A hererák kialakulásának kockázati tényezői

Megosztás:

Mik a hererák lehetséges kockázati tényezői? Van-e kapcsolat a rejtettheréjűség és a hererák között?

A hererák keletkezésének okát nem ismerjük. A hererákos betegek közül sokan heréjüket ért traumával hozzák kapcsolatba a daganat kialakulását. Nincs azonban perdöntő bizonyíték a trauma kóroki szerepére. Valószínű, hogy a traumát követően csupán a beteg figyelme terelődött rá jobban a tumorosan megnagyobbodott herére. Bizonyos adatok genetikai tényezők szerepére utalnak. Környezeti ártalmak, mindenekelőtt a nehézfémek, benzol és származékainak szerepére is komolyan gyanakodnak. Biztosan tudjuk viszont, hogy a hererák nem ragályos, egyik ember a másiktól nem kaphatja el azt.

A rejtett heréjűség és a hererák kapcsolata

Jól ismert tény, hogy rejtett heréjűség esetén jelentősen megnő hererák kialakulásának kockázata: a herezacskóba le nem szállt, a hasüregben, vagy a lágyékcsatornában megrekedt, ott visszamaradt herékben 3-15-ször gyakoribb a hererák kialakulása, mint a szabályosan a herezacskóba leszállt herékben. Nagyobb a hererák kialakulásának esélye az olyan férfiakban is, akiknél a herék herezacskóba történő leszállása csak későn, 6 éves koruk után következett be. Éppen ezért igen fontos, hogy a szülők kisfiúknál a herezacskó tartamának óvatos áttapintásával ellenőrizzék a herék herezacskóba történő leszállását. Normálisan a herék még a megszületés előtt leszállnak a herezacskóba. Ha a szülők azt észlelik, hogy ez nem történt meg, vagy bizonytalanok benne, forduljanak orvoshoz, mert kisgyermek korban ez sebészileg könnyen korrigálható és ily módon nagymértékben csökkenthetik a veszélyét annak, hogy fiuknál később hererák fejlődjön ki.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.

Ajánló