,,Egyenlő eséllyel a rák ellen"

2007. szeptember 7.
  e-mail nyomtatás

A roma népességben a daganatos megbetegedések aránya a rendelkezésre álló adatok szerint közel háromszorosa a hazai átlagnak; a roma nők veszélyeztetettsége - függetlenül a lakókörülményektől és gazdasági aktivitástól - közel másfélszerese a roma férfiakénak.

A rosszindulatú daganatos betegségek kialakulásában - kutatások szerint - 70-90%-ban külső-belső környezeti tényezők: egészségtelen táplálkozás, mozgáshiányos életmód, szellemi és fizikai környezetszennyezés, mentálhigiénés problémák, romák esetében pedig kiemelten a szociális faktorok állnak. A megbetegedések számának csökkentésére a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Terve többek között célul tűzi ki a romák egészségügyi szűrővizsgálatokon való részvételi arányának növelését, ezen belül a roma nők egészségügyi prevenciós szolgáltatásokhoz való hozzáférésének biztosítását (pl. nőgyógyászati rákszűrés), egészségügyi, higiénés, prevenciós felvilágosító programok szervezését.

Ennek gyakorlati megvalósítására a magyarországi három legnagyobb rákellenes civil szervezet "A rák ellen, az emberért, a holnapért!" Alapítvány, a Magyar Rákellenes Liga, a Rákbetegek Országos Szövetsége "EGYENLŐ ESÉLLYEL A RÁK ELLEN" Mellrák Szűrő és Felvilágosító Kampány Roma Nőknek címmel közös programokat szervez. A projekt a Magyarországon élő három fő roma kisebbségi (beás, oláh, romungro) csoport mindegyikét megszólítja, azok képviselőinek aktív közreműködésével és irányításával kerül kialakításra.

A program lényege egy szervezett egészségnap-sorozat, amelynek központi része a szociálisan hátrányos helyzetű, kiemelten a roma lakosságot megszólító emlőszűrés, egészségi állapotfelmérés és felvilágosítás. Mivel az egészségnapra nemcsak a nőket, hanem a családokat várjuk, ezért a rendezvényt egy sokoldalú, művészettel és sporttal, egészséges életmóddal kapcsolatos program-sor köré szervezzük. Az egészségnapot minden helyszínen megelőzi egy, a térség döntéshozói, szakemberei, kisebbségi képviselői részére szervezett konferencia. A rendezvény házigazdája Tiszadobon a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete, Kiskőrösön a Baxtale Rom és Pécsett a Khetanipe a Romák Összefogásáért Egyesület.

A konferenciák időpontja és helyszíne:

2007. szeptember 3. Tiszadob

2007. szeptember 10. Pécs

2007. szeptember 12. Kiskőrös

A nyílt egészségnapok időpontja és helyszíne:

2007. szeptember 8. Tiszadob

2007. szeptember 15. Kiskőrös

2007. szeptember 21. Pécs

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.