Összefogás a mellrák ellen

2007. október 5.
  e-mail nyomtatás

A mellrák világszerte az egyik legtöbbet publikált téma. Világszervezetek és orvosok egyaránt szeretnék felhívni a nők figyelmét arra, hogy ez a betegség, ha időben diagnosztizálják, 90 százalékban gyógyítható. Az elmúlt hetekben Magyarországon is előtérbe került az emlőrák kérdése. Hazai szervezeteink is folyamatosan igyekeznek bekapcsolódni a megelőzéssel és korai felismeréssel foglalkozó nemzetközi tevékenységi körbe. Október 3-án a Rákbetegek Országos Szövetsége és a Daganatok.hu internetes portál közös, Parlament Café-beli előadás-sorozatában is az emlőrákot választották témául, csatlakozva az "Összefogás a mellrák ellen" mozgalomhoz

Érdeklődő hölgyekből nem volt hiány az előadáson, melynek keretében dr. Juhos Éva, az Országos Onkológiai Intézet főorvosa tájékoztatta a betegeket az emlőrák kockázati tényezőiről, a betegség lefolyásáról valamint komplex kezeléséről. Mint a doktornő elmondta, a betegség gyakorisága 40 év felett kezd nőni, azonban legjellemzőbben az 50-60 éves korosztálynál jelenik meg. Ennek megfelelően ma Magyarországon a 45-65 éves korosztályt hívják be rendszeres szűrővizsgálatra. Sajnos sokan mégsem élnek a lehetőséggel, pedig tudható, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a szűréseknek és a korai felismerésnek köszönhetően folyamatosan csökken a halálozási arány. A probléma súlyosságát mutatja, hogy világszerte az összes daganat 32 százaléka, vagyis csaknem egyharmada emlődaganat. Hazánkban évente két-háromezer között van azoknak a nőknek a száma, akik emiatt a betegség miatt halnak meg.

Dr. Juhos Éva hangsúlyozta előadásában, nagyon fontos, hogy több szakember együttműködve lássa el az emlődaganatos betegeket, hiszen multifaktoriális, vagyis többtényezőjű betegségről van szó. A kezelésben a különböző mértékű műtéti beavatkozások mellett nagy szerepe van a gyógyszeres terápiának. Mivel az emlőráknak rendkívül sokféle típusa fordulhat elő, egyénenként eltérő a legmegfelelőbb terápia.

Nyilván sokakban merül fel a kérdés, vajon milyen módon előzhető meg a mellrák, vagy vannak-e olyan tényezők, melyek befolyással lehetnek kialakulására. A doktornő ezekre nagy hangsúlyt fektetett előadásában. Kiemelte, hogy az emlődaganat kialakulásában a genetikának is szerepe lehet. Ezért, akinek a családjában előfordult ilyen megbetegedés, mindenképpen járjon folyamatosan szűrésre, végezzen minden hónapban önvizsgálatot. Ezenkívül kockázati tényező lehet az idős kor, valamint a jóindulatú emlőelváltozások, melyek néha későbbi rosszindulatú daganat kialakulására figyelmeztethetnek.

Vannak olyan tényezők is, melyek csökkenthetik a mellrák kialakulásának kockázatát. Ha valaki például húsz éves kor alatt szül gyermeket, kisebb eséllyel alakul ki nála emlődaganat. Több terhesség esetén, valamint azoknál a hölgyeknél, akiknél 45 éves kor alatt eltávolították a petefészket, szintén kisebb a mellrák előfordulása. Mivel a túlsúly és az egészségtelen életmód is szerepet játszhat a betegség kialakulásában, érdemes sokat mozogni, figyelni az étrendre, és megfelelő kondícióban tartani testünket.

Dr. Juhos Éva azt is elmondta az érdeklődőknek, hogy nem jelent kockázati tényezőt az emlő mérete és a mellet ért esetleges fizikai behatások (például ütés) sem. A résztvevő hölgyek aktívak voltak, kérdésekkel árasztották el az előadót, ezzel is bizonyítva, hogy szeretnének tájékozódni saját egészségük érdekében. Az elmélet mellett gyakorlati ismereteket is szerezhettek az érdeklődők: demonstrációs eszközök segítségével mód volt az emlődaganatok előfordulási helyeinek kitapintására illetve a helyes önvizsgálati módszer elsajátítására.

Az előadás hanganyaga, és további, daganatos betegségekkel foglalkozó adások meghallgathatók a www.vitalradio.hu Hangzó egészségtárában.

e-mail nyomtatás

Tisztelt Olvasónk! Felhívjuk a figyelmét, hogy anyagaink tájékoztató és ismeretterjesztő jellegűek, így nem adhatnak választ minden olyan kérdésre, amely egy adott betegséggel vagy más témával kapcsolatban felmerülhet, és főképp nem pótolhatják az orvosokkal, gyógyszerészekkel vagy más egészségügyi szakemberekkel való személyes találkozást, beszélgetést és gondos kivizsgálást.