A hererák tünetei

Megosztás:

Hererákra utalhat, ha a rendszerint fájdalmatlan csomó jelenik meg a herében, vagy megnagyobbodik a here. A hasban vagy a lágyékban tompa fájdalom is jelentkezhet. A hererákok időben történő felismerését a herék rendszeres, időszakos önvizsgálata segítheti elő.

A hererák által okozott leggyakoribb tünetek az alábbiakban foglalhatók össze:

  • kicsiny, borsónyi, tömött, rendszerint fájdalmatlan csomó megjelenése a herében
  • a here megnagyobbodása
  • a herezacskó kitelítődésének, nehezebbé válásának érzete
  • tompa fájdalom az alsó hasban vagy a lágyékban
  • hirtelen folyadékfelhalmozódás a herezacskóban
  • kényelmetlen, húzó érzés, fájdalom a herezacskóban vagy a herében

Olykor távoli tünet is mutatkozik, ez leginkább az emlők megnagyobbodásában nyilvánul meg. E tünetek bármelyikének észlelése és két hétnél tartósabb fennállása esetén feltétlen orvoshoz kell fordulni.

A hererákok túlnyomó többségét először rendszerint maga a beteg veszi észre, de sajnos, rendszerint már eléggé előrehaladott állapotban. A hererákok korábbi felismerését nagymértékben elősegítené a herék rendszeres, időszakos önvizsgálata.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló