Negyvenezernél több rákbeteg esélyeit javította a 10 éves Pozitron-Diagnosztika Központ

Daganatok.hu 2015. június 3.
Megosztás:

Működése alatt közel 43 ezer PET/CT és 5 ezer kardio-CT-vizsgálatot végzett a ma 10 éves Pozitron-Diagnosztika Központ - írja a Weborvos.

A daganatos betegek pontosabb diagnózisát és terápia hatásosságának kontrollját valósította meg a Pozitron-Diagnosztika Központ a 2005 nyara óta eltelt tíz évben. A Központ működése során, több mint 42 ezer betegnek mutatta meg, hogy a modern molekuláris képalkotó diagnosztikával a magyar egészségügy is jobb eredményeket érhet el a rákellenes harcban.

Tíz évvel ezelőtt, 2005 nyarán hajtották végre az első PET/CT-vizsgálatokat a Pozitron-Diagnosztika Központban. Az intézményt 2005. június 7-én avatták fel, azóta évente növekvő, ma már 5,5 ezer PET/CT-vizsgálatot végeznek.

"Az elmúlt években nem csupán egy rákdiagnosztikai központ alapjait fektettük le, hanem egy olyan széles diagnosztikai spektrumú modellt valósítottunk meg, amely a PET/CT-diagnosztika mellett kardiológiai és széles körű radiológiai képalkotással is foglalkozik" - emelte ki az évforduló kapcsán Kókay András, a Pozitron-Diagnosztika Központ ügyvezető igazgatója. - "A 2005 nyara óta elvégzett 42.600 PET/CT-vizsgálat megmutatta, a legmodernebb képalkotó diagnosztika iránti igény óriási a magyar egészségügyben, és ezek a vizsgálatok nemcsak a daganatos betegek életesélyeit növelik, hanem elősegítik az egészségügy forrásainak ésszerű felhasználását is."

"Bár évente több mint 4 ezer rutinszerű vizsgálatot végzünk, a mi történetünk is azt mutatja, a PET/CT-diagnosztika még mindig fejlődőképes. A berendezés közvetlen közelében lévő ciklotronnal olyan radiofarmakonok állíthatóak elő, amelyekkel nagymértékben bővíthető a diagnosztikai spektrum" - vélte dr. Lengyel Zsolt, az intézmény orvosigazgatója. - "Olyan vizsgálatokat lehet megvalósítani, amelyekkel az egyes daganattípusok és a betegség progressziója sokkal gyorsabban és pontosabban azonosítható, mint korábban."

A pozitron emissziós tomográfia olyan funkcionális képalkotó eljárás, amely pozitron sugárzó izotópokkal jelölt molekulák segítségével képes a szervezet biokémiai folyamatait ábrázolni. A PET/CT-technológia az elmúlt évtizedben forradalmi újdonságokat hozott az onkológiai, kardiológiai és neurológiai diagnosztikában.

A közeljövőben változó európai uniós szabályozás eredményeként a jövőben speciális daganatdiagnosztikára is alkalmas új radiofarmakonokat fejleszt majd a cég.

(Weborvos)

Miben segítenek Önnek az Oncompass Medicine szakemberei?

Az Oncompass Medicine molekuláris diagnosztikai laboratóriuma és információs központja az elmúlt több mint egy évtized genomikai kutatási eredményeit és molekuláris diagnosztikai módszereit alkalmazva igyekszik megtalálni a daganatos betegségben szenvedők számára az adott időpontban legmegfelelőbb kezelési lehetőségeket.

Ezek egyaránt lehetnek a hagyományosan alkalmazott kezelési módszerek - kemoterápia vagy sugárterápia - lehetnek azonban olyan célzott daganatellenes gyógyszerek is, amelyek kifejezetten az adott daganat kialakulásában oki szerepet játszó, meghibásodott génekre hatnak. Annak eldöntésére, hogy alkalmazható-e egy betegnél célzott kezelés, vagy épp ellenkezőleg, ez semmiképp nem javasolt a számára a megfelelő gyógyszercélpont hiánya miatt, molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat végzünk.

Legújabb szolgáltatásunk keretében folyamatosan segítjük a betegek kezelésében résztvevő onkológusokat abban, hogy pácienseiket az aktuálisan elérhető legjobb kezelésben részesítsék: dinamikus döntéstámogatási rendszerünk többek között arról nyújt információt, hogy terápiaváltás esetén, abban az adott pillanatban milyen célzott kezeléssel kapcsolatban áll rendelkezésre a legtöbb információ a következő terápiás vonalban.

A hozzánk forduló és akár 5 éven át is kísért betegeink így egészen biztosak lehetnek abban, hogy ott és akkor a számukra legmegfelelőbb kezelést kapják, a döntés meghozatala ugyanis a páciens molekuláris diagnosztikai profiljának és a célzott kezelésekről rendelkezésre álló összes orvosi adat részletes informatikai elemzése alapján történik.

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.