Negyvenezernél több rákbeteg esélyeit javította a 10 éves Pozitron-Diagnosztika Központ

Daganatok.hu 2015. június 3.
Megosztás:

Működése alatt közel 43 ezer PET/CT és 5 ezer kardio-CT-vizsgálatot végzett a ma 10 éves Pozitron-Diagnosztika Központ - írja a Weborvos.

A daganatos betegek pontosabb diagnózisát és terápia hatásosságának kontrollját valósította meg a Pozitron-Diagnosztika Központ a 2005 nyara óta eltelt tíz évben. A Központ működése során, több mint 42 ezer betegnek mutatta meg, hogy a modern molekuláris képalkotó diagnosztikával a magyar egészségügy is jobb eredményeket érhet el a rákellenes harcban.

Tíz évvel ezelőtt, 2005 nyarán hajtották végre az első PET/CT-vizsgálatokat a Pozitron-Diagnosztika Központban. Az intézményt 2005. június 7-én avatták fel, azóta évente növekvő, ma már 5,5 ezer PET/CT-vizsgálatot végeznek.

"Az elmúlt években nem csupán egy rákdiagnosztikai központ alapjait fektettük le, hanem egy olyan széles diagnosztikai spektrumú modellt valósítottunk meg, amely a PET/CT-diagnosztika mellett kardiológiai és széles körű radiológiai képalkotással is foglalkozik" - emelte ki az évforduló kapcsán Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója. - "A 2005 nyara óta elvégzett 42.600 PET/CT-vizsgálat megmutatta, a legmodernebb képalkotó diagnosztika iránti igény óriási a magyar egészségügyben, és ezek a vizsgálatok nemcsak a daganatos betegek életesélyeit növelik, hanem elősegítik az egészségügy forrásainak ésszerű felhasználását is."

"Bár évente több mint 4 ezer rutinszerű vizsgálatot végzünk, a mi történetünk is azt mutatja, a PET/CT-diagnosztika még mindig fejlődőképes. A berendezés közvetlen közelében lévő ciklotronnal olyan radiofarmakonok állíthatóak elő, amelyekkel nagymértékben bővíthető a diagnosztikai spektrum" - vélte dr. Lengyel Zsolt, az intézmény orvosigazgatója. - "Olyan vizsgálatokat lehet megvalósítani, amelyekkel az egyes daganattípusok és a betegség progressziója sokkal gyorsabban és pontosabban azonosítható, mint korábban."

A pozitron emissziós tomográfia olyan funkcionális képalkotó eljárás, amely pozitron sugárzó izotópokkal jelölt molekulák segítségével képes a szervezet biokémiai folyamatait ábrázolni. A PET/CT-technológia az elmúlt évtizedben forradalmi újdonságokat hozott az onkológiai, kardiológiai és neurológiai diagnosztikában.

A közeljövőben változó európai uniós szabályozás eredményeként a jövőben speciális daganatdiagnosztikára is alkalmas új radiofarmakonokat fejleszt majd a cég.

(Weborvos)

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.