Két napra Budapest lesz a mellrák elleni küzdelem fővárosa

2007. szeptember 27.
  e-mail nyomtatás

Több mint 30 ország mellrák ellen küzdő betegszervezetei találkoznak szeptember 29-30-án Budapesten, hogy megosszák egymással tapasztalataikat és munkamódszereiket. A küldöttek csatlakoznak a szeptember 30-án este 8 órakor kezdődő, a hazai mellrák elleni küzdelem szimbólumává vált figyelemfelhívó lánchídi séta hazai résztvevőihez. A közös sétát "Rózsaszín Egészségnap" előzi meg 11 órától a budapesti Roosevelt téren, ahol sok színes családi program mellett szakmai fórumok az egészségmegőrzésre és a szűrővizsgálatokon való részvételre ösztönözik a nyilvánosságot.

Az "Egy megtartott ígéret" című világtalálkozóra - melyet az amerikai "Susan G. Komen for the Cure" alapítvány, az emlőrák elleni küzdelem nemzetközi éllovasa szervez - 5 kontinensről érkeznek szakemberek a fővárosba. A különböző szakmai és kulturális háttérrel, eltérő tapasztalatokkal rendelkező küldöttek azt vitatják meg a konferencián, hogy miként végzik felvilágosító munkájukat helyi szinten, hogyan ösztönzik a nőket a mellrák korai felismerését lehetővé tevő szűrővizsgálatokon való részvételre, és hogyan ismertetik meg őket a különböző kezelési lehetőségekkel.

A budapesti Világtalálkozó célja az, hogy a különböző szakmai és kulturális háttérrel, eltérő tapasztalatokkal rendelkező küldöttek megosszák egymással tapasztalataikat és munkamódszereiket, beszámoljanak arról, hogy miként végzik felvilágosító munkájukat saját közösségükben, hogyan ösztönzik a nőket a mellrák korai felismerését lehetővé tevő szűrővizsgálatokon való részvételre, és hogyan ismertetik meg őket a különböző kezelési lehetőségekkel. A legtöbb országban a mellrák tabu téma, ezért a résztvevők szándéka elérni azt, hogy minél kevesebb emlőrákkal diagnosztizált nő szégyellje betegségét. A képviselők a program során közösen dolgozzák ki azokat az irányelveket, amelyek segítségével világszerte valódi változásokat érhetnek el.

"A világon évente több mint 1 millió nőnél állapítanak meg emlőrákot. Az idejében diagnosztizált mellrák azonban ma már gyógyítható."- állítja Nancy G. Brinker, a Komen alapítója, az Egyesült Államok korábbi magyarországi nagykövetasszonya. "Sosem volt nagyobb igény arra, hogy az emlőrákban szenvedő nők - faji, nemzetiségi vagy anyagi- és szociális státuszbeli megkülönböztetés nélkül - mindenütt ugyanolyan eséllyel győzhessék le ezt a betegséget. Itt Budapesten szervezzük meg az első olyan Világtalálkozót, ahol a világ civil szervezetei a saját közösségükben jól működő módszereiket osztják meg egymással. Ez a nemzetközivé válás óriási mérföldkőnek számít a mellrák elleni küzdelemben. Hiszem, hogy ha összefogunk, életeket menthetünk, és örökre legyőzhetjük ezt a szörnyű betegséget."

"Magyarországon a megelőzési programok szépen haladnak, azonban a mellrák elleni küzdelemnek és a rehabilitációnak még nincs elegendő politikai és társadalmi támogatottsága, pedig alig van olyan magyar család, akit ne érintene a rákbetegség. A magyar emlőrákos nők többsége szégyelli a betegségét, nem kap elég lelki támogatást környezetétől, nem tudja vagy kevéssé érti, milyen kezelés vár rá. Bízom abban, hogy a budapesti Világtalálkozó a hazai civil szervezetek jövőbeni munkáját nagymértékben segíti majd." - mondta el véleményét a magyarországi helyzetről a konferencia egyik magyar résztvevője, Dr. Gyenei Melinda, a Rákbetegek Országos Szövetségének vezetőségi tagja, valamint az Europa Donna - az európai mellrák betegek koalíciója - nemzeti képviselője.

Program a nagyközönségnek

A nagyközönség számára a Nancy G. Brinker kezdeményezésére létrejött Egészség Hídja Összefogás tart egész napos programot 2007. szeptember 30-án, 11 órától. A mellrák elleni küzdelem szimbolikus színével megvilágított, rózsaszínben pompázó Lánchíd 2002 óta hívja fel a lakosság és az érintett korú hölgyek figyelmét: az idejében felismert mellrák legyőzhető.

Idén a "Rózsaszín Egészségnap" elnevezésű egész napos rendezvényt, a korábbi évekhez hasonlóan, a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Roosevelt téren rendezik. Az esemény évről évre több programot kínál, így a szervezők idén még nagyobb, kibővített helyszínen - a Roosevelt téren, az Akadémia aulájában, a Roosevelt tér 7-8. szám alatti irodaház aulájában és az ötödik kerületi Zrínyi utcában - már délelőtt 11 órától várják a látogatókat. A Roosevelt téren bioélelmiszer kiállítás és -kóstolók, gyerekjátszóház, a nagyszínpadon RSG bemutató, Erica C. Dance School, míg az Akadémia aulájában személyre szabott orvosi tanácsadás, "Rózsaszín Ügyelet", koleszterinszint-, vérnyomásmérés és szájüregi vizsgálat is elérhető lesz. Ebben az évben az V. kerületi önkormányzat támogatása révén a mozgás szerelmesei különböző sportokat ismerhetnek meg a Zrínyi utcában; így lesz nordic walking, plastic ice, ügyességi kerékpár pálya és stretching bemutató is. A Magyar Vöröskereszt a helyszínen véradást szervez, így minden segíteni vágyó, önkéntes váradónak lehetősége lesz hozzájárulni további életek megmentéséhez.

A látogatók megtekinthetik a Pécsi Egyetem Szűrőkamionját is, amely technológiáját tekintve a legfejlettebb a világon, és amelyben szakavatott orvosok mutatják be: a mammográfiai szűrés egyáltalán nem jár akkora fájdalommal, mint azt a közhiedelem tartja, egyúttal pedig részletesen megmagyarázzák a leletekből nyerhető adatokat.

A rendezvényeken részt vesz sok, az Összefogást évek óta nevével és arcával támogató híresség is - többek között Sütő Enikő, Lilu, Détár Enikő, Béres Alexandra, Bangó Margit -, valamint számos kisgyermekes médiaszemélyiség is meghívást kapott a rendezvényre. "Ebben az évben a gyermekes családokat szeretnénk megszólítani, hiszen a betegség megelőzésének leghatékonyabb módja az egészségtudatos életmódra nevelés, amelynek már gyermekkorban el kell kezdődnie. A gyermekek jóval nyitottabbak, fogékonyak az újdonságokra, így számukra is sok meglepetést kínálunk majd." - mondta Körtvélyes Éva, az Egészség Hídja Összefogás elnöke.

A vasárnapi Rózsaszín Egészségnap részletes programja

Az Egészség Hídja Összefogásról

A Susan G. Komen for the Cure alapítványról

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.