetésével is kiegészíteni, mert a hererákok termelhetnek bizonyos sajátos fehérjéket (ún. tumormarkereket), melyek megjelennek a beteg vérében is, rendszerint kóros mennyiségben.

Ha fenti vizsgálatok az orvosban megerősítik azt a véleményt, hogy adott esetben valóban hererák fennállásával kell számolni, az orvos megajánlja a betegnek az érintett here sebészi eltávolítását, mely a lágyékhajlatban ejtett metszésen keresztül történik. Ez a beavatkozás egyidejűleg szolgál diagnosztikus és terápiás célt is. A hererák végleges, biztos diagnózisának felállításához és a rák típusának meghatározásához ugyanis elengedhetetlen az eltávolított here patológus szakorvos által történő kórszövettani vizsgálata.

Mielőtt a beteg heréjének eltávolításához hozzájárulását adná, célszerű, ha - kezelőorvosával megbeszélve - egy másik szakorvos véleményét is kikéri. Előfordulhat, hogy a biztos diagnózis felállítása érdekében a daganatgyanús here kis részének a herezacskó bőrén ejtett metszésen keresztül történő eltávolítását, vagy a herében észlelt gyanús csomóból egy vékony tűn keresztül kis szövetmennyiség fecskendővel történő kiszippantását (un. vékonytű-biopsziát) ajánlják meg. Többek véleménye szerint azonban ezen eljárások nem csak nem kívánatosak, hanem egyenesen kockázatosak is, mert mindegyik beavatkozás a herét körülvevő vastag kötőszövetes tok megsértésével, folytonosságának megszakításával jár, mely a hererák helyi tovaterjedésének fokozott kockázatát eredményezi.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló