Évente 4000 közfinanszírozott vizsgálat a Semmelweis Egyetem PET-CT központjában

Fotó: Szigetváry Zsolt/MTIFotó: Szigetváry Zsolt/MTI
Daganatok.hu 2017. február 24.
Megosztás:

A Semmelweis Egyetem PET-CT központja évente 4000 közfinanszírozott vizsgálatra kapott lehetőséget: a jelentős kapacitásbővítés fokozza a hozzáférés egyenlőségét és elősegíti a betegellátás hatékonyságának nagymértékű javulását. A Semmelweis Egyetem Nukleáris Medicina Központjában nemrég átadott PET-CT készülék a jelenleg elérhető legmodernebb és leggyorsabb Magyarországon; a központ egész Közép-Magyarország területéről fogad betegeket.

A GE Discovery IQ 5 a piacon elérhető jelenleg leggyorsabb PET-CT készülék. Magyarországon ez a legkorszerűbb berendezés, amellyel egy vizsgálat kiváló képminőségben 9 perc alatt is elvégezhető, szemben a többi hazai berendezésre jellemző 20-25 perces vizsgálati idővel.

A Semmelweis Egyetemen elérhető készülék gyorsaságának és nagy érzékenységének köszönhetően nem csak a vizsgálati idő rövidül, hanem egyúttal a pácienst érő sugárterhelés is csökken: Magyarországon az új berendezéssel végzett PET-CT vizsgálat igényli a legkevesebb sugárzó izotóp szervezetbe juttatását.

Ez az első állami kézben lévő PET-CT készülék,amely mindenki számára elérhetővé teszi ezt a modern és pontos vizsgálatot.

"Mérföldkő és történelmi jelentősége van annak, hogy az egyetem a PET-CT megkezdi a működését" - mondja a készülék beszerzéséről Merkely Béla, az egyetem klinikai rektorhelyettese. "A berendezésnek elsősorban a daganatos betegségek diagnosztikájában van jelentősége, de fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri, valamint az ideg- és elmebetegségek kezelésében is. A rektorhelyettes szerint a korábban említett 4000 vizsgálat teljes egészében fedezi a Semmelweis Egyetemen ellátandó onkológiai betegeinek igényét."

A készülékkel 9 perc alatt el tudnak végezni egy vizsgálatot: ez abban is segít, hogy az alkalmazott gyógyszer, amit intravénásan kap meg a beteg, jóval alacsonyabb izotópterhelést jelentsen számára. Az anatómiai eltéréseket lehető leggyorsabban megmutató PET-CT a közép-magyarországi régió betegeit és bizonyos speciális betegeket az ország egész területéről ki fog tudni szolgálni.

(Origo)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.